A máj működése

A máj működése

Szerző: Hepatológiai Központ | Létrehozva: 2020.09.04 12:20 | Módosítva: 2020.10.14 14:26

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, melynek tömege felnőtt embernél elérheti az 1,2-1,5 kg-ot is. Nagy, és komplex anyagcsere-szervről van szó, így a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Legfontosabb funkciói többek között az anyagcsere-folyamatok normális működésének támogatása, a rajta átfolyó vér méregtelenítése, keményítő tárolása, valamint számos létfontosságú fehérje termelés és raktározása.

A máj a hasüreg tetején, közvetlenül a rekeszizom alatt helyezkedik el, a test jobb oldalán. A máj alján találjuk a májkaput, amin keresztül belép a májartéria, a májkapuér és az idegek, valamint itt lép kilép a májvéna, nyirokér és az epevezeték.

A máj szerkezetileg 2 lebenyből áll, melyeket kívülről kötőszövetes tok burkol. Működési egysége a jellegzetes szerkezetű májlebenyke.

A máj funkciói 

A máj egy igen sokrétű szerv. Energiát, glikogént raktároz, hogy ha szükséges, gülózzá átalakítva mozgósíthassa azt, mint tartalék tápanyag. 

A test különböző anyagait a szervezet aktuális szükségleteihez mérten képes átalakítani, például gükózból és tejsavból lipidet szintetizál, vagy éppen lipidből szervezet által előállítható aminosavavakat készít. Jelentős szerepe van a fehérjeképzésben is, hiszen a májban alakul ki a plazmafehérjék jelentős hányada úgy, mint globulinok, albuminok,vagy a véralvadási fehérjék egy része.

A szerves anyagok lebontása során jelentős mennyiségű energia szabadul fel a máj sejtjeiben. A lebontás során –épp úgy, mint a többi testi sejtben-, a nitrogén tartalmú vegyületekből karbamid, és húgysav keletkezik, melyek ezután a veséken keresztül távozhatnak a szervezetből. 

A szervezet számára káros anyagok átalakítása, a méregtelenítés szintén a májban zajlik.

A máj és az epe kapcsolata

Bár két külön szervről beszélünk, mégis egy anatómiai egységet alkotnak, hiszen az epe a máj alsó felszínéhez ízesülve tárolja a máj által kiválasztott epeváladékot, mely a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Az epeváladék összetevői közül az epesavak a zsírok emulgeálását, szétoszlatását végzik. Fontos tudni, hogy az epeváladékot több mint 70%-ban víz alkotja, így ezért is kiemelten fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk. Kevés víz fogyasztása mellett, az epeváladék túlsűrűsödhet, és epekő alakulhat ki.

A máj betegségei

A máj betegségeit két csoportra oszthatjuk.

Az első csoportba tartoznak azok a betegségek, melyek a máj működési rendellései miatt alakulnak ki, mint például a májzsugor, vagy a májgyulladás. A másik csoportba tartoznak azok a betegségek, amelyek az epe gátolt elvezetése miatt alakulnak ki. Ilyen betegség az epekő is.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • belgyógyász, hepatológus
 • Specialitások:
  • máj szerkezeti vizsgálat (felnőtt ellátás és 15 kg fölötti gyermek vizsgálata)
  • alkoholos zsírmáj kezelése
  • nem alkoholos zsírmáj kezelése
  • egyéb májbetegségek
  • reflux
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 
 

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport