Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.01.16

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus éppen ezért azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén érdemes kivizsgáláson részt venni.

A májbetegségek sokáig tünetmentesek lehetnek

Túlsúly, alkoholfogyasztás, cukorbetegség esetén szükséges a hepatológiai vizsgálat.- A máj feladatai olyan összetettek és szerteágazóak, hogy a szerv megfelelő működése döntő jelentőségű. Aki tehát ebből a szempontból rizikófaktorokkal rendelkezik, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetnie a májfunkcióit, hiszen a májbetegségek 90%-a megelőzhető. Azért is fontos a kivizsgálás, mert a máj olyan kitartó szerv, hogy károsodása, funkcióromlása sokáig nem feltétlenül jár tünettel. Akár évekig is tünetmentes lehet valaki, akinél fennáll például a méregtelenítő funkció zavara, és esetleg már csak a súlyos májkárosodással fordul orvoshoz. Ekkor viszont már sürgősséggel, hiszen például, ha megemelkedik a vér ammóniaszintje, olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a zavartság, a viselkedésváltozás vagy akár a kóma. Az enyhébb tünetekre is fel kell tehát figyelni, mint például a fogyás, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válása, az emésztési panaszok, a kimerültség, talp és tenyér vörösség, sérülékeny, elvékonyodott bőr, súlyosabb esetben sárgaság. Jó lenne tehát a veszélyeztetteknek időnként részt venni egy kivizsgáláson, amelynek alapvetően része lehet a laborvizsgálat, a hasi ultrahang és akár a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat is – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Érdemes elgondolkozni a kockázati faktorokon

Máj szerkezeti vizsgálattal korán felfedezhető a májbetegség.A májat érintő rizikófaktorok döntő része életmódbeli, kisebb részük – mint például az életkor vagy a nem – nyilvánvalóan adottság. A jó hír, hogy az életmódfaktorokon lehet változtatni, és ha sikerül ezt megtenni, jelentősen hozzájárulhatunk májunk egészségének és jó működésének megőrzéséhez. E tekintetben érdemes alapul venni egy kockázatbecslő honlap kérdéseit. (Ezt a rizikóbecslést angol nyelven valóban lehet végezni ezen az oldalon: https://southasianliverinstitute.com/liver-disease-risk-calculator/)

Íme, a kérdések:

 • Életkor

- 18-25
- 26-40
- 41-60
- 60 fölötti

 • Nem

- Férfi
- Nő

 • Miért gondolja, hogy érintheti a májbetegség kockázata? (Több válasz is adható)

- Túlsúllyal élek.
- Gyakran fogyasztok alkoholt.
- Bizonyos genetikai hajlammal rendelkezem (volt májbeteg a családban) / autoimmun betegségem van.
- Más okból.

- Igen
- Nem

- Igen
- Nem

 • Milyen gyakran mozog? (Olyan mozgások értendők ezalatt, amelyek kimelegedéssel és legalább enyhe lihegéssel járnak, mint például gyors gyaloglás, úszás, biciklizés, kocogás, vagy valamilyen csapatjáték, csoportok edzés.)

- Több mint 2.5 órát hetente.
- 1-2 órát hetente.
- Kevesebb, mint 1 órát hetente.
- Soha.

 • Milyen gyakran fogyaszt alkoholt?

- Soha.
- Havonta vagy még ritkábban.
- 2-4 alkalommal havonta.
- 2-3 alkalommal hetente.
- 4 alkalomnál többször hetente.

 • Milyenek az étkezési szokásai?

- Napi háromszor étkezem, beleértve a reggelit.
- Heti háromnál többször nassolok.
- Heti háromnál többször eszem feldolgozott élelmiszert.
- Heti háromnál többször iszom üdítőt vagy gyümölcslevet.
- Heti háromnál többször étkezem étteremben / rendelek ételt.

A válaszok függvényében kiderülhet, ha szinte egyáltalán nem vagyunk veszélyeztettek a májbetegségek szempontjából, hogy miben érdemes változtatni az életmódunkon, illetve, ha e tekintetben jelentős rizikófaktorokkal élünk (például elhízás, rendszeres alkoholfogyasztás, nem kiegyensúlyozott étkezési szokások, mozgásszegénység, cukorbetegség), az eredmények is azt mutatják, hogy mielőbb hepatológiai vizsgálaton kellene részt vennünk. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok