Zsírmáj

Zsírmáj

Szerző: Hepatológiai Központ | Módosítva: 2021.02.16 15:28

A májjal kapcsolatba hozható megbetegedések diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó orvosi szakterület a hepatológia. A máj betegségei közül leggyakrabban a zsírmáj (szteatózis/steatosis) fordul elő. Jelen adataink szerint a fejlett országokat tekintve a lakosság 20-50%-át érinti a betegség. Hazánkban a lakosság 30%-a elhízott, az alkoholbetegségben szenvedők száma kb. egymillióra rúg, aminek következményeként több millió embert érint a zsírmáj problémája.

A betegség az emésztőrendszert érinti, első jele gyakran a laborértékekben megmutatkozó májenzim emelkedés. A zsírsejtek évek alatt felhalmozódnak, rövidtávon gyulladást, hosszú távon hegesedést okozva. 

Mi az a zsírmáj?

A zsírmájat jelenleg civilizációs betegségként tartjuk számon, mely bizonyítottan a kóros májenzim eltérések leggyakoribb oka.  Steatosis esetén a máj zsírosodása a trigliceridek túlzott jelenléte miatt alakul ki. Az elzsírosodás folyamata során a májsejtek pusztulása következik be, aminek hosszú távú következménye a kötőszöveti felhalmozódás, átépülés. Ennek végstádiumaként súlyos májzsugorodás, rákmegelőző állapot alakulhat ki. A májzsugorodást a zsírmáj veszélyes, de gyógyítható szövődményeként tartjuk számon. A zsírmáj diagnosztizálása mellett igen fontos szerepet játszik az ismert alapbetegség kiléte (pl. alkoholizmus, diabétesz).

Zsírmáj tünetei

A betegség lefolyását tekintve két szakaszra osztható. A zsírmáj betegség kezdeti szakaszára jellemző, hogy nem jár sok egyértelmű tünettel. Később az árulkodó tünetek között jobb oldali kellemetlen érzés, májmegnagyobbodás, nyomásérzékenység, étvágytalanság ellenére hányinger, puffadás és nagyfokú fáradékonyság szerepelhet. A zsírmáj tünetei között gyakran szerepel a laborleletben észlelt emelkedett májenzimek (gamma-Gt, GPT, GOT) jelenléte.

Zsírmáj kivizsgálása a Hepatológiai Központban.

Zsírmáj kezelése

A kezelés igen sokszínű lehet. A zsírmáj gyógyulását illetően elsődleges a kiváltó ok enyhítése vagy megszüntetése. Amennyiben alkoholos zsírmájról van szó az alkoholfogyasztás abbahagyása javasolt. Jó hír, hogy a felgyülemlett zsír az anyagcsere segítségével kiürül a sejtekből, ezáltal az alkohol elhagyásával a szerv meggyógyul. A nem alkohol okozta steatosis esetén a metabolikus szindróma betegségeinek mielőbbi gyógyítása javasolt. A szindróma betegségei közé sorolható a magas vérzsír-szint, az elhízás, az inzulinrezisztencia továbbá a 2-es típusú cukorbetegség.

A zsírmáj gyógyítása kapcsán másodlagosan a gyógyszeres kezelésről és szakember által meghatározott, egyéni májkímélő étrendről beszélhetünk. Gasztroenterológus szakorvos feladata a diagnózis felállítását követően a gyógyszeres terápia meghatározása. Dietetikus segít a zsírmáj stádiumának megfelelő étrend összeállításában.

Kapcsolódó cikkünk

Típusai

A zsírmájnak két fő típusát ismerjük. Egyrészt kialakulhat túlzott mértékű alkohol fogyasztás okán, ekkor alkoholos zsírmájról van szó. Amennyiben nem alkohol okozta a betegséget nem alkoholos zsírmájról beszélünk. Ez utóbbi formája a fejlett nyugati országok lakosságát tekintve az elhízottak 80%-nál jelentkezik. Hazánkban a felnőtt lakosság közel felére jellemző a nem-alkoholos zsírmáj, melynek kialakulását egyéb betegség, pl. inzulinrezisztencia segíti elő.

Alkoholos zsírmáj

Magyarországon évente 125.000 ember hal meg alkoholos zsírmáj következtében. Sajnálatos módon a rendszeres, heti többszöri, nagymértékű alkoholos ital fogyasztása sok ember heti rutinját képezi. A „nagyivás” egészségkárosító hatását számos kutatás támasztotta alá.

Az alkohol toxikus hatása a férfi és női nemre nézve megoszlik. A nőket tekintve kisebb mennyiség, kb. 10-15 éven át tartó napi 20-30 gramm (pl. 1 korsó sör és 2 dl bor) elfogyasztása már problémát okoz. Férfiak esetében ez az érték napi 50-60 gramm (pl. 2 korsó sör és 4 dl bor).

Fontos kiemelni, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás első érintett szerve a máj.  A zsírmáj (steatózis) az alkoholos okozta májkárosodás legjellemzőbb tünete. A májzsugor egy súlyos, az életet veszélyeztető és visszafordíthatatlan állapot. A betegség lefolyására hosszú távon kóros májműködés, gyakran rosszindulatú elváltozás jellemző.

Nem alkoholos zsírmáj

A másodlagos májbetegségek közé sorolható a nem alkoholos eredetű zsírmáj. A tünetek között szerepel a zsírfelhalmozódás, gyulladás, kötőszövet-felszaporodás, illetve kötőszövetes átépülés. Jelenleg a metabolikus szindróma részeként, a leggyakoribb májbetegségként tartjuk számon, ugyanis a magyar lakosság minimum negyedét érinti. A páciensek általában elhízottak, továbbá a helytelen életvitelből fakadóan sokszor gyerekkorban is előfordul a betegség. Gyakori a magas vérnyomás illetve vérzsírszint, csökkent glükóztolerancia, 2-es típusú cukorbetegség jelenléte. Továbbá hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés eredményezhet nem alkoholos zsírmájat.

Szövődmény

A máj elzsírosodásának késői stádiumában sárgaság jelentkezik. Ebben az időszakban ún. hasvíz és bőrön található bevérzések megjelenése jellemző.

Terápia

A terápia a gyógyszeres kezelés mellett egyéni, speciális étrendből áll. Az étrend fő alap pillérét a teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, sovány húsok, bizonyos zöldségek és gyümölcsök alkotják. Továbbá főzéshez, sütéshez a növényi olajok javasoltak kis mennyiségben. Egyéni, a betegség kiváltó tényezőire koncentráló étrend betartása mellett a tünetek enyhülnek, ennek hatására a páciens állapota javul.

A zsírmáj kivizsgálása Budapesten található Hepatológiai központunkban elérhető, a vizsgálat Fibrotouch készülékkel történik.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Hírek

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK