Az emelkedett CRP-érték májgyulladásra is utalhat

Az emelkedett CRP-érték májgyulladásra is utalhat

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.05.31 08:42

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, szerteágazó, elhúzódó panaszokat, esetleg súlyos szövődményeket okozva. A vérből vizsgálható CRP-szint az egyik olyan jelzőérték, amely gyulladásra utalhat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, hogy az emelkedett értéken túl milyen tünetek esetén merülhet fel a májgyulladás gyanúja.

Mit mutat a CRP-érték?

A magas CRP-szint gyulladásra utal, a májgyulladást hepatológus kezeli.A CRP-szint (C-reaktív protein) egyszerű vérvétel útján, a vérszérumból mutatható ki, és normál szintje esetén az akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható. A CRP-fehérje ugyanis gyulladás esetén termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek (egy, az immunrendszerünkhöz tartozó fehérvérsejt típusnak) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Éppen ezért, ha gyulladás van a szervezetben, rövid idő alatt akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen tempóban csökken is, ha a megszűnt a gyulladás. (Normál tartomány a nőkben: kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban: kevesebb, mint 5,2 mg/l. Az ettől való eltérést a különböző laborokban használt tesztek magyarázhatják. Mindig az adott labor referenciaértékei irányadók.)
A vizsgálat egyik nagy előnye, hogy a CRP-szint sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra és emiatt gyorsabban is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejtszám. Az emelkedett érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről van szó. Ezen kívül daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést.  Tehát az eredmény igényel további, kiegészítő vizsgálatokat is, de a klinikum egészét, tüneteket figyelembe véve alapvető segítség a panaszok eredetének tisztázásában.

A májgyulladás tünetei

A májgyulladást gyógyszerrel és életmóddal is kezelni lehet.- Ha valakinek emelkedett a CRP-értéke, fontos tisztázni, hol van pontosan a gyulladás. Akkor lehet májgyulladásra gyanakodni, ha valamilyen rizikófaktorral él valaki, illetve esetleg már tünetei is vannak. Ez utóbbi feltétel nem minden esetben adott, ugyanis a májgyulladás sok esetben tünetmentes, de egy idő után előfordulhatnak bizonyos panaszok, amelyek akár hepatitisre is utalhatnak – ismerteti Németh doktornő.
 Ezek a fertőződéstől számított 1-3 hónapban felmerülő lehetséges tünetek:

  • kimerültség,
  • láz,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • ízületi- és hasi fájdalom,
  • sötétsárga vizelet,
  • hányinger, hányás,
  • sárgaság megjelenése a bőrön, a szemfehérjén.

Minél előbb megkezdődik a kezelés, annál jobbak a kilátások

- A májgyulladás korai felfedezésének és kezelésének jelentősége elsősorban abban áll, hogy a májsejtek a gyulladás következtében elpusztulnak. Ezért a cél természetesen a lehető legkorábbi stádiumban megkezdett kezelés, ami akár a teljes gyógyuláshoz is vezethet. Ha a vizsgálatok során az derül ki, hogy a hepatitist vírus okozta, vírusölő gyógyszereket rendelünk el, baktérium esetén antibiotikumot írunk fel. Ha azonban mérgezés, gyógyszer vagy alkohol váltotta ki a betegséget, a toxikus anyagoktól való megszabadulás az elsődleges – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus. - Az életmódra vonatkozó javaslatok alapja az alkohol és a nehéz, zsíros ételek kerülése, elsősorban könnyű, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra épülő étrenddel, amelynek személyre szabásában dietetikus tud segíteni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK