Máj szerkezeti vizsgálat

Máj szerkezeti vizsgálat

Szerző: Hepatológiai Központ | Létrehozva: 2020.06.19 14:40 | Módosítva: 2020.09.30 09:45

A Fibrotouch géppel ultrahanghullámok segítségével gyorsan vizsgálható a szerkezeti átépülése, zsírtartalmának megállapítása. Működésekor azonnali képet ad a máj globális állapotáról. Lehet szó minimális eltérésről vagy akár súlyos májzsugorról.

A Fibrotouch készülék

A készülék a hasi ultrahangvizsgálattal összehasonlítva több információval szolgál, hiszen a zsírréteg vastagságáról is tájékoztatást ad. A született eredmény szövettani minőségben mondja meg a zsírtartalom mennyiségét, továbbá megmutatja a következményes májszerkezeti átépülést. Szövettani pontossággal bír a mérés.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, néhány perc alatt elvégezhető. A szervezetre semmilyen káros hatással nem jár. Segítségével megelőzhető a máj firbózisának súlyos stádiuma, továbbá a szerv állapota a Fibrotouch használatával nyomon követhető és meghatározza a terápiát.

Felkészülés a Fibrotouch vizsgálatra

A vizsgálatot megelőzően 2 órával már ételt és italt fogyasztani tilos. Ezen kívül a vizsgálat más előkészületet nem igényel a páciens részéről.  Fontos tudnivaló, hogy ha a Fibrotouch vizsgálatot megelőzően volt már ultrahangos vizsgálat is, akkor annak leletét érdemes a betegnek magával hoznia.

Mit mutat a Fibrotouch készülék?

A Fibrotouch készülék a máj teljes szerkezetéről ad képet. Kiváló eszköz arra, hogy fény derüljön a hegesedés, kötőszövet átalakulás mértékére.

Mi történik a vizsgálat alatt?

Az ultrahang májban történő elnyelődése alapján működik a készülék. Természetesen a kapott eredmény összefügg a zsírmáj mértékével.

Mikor érdemes Fibrotouch vizsgálatra jelentkezni?

A zsírok a májsejtekben halmozódnak fel és rövidtávon gyulladást okoznak. Idült forma esetén évekkel később hegesedés jelenik meg. Sokszor emiatt az első zsírmájra utaló jel a májenzimek megemelkedése. Minél előbb fedezik fel a problémát, annál hatékonyabb az gyógyszeres ill. a diétát érintő terápia. A zsírmáj korai stádiumban történő diagnosztizálása életmentő lehet.

Kutatások bizonyították, hogy az egyik fő kockázati tényező az elhízás „járványa”. További szomorú tény, hogy a túlsúlyosok (főleg hasi típusú elhízottak) 80%-nál felfedezhető zsírmáj. A betegek nagy részében kiváltó tényezőként a pajzsmirigy- és/vagy vércukorháztartás zavara, csökkent glükóztolerancia és/vagy pajzsmirigy alulműködés formájában jelentkezik. Pajzsmirigy alulműködéskor gyakran társbetegségként inzulinrezisztencia is megjelenik. Ennek oka, hogy hatással van a TSH értékre, növeli a zsírmáj kialakulásának esélyét.

Mindkét esetben a Fibrotouch géppel végzett vizsgálat diagnosztikus hatású.

Milyen tünetek fennálláskor lehet szükség a vizsgálatra?

 • cukorbetegség ill. elhízott beteg esetén zsírmáj igazolása, mértékének kimutatása
 • ismert vagy tisztázatlan májbetegségek követése
 • alkohol vagy gyógyszerek okozta májkárosodás igazolása, súlyosság megállapítása
 • hepatitis B, C esetén a májkárosodás igazolása, mértékének megállapítása
 • immun májbetegségek követésére

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • belgyógyász, hepatológus
 • Specialitások:
  • máj szerkezeti vizsgálat (felnőtt ellátás és 15 kg fölötti gyermek vizsgálata)
  • alkoholos zsírmáj kezelése
  • nem alkoholos zsírmáj kezelése
  • egyéb májbetegségek
  • reflux
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

 

Hírek

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 
 

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport