Alkoholos májkárosodás

Alkoholos májkárosodás

Szerző: Hepatológiai Központ | Módosítva: 2021.02.22 13:03

Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép, minden olyan betegséget magába foglal, aminek az oka a hosszabb időn keresztül, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol. A betegség legsúlyosabb formája az úgynevezett májzsugor (cirrózis), ami májelégtelenségen, nemritkán vérzéses szövődményen keresztül halálhoz is vezethet.

Milyen elváltozásokat okoz az alkohol a májban?

Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely ha túlzottan felhalmozódik először elzsírosodás, majd később gyulladás jön létre a májban. Az állandó gyulladás a májsejtek pusztulását okozza és kialakul az alkoholos hepatitis.

Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését, viszont ha a máj kifárad, új sejtek már nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és ez esetben már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz.

Az egyre kevesebb májszövet és egyre több hegszövet kialakulása okozza a májzsugorodást (májcirrózis), amitől a máj akár kétszeresére is nőhet annak ellenére, hogy egyre kevesebb a ténylegesen működő májsejt. Súlyos esetben a májelégtelenség halálhoz is vezethet.

Milyen tünetekkel jár az alkoholos májkárosodás?

Az alkohol okozta májkárosodás korai jelei még enyhék, sokszor évekig nem is okoznak panaszt. A betegség súlyosbodásával jelentkező tünetek lehetnek:

 • Hasi fájdalom
 • Rendszeres hányinger vagy hányás
 • Gyengeségérzet
 • Étvágytalanság

Ezek a tünetek gyakran nem elég jellegzetesek a májkárosodás diagnózisához, azonban a gyakori és nagymértékű alkoholfogyasztás hátterével már szükséges gondolni a májkárosodás kivizsgálására, hiszen ekkor még az elváltozás megállítható, részben visszafordítható.

Később ezekhez a tünetekhez még további, már szervi elváltozásokat jelző tünetek jelentkeznek:

 • Láz
 • Bőr és a szemfehérje sárgasága
 • Sötétebb vizelet, világosabb széklet (akár vér megjelenése benne)
 • Vérhányás
 • Kóros fogyás
 • Folyadék felszaporodása hasüregben

Az alkoholos májbetegség súlyossági fokozatai

Az alkoholos májbetegségen belül alapvető­en három súlyossági fokozatot lehet elkülöníteni, melyek akár át is fedhetik egymást.

Alkoholos zsírmáj: az alkohol okozta májkárosodás legenyhébb formája, amikor az alkohol elhagyásával és az életmód megváltoztatásával még visszafordítható az elváltozás. Tünetek ekkor még ritkán jelentkeznek, azonban a képalkotó és laborvizsgálatok eredményei következtetni engednek a betegség meglétére.

Alkoholos májgyulladás (hepatitisz): a tovább folytatott rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás hatására gyulladás jön létre a májban, ami ha nem csillapodik, a májsejtek fokozatos pusztulásához vezet.

Teljes absztinencia esetén még létrejöhet gyógyulás, de még kisebb mennyiségű szesz fogyasztása is súlyosbítja a betegséget, ami olyan maradandó károsodáshoz vezethet, ami az életet is veszélyeztetheti.

Májzsugor / májcirrózis: a májkárosodás legsúlyosabb, már visszafordíthatatlan formája. Még ekkor sem feltétlen érezhetőek, diagnosztizálhatóak egyértelműen a tünetek, azonban a kóros májfunkciók láthatóak a laborvizsgálatok eredményén.

A máj elváltozása ekkor már többnyire maradandó, a tünetek ugyan csökkenthetőek, de a gyógyuláshoz májátültetésre lehet szükség.

Az alkoholfogyasztás folytatásával a túlélési esély drasztikusan csökken.

Mennyi alkohol fogyasztása káros?

Nem csak a mennyiség, de a minőség, a rendszeresség és az időtartam is fontos tényezők a májkárosodás kialakulása szempontjából. Az alkohollal szembeni érzékenység egyéni eltérései igen nagyok, átlagosan férfiaknál naponta 50-60 gramm tiszta alkohol (ami megfelel nagyjából 12 dl sörnek, 6 dl bornak, vagy 1,5 dl töménynek).

Nőknél 20 gramm tiszta szesz (azaz 4 dl sör, vagy 2 dl bor, vagy 1/2 dl tömény) éveken keresztüli fogyasztása okoz májkárosodást. A rossz minőségű alkoholos italok tovább rontják a betegség kimenetelét. Mindezeken túl az érzékenységet befolyásolja a testsúly, életmód is.

Az alkohol okozta májkárosodás kezelése

A diagnózis megállapításához elengedhetetlen a máj szerkezeti vizsgálata. Legfontosabb kezelés az alkohol részleges, de súlyosabb esetben teljes elhagyása, ami a kezdeti stádiumokban már gyógyulást eredményezhet. Egyéni, a betegség stádiumának megfelelő, dietetikus által összeállított étrend javasolt. Emellett folsav, B-, C- és E-vitamin pótlására is szükség lehet.

Súlyos májzsugor esetén májátültetésre kerülhet sor.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Hírek

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK