Epekövesség

Epekövesség

Szerző: Hepatológiai Központ | Létrehozva: 2020.06.19 14:39 | Módosítva: 2020.09.30 09:43

Az epekövesség hazánkban a lakosság közel 15%-át érinti, népbetegségként tartjuk számon. Gyakran, az esetek háromnegyedében az epekövek évekig nem okoznak panaszt, ekkor néma kő jelenlétéről beszélhetünk. Ellenben abban az esetben, ha komplikáció lép fel az epekövesség fájdalommal, görccsel jár.

Epekövesség

Epekövesség kialakulásakor az epeváladékból kiváló kristályok összetapadnak, ún. epeköveket hoznak létre. Ezek mérete és összetétele a kiváltó októl megfelelően változhat.

Az epeköveknek két fajtája ismeretes. Az egyik, gyakrabban előforduló formája magas koleszterinszint miatt jelentkezik, ekkor koleszterinkőről beszélhetünk. Ebben az esetben a máj a normálisnál nagyobb mennyiségű koleszterint választ ki. A másik kövességi forma a ritkábban előforduló pigmentkő. Ennek színe sötétebb és kisebb méretű. Leggyakrabban máj- és epeproblémák, pl. májzsugor, különböző fertőzések talaján, a máj által termelt bilirubinból alakul ki.  

Az epéről

Az epe egy folyadék, melyet a máj termel. Ez a folyadék az epehólyagban tárolódik, mely a máj alatt húzódó körte alakú szerv. A szervezet napi epetermelése kb. 1 liter. Az epefolyadék vízből, koleszterinből, bilirubinból és biliverdinből tevődik össze. A sárgás színt az utóbbi kettő összetevő adja. Az epe funkcióját tekintve a zsírok lebontását és felszívódását végzi a szervezetben.

Epekövességre hajlamosító tényezők

Sok esetben a páciens életmódja igen meghatározó, de előfordulhat olyan, hogy a konkrét kiváltó okra nem derül fény.

Hajlamosító tényezők közé soroljuk:

 • genetika, családi öröklődés
 • elhízás
 • magas zsírtartalmú ételek fogyasztása
 • éhezés, szigorú böjti étrend (ritkább epehólyag ürítés)
 • normál testtömeg mellett jelentkező magas koleszterinszint
 • nőknél gyakrabban fordul elő állapotosság, hormonpótlás alatt
 • 1-es és 2-es típusú cukorbetegség
 • egyéb kísérő kórképek jelenléte (pl. krónikus bélgyulladás)

Tünetek

Az esetek nagy részében az epekövesség tünetmentes. Sokszor akkor derül ki, hogy e betegség fennáll, amikor más okból röntgenvizsgálatot vagy éppen műtétet végeznek el. Más esetben a szövődmény jelenléte hívja fel a figyelmet epekövességre.

Zsíros ételek fogyasztása után gyakori, hogy az epehólyag elzáródik. Ilyenkor epegörcs alakul ki, mely jobb bordaív alatti, heves, görcsös, jobb vállba kisugárzó fájdalomként jelentkezik. A görcsök ismétlődően jelentkeznek, a fájdalom egyaránt lehet éles vagy tompa.

Abban az esetben, ha az epefolyadék nem tud elfolyni, felülfertőződik, és az epehólyag akut (heveny) gyulladása jön létre.  Ezt a kórképet magas láz, sárgaság mellett jelentkező fájdalom kíséri.

Amennyiben a közös elvezető csatorna záródik el sárgaság alakul ki, mely a pangó epe felülfertőződésével epeútgyulladást (cholangitis) okoz. Ez egy életet veszélyeztető állapot, mely minden esetben kórházi ellátást igényel.

Az epeutak elzáródásakor észlelhető, hogy a széklet színe agyagszürkévé, míg a vizelet sötét színűvé válik. Emellett a bőrfelületet és a szem ideghártyáját érintő sárga elszíneződés (icterus) is megfigyelhető. Gyakori, hogy e tünetek mellé hányinger, hányás, fokozott gázképződés társul.

Az epekő bekerülhet a hasnyálmirigy kivezető csövébe, ilyenkor a szerv heveny gyulladása (pancreatitis acuta) következik be. Mivel ez a kórkép is életveszélyes, kórházi kezelés javallott.

Kezelése műtéti úton

Napjainkban az esetek 90%-ában laparoszkópos (hastükrözéses) eljárással végzik az epekő eltávolítását. Ahhoz, hogy elvégezhető legyen a beavatkozás bizonyos technikai és általános feltételek szükségesek.

Étrendi terápia

Epekövesség esetén a műtéti beavatkozás mellett egyéni, speciális étrend is szükséges. Az étrend jellemzőit a páciens tünetei határozzák meg. A betegség lefolyását, súlyosságát nagyban befolyásolja a megfelelő táplálkozás. Fontos kiemelni, hogy szakember, dietetikus tud segíteni a speciális, személyre szabott étrend kialakításában.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • belgyógyász, hepatológus
 • Specialitások:
  • máj szerkezeti vizsgálat (felnőtt ellátás és 15 kg fölötti gyermek vizsgálata)
  • alkoholos zsírmáj kezelése
  • nem alkoholos zsírmáj kezelése
  • egyéb májbetegségek
  • reflux
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 
 

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport