Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.01.16 08:20

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus éppen ezért azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén érdemes kivizsgáláson részt venni.

A májbetegségek sokáig tünetmentesek lehetnek

Túlsúly, alkoholfogyasztás, cukorbetegség esetén szükséges a hepatológiai vizsgálat.- A máj feladatai olyan összetettek és szerteágazóak, hogy a szerv megfelelő működése döntő jelentőségű. Aki tehát ebből a szempontból rizikófaktorokkal rendelkezik, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetnie a májfunkcióit, hiszen a májbetegségek 90%-a megelőzhető. Azért is fontos a kivizsgálás, mert a máj olyan kitartó szerv, hogy károsodása, funkcióromlása sokáig nem feltétlenül jár tünettel. Akár évekig is tünetmentes lehet valaki, akinél fennáll például a méregtelenítő funkció zavara, és esetleg már csak a súlyos májkárosodással fordul orvoshoz. Ekkor viszont már sürgősséggel, hiszen például, ha megemelkedik a vér ammóniaszintje, olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a zavartság, a viselkedésváltozás vagy akár a kóma. Az enyhébb tünetekre is fel kell tehát figyelni, mint például a fogyás, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válása, az emésztési panaszok, a kimerültség, talp és tenyér vörösség, sérülékeny, elvékonyodott bőr, súlyosabb esetben sárgaság. Jó lenne tehát a veszélyeztetteknek időnként részt venni egy kivizsgáláson, amelynek alapvetően része lehet a laborvizsgálat, a hasi ultrahang és akár a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat is – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Érdemes elgondolkozni a kockázati faktorokon

Máj szerkezeti vizsgálattal korán felfedezhető a májbetegség.A májat érintő rizikófaktorok döntő része életmódbeli, kisebb részük – mint például az életkor vagy a nem – nyilvánvalóan adottság. A jó hír, hogy az életmódfaktorokon lehet változtatni, és ha sikerül ezt megtenni, jelentősen hozzájárulhatunk májunk egészségének és jó működésének megőrzéséhez. E tekintetben érdemes alapul venni egy kockázatbecslő honlap kérdéseit. (Ezt a rizikóbecslést angol nyelven valóban lehet végezni ezen az oldalon: https://southasianliverinstitute.com/liver-disease-risk-calculator/)

Íme, a kérdések:

  • Életkor

- 18-25
- 26-40
- 41-60
- 60 fölötti

  • Nem

- Férfi
- Nő

  • Miért gondolja, hogy érintheti a májbetegség kockázata? (Több válasz is adható)

- Túlsúllyal élek.
- Gyakran fogyasztok alkoholt.
- Bizonyos genetikai hajlammal rendelkezem (volt májbeteg a családban) / autoimmun betegségem van.
- Más okból.

- Igen
- Nem

- Igen
- Nem

  • Milyen gyakran mozog? (Olyan mozgások értendők ezalatt, amelyek kimelegedéssel és legalább enyhe lihegéssel járnak, mint például gyors gyaloglás, úszás, biciklizés, kocogás, vagy valamilyen csapatjáték, csoportok edzés.)

- Több mint 2.5 órát hetente.
- 1-2 órát hetente.
- Kevesebb, mint 1 órát hetente.
- Soha.

  • Milyen gyakran fogyaszt alkoholt?

- Soha.
- Havonta vagy még ritkábban.
- 2-4 alkalommal havonta.
- 2-3 alkalommal hetente.
- 4 alkalomnál többször hetente.

  • Milyenek az étkezési szokásai?

- Napi háromszor étkezem, beleértve a reggelit.
- Heti háromnál többször nassolok.
- Heti háromnál többször eszem feldolgozott élelmiszert.
- Heti háromnál többször iszom üdítőt vagy gyümölcslevet.
- Heti háromnál többször étkezem étteremben / rendelek ételt.

A válaszok függvényében kiderülhet, ha szinte egyáltalán nem vagyunk veszélyeztettek a májbetegségek szempontjából, hogy miben érdemes változtatni az életmódunkon, illetve, ha e tekintetben jelentős rizikófaktorokkal élünk (például elhízás, rendszeres alkoholfogyasztás, nem kiegyensúlyozott étkezési szokások, mozgásszegénység, cukorbetegség), az eredmények is azt mutatják, hogy mielőbb hepatológiai vizsgálaton kellene részt vennünk. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK