Vírusos hepatitis

Vírusos hepatitis

Módosítva: 2021.02.23 10:54

Hepatitis vírusok okozzák a májsejt elhalással és májszövetben jelentkező gyulladással járó megbetegedéseket. Napjainkban a szakirodalom ezeket a vírusokat A-tól G-ig jelzi, azonban nem mindegyik fajtáját ismerjük. A vírusos hepatitisek sajátja, hogy az akut tünetekben sok a hasonlóság, viszont a fertőzés módját, terjedését, szövődményeiket tekintve eltérést mutatnak.

A vírusos májgyulladások két formája ismeretes.

Az egyik az enterális (gyomor-bélcsatornát érintő), a másik a parenterális (gyomor-bélcsatornát megkerülő) forma. 

 • Enterális formában terjed: hepatitis A, hepatitis E, hepatitis B
 • Parenterális formájú: hepatitis C

Hepatitis A

A vírus megjelenési formája az enyhe megbetegedéstől a súlyos kórképekig tarthat. Szájon keresztül fertőzi meg a szervezetet, széklettel ürül. Hepatitis A vírus palackozatlan vízzel, mosatlan gyümölcsökkel, zöldségekkel, nyers vagy főtlen tengeri állatok elfogyasztásával kerül a szervezetbe. Könnyen kialakulhat a fertőzés, ha a környezetünkben élő személy akár a kezén átadja a kórokozót.  

Lappangási ideje: kb. 28 nap, de a vírusok akár 2 héttel a tünetek megjelenése előtt ürülnek a széklettel

Tünetei: hányinger, láz, hőemelkedés, sárgaság, gyengeség, vizelet sötét színűvé válik, máj megnagyobbodás, étvágytalanság, rossz közérzet

Megelőzés: védőoltás

Hepatitis B

Ezen vírus okozta fertőzés gyakran nem jár tünettel, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni a többi ágenstől. Igen fertőző, gyakran előfordul, jelenleg több millió embert érint a világon. További jellemzője, hogy a szervezeten kívül akár egy hétig is életképes maradhat a kórokozó. A Hepatitis B vírus által okozott májbetegségnek akut és krónikus formája ismeretes. Heveny májgyulladás esetén lázas állapot, sárgaság, sötét vizelet, fáradtság, hasi fájdalom, hányinger, hányás jellemző. Gyermekkorban jelentkező fertőzés könnyebben alakul krónikus betegséggé. Amennyiben krónikussá válik akár májzsugor, májrák is kialakulhat.

Lappangási idő: átlagosan 75 nap, de akár 40-160 nap is lehet.

Kialakulása és terjedése: tetoválás, piercing készítésekor, fertőzött tű használatakor, emberi vérrel történő direkt érintkezéskor, szexuális úton, áldott állapotban anya-újszülött között.

Megelőzés: védőoltás

Hepatitis C

A Hepatitis C vírus által okozott megbetegedés akut és krónikus formában is előfordul. Heveny lefolyása alatt fáradtság, sárgaság jelentkezik, de az esetek több, mint felében nem kíséri tünet. A fertőzött beteg között 60-85%-nál alakul ki krónikus HCV. Ezen betegek között előfordul májcirrhosis (májzsugor), májrák. 

Lappangási idő: 15-150 nap

Terjedése: emberi vérrel való érintkezés útján, szexuális úton, piercing behelyezésekor, tetováláskor, körülmetéléskor

Megelőzése: védőoltása még nem ismeretes

Cytomegalovírus

Ezen vírus előfordulása minden életkorban jelentkezhet, viszont lezajlását nagyban befolyásolja az adott szervezet aktuális immunállapota. A cytomegalovírus nagy része egészséges immunrendszerrel rendelkező személy esetében gyakran klinikailag nem kimutatható. Áldott állapotban nagy problémát okozhat, amikor az egészséges immunrendszerű anya először találkozik a vírussal, és ilyen esetben súlyos magzatkárosító hatása lehet. Ennek okán a CMV fertőzést az egyik leggyakoribb magzatkárosító fertőzésként tartjuk számon. A másik veszélyeztetett csoport a már gyenge immunrendszerrel rendelkező (pl. AIDS, HIV fertőzött) személyek.

Lappangása: mivel herpesz vírus, ezért a friss fertőzés után képes rejtve a szervezetben maradni és később újra aktiválódni

Terjedése: terhesség alatt és szüléskor, anyatejjel, emberi kontaktus útján (nyállal, könnyel, vizelettel, szexuális úton), vérátömlesztéssel, szerv transzplantációval

Megelőzés: higiéniai szabályok betartásával

Kapcsolódó cikkünk

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Hírek

A kezelés mellett fontos ismerni a reflux rizikófaktorait

A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is. Éppen ezért fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!