Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép, minden olyan betegséget magába foglal, aminek az oka a hosszabb időn keresztül, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol. A betegség legsúlyosabb formája az úgynevezett májzsugor (cirrózis), ami májelégtelenségen, nemritkán vérzéses szövődményen keresztül halálhoz is vezethet.
Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely ha túlzottan felhalmozódik először elzsírosodás, majd később gyulladás jön létre a májban. Az állandó gyulladás a májsejtek pusztulását okozza és kialakul az alkoholos hepatitis.
Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését, viszont ha a máj kifárad, új sejtek már nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és ez esetben már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz.
Az egyre kevesebb májszövet és egyre több hegszövet kialakulása okozza a májzsugorodást (májcirrózis), amitől a máj akár kétszeresére is nőhet annak ellenére, hogy egyre kevesebb a ténylegesen működő májsejt. Súlyos esetben a májelégtelenség halálhoz is vezethet.
Az alkohol okozta májkárosodás korai jelei még enyhék, sokszor évekig nem is okoznak panaszt. A betegség súlyosbodásával jelentkező tünetek lehetnek:
Ezek a tünetek gyakran nem elég jellegzetesek a májkárosodás diagnózisához, azonban a gyakori és nagymértékű alkoholfogyasztás hátterével már szükséges gondolni a májkárosodás kivizsgálására, hiszen ekkor még az elváltozás megállítható, részben visszafordítható.
Később ezekhez a tünetekhez még további, már szervi elváltozásokat jelző tünetek jelentkeznek:
Az alkoholos májbetegségen belül alapvetően három súlyossági fokozatot lehet elkülöníteni, melyek akár át is fedhetik egymást.
Alkoholos zsírmáj: az alkohol okozta májkárosodás legenyhébb formája, amikor az alkohol elhagyásával és az életmód megváltoztatásával még visszafordítható az elváltozás. Tünetek ekkor még ritkán jelentkeznek, azonban a képalkotó és laborvizsgálatok eredményei következtetni engednek a betegség meglétére.
Alkoholos májgyulladás (hepatitisz): a tovább folytatott rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás hatására gyulladás jön létre a májban, ami ha nem csillapodik, a májsejtek fokozatos pusztulásához vezet.
Teljes absztinencia esetén még létrejöhet gyógyulás, de még kisebb mennyiségű szesz fogyasztása is súlyosbítja a betegséget, ami olyan maradandó károsodáshoz vezethet, ami az életet is veszélyeztetheti.
Májzsugor / májcirrózis: a májkárosodás legsúlyosabb, már visszafordíthatatlan formája. Még ekkor sem feltétlen érezhetőek, diagnosztizálhatóak egyértelműen a tünetek, azonban a kóros májfunkciók láthatóak a laborvizsgálatok eredményén.
A máj elváltozása ekkor már többnyire maradandó, a tünetek ugyan csökkenthetőek, de a gyógyuláshoz májátültetésre lehet szükség.
Az alkoholfogyasztás folytatásával a túlélési esély drasztikusan csökken.
Nem csak a mennyiség, de a minőség, a rendszeresség és az időtartam is fontos tényezők a májkárosodás kialakulása szempontjából. Az alkohollal szembeni érzékenység egyéni eltérései igen nagyok, átlagosan férfiaknál naponta 50-60 gramm tiszta alkohol (ami megfelel nagyjából 12 dl sörnek, 6 dl bornak, vagy 1,5 dl töménynek).
Nőknél 20 gramm tiszta szesz (azaz 4 dl sör, vagy 2 dl bor, vagy 1/2 dl tömény) éveken keresztüli fogyasztása okoz májkárosodást. A rossz minőségű alkoholos italok tovább rontják a betegség kimenetelét. Mindezeken túl az érzékenységet befolyásolja a testsúly, életmód is.
A diagnózis megállapításához elengedhetetlen a máj szerkezeti vizsgálata. Legfontosabb kezelés az alkohol részleges, de súlyosabb esetben teljes elhagyása, ami a kezdeti stádiumokban már gyógyulást eredményezhet. Egyéni, a betegség stádiumának megfelelő, dietetikus által összeállított étrend javasolt. Emellett folsav, B-, C- és E-vitamin pótlására is szükség lehet.
Súlyos májzsugor esetén májátültetésre kerülhet sor.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Jelentkezzen be hepatológushoz!
Májat érintő problémák kezelése: Gasztroenterológiai problémák kezelése: Rendelés típusa: Rendelés helye: Mammut II. 5.em. Telefonszám: +36 30 141 4240 Téma szakértője
Dr. Németh Aliz
A nem-alkoholos zsírmáj az legelterjedtebb krónikus májbetegség, ami a nyugati világban a felnőttek közel negyedét érinti. A veszélye pedig nem csak abban áll, hogy ez a rendellenes májfunkciók vezető oka, de számos betegség önálló rizikófaktora is. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az ismertebb szövődményeken túl a stroke növekvő kockázatára és a megelőzés lehetőségére hívta fel a figyelmet.
A májzsugor vagy cirrózis a májkárosodás veszélyes stádiuma, ami évek alatt alakul ki a máj fokozatos zsugorodásának, hegesedésének következményeként. A májzsugor jelentősen hozzájárul a májelégtelenség és májdaganat kockázatának növekedéséhez, valamint nyelőcső visszér-tágulatot is okozhat. A diagnózis és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.