A máj működése

A máj működése

Szerző: Hepatológiai Központ | Módosítva: 2022.08.04 14:19

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, melynek tömege felnőtt embernél elérheti az 1,2-1,5 kg-ot is. Nagy, és komplex anyagcsere-szervről van szó, így a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Legfontosabb funkciói többek között az anyagcsere-folyamatok normális működésének támogatása, a rajta átfolyó vér méregtelenítése, keményítő tárolása, valamint számos létfontosságú fehérje termelés és raktározása.

A máj a hasüreg tetején, közvetlenül a rekeszizom alatt helyezkedik el, a test jobb oldalán. A máj alján találjuk a májkaput, amin keresztül belép a májartéria, a májkapuér és az idegek, valamint itt lép kilép a májvéna, nyirokér és az epevezeték.

A máj szerkezetileg 2 lebenyből áll, melyeket kívülről kötőszövetes tok burkol. Működési egysége a jellegzetes szerkezetű májlebenyke.

A máj funkciói 

A máj egy igen sokrétű szerv. Energiát, glikogént raktároz, hogy ha szükséges, glükózzá átalakítva mozgósíthassa azt, mint tartalék tápanyag. 

A test különböző anyagait a szervezet aktuális szükségleteihez mérten képes átalakítani, például glükózból és tejsavból lipidet szintetizál, vagy éppen lipidből szervezet által előállítható aminosavavakat készít. Jelentős szerepe van a fehérjeképzésben is, hiszen a májban alakul ki a plazmafehérjék jelentős hányada úgy, mint globulinok, albuminok,vagy a véralvadási fehérjék egy része.

A szerves anyagok lebontása során jelentős mennyiségű energia szabadul fel a máj sejtjeiben. A lebontás során –épp úgy, mint a többi testi sejtben-, a nitrogén tartalmú vegyületekből karbamid, és húgysav keletkezik, melyek ezután a veséken keresztül távozhatnak a szervezetből. 

A szervezet számára káros anyagok átalakítása, a méregtelenítés szintén a májban zajlik.

A máj és az epe kapcsolata

Bár két külön szervről beszélünk, mégis egy anatómiai egységet alkotnak, hiszen az epe a máj alsó felszínéhez ízesülve tárolja a máj által kiválasztott epeváladékot, mely a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Az epeváladék összetevői közül az epesavak a zsírok emulgeálását, szétoszlatását végzik. Fontos tudni, hogy az epeváladékot több mint 70%-ban víz alkotja, így ezért is kiemelten fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk. Kevés víz fogyasztása mellett, az epeváladék túlsűrűsödhet, és epekő alakulhat ki.

A máj betegségei

A máj betegségeit két csoportra oszthatjuk.

Az első csoportba tartoznak azok a betegségek, melyek a máj működési rendellései miatt alakulnak ki, mint például a májzsugor, vagy a májgyulladás. A másik csoportba tartoznak azok a betegségek, amelyek az epe gátolt elvezetése miatt alakulnak ki. Ilyen betegség az epekő is.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK