Fáj-e a májgyulladás?

Fáj-e a májgyulladás?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.04.04

A májgyulladásnak számos formája ismert, ám sokan csak annyit tudnak róla, hogy ez lehet a sárgaság fő oka. De vajon fáj-e a máj, ha be van gyulladva? Milyen tünetek utalhatnak hepatitiszre? Mikor és kinek fontos a kivizsgálás? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus válaszolt a kérdésekre.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

Nem csak vírus okozhat májgyulladást

A májgyulladás korai felismeréssel jól gyógyítható.A májgyulladás (hepatitis, hepatitisz) meglehetősen gyakori betegség és kezeletlenül súlyos szövődményekkel is járhat. Leggyakrabban vírus okozza, amelynek kórokozóit betűkkel jelölik. Az A-, a B- és az E-vírus akut lefolyású betegséget eredményez, míg a B-, a C- és a D-vírusok felelősek a krónikus májgyulladás kialakulásáért. Az akut májgyulladásnál előfordulhat, hogy a betegség nem múlik el, hanem hónapok elteltével krónikussá válik.
A vírusokon kívül azonban más oka is lehet a májgyulladásnak, például baktériumok, autoimmun megbetegedés és toxikus anyagok (például mérgek, bizonyos gyógyszerek és igen gyakran a túlzott alkoholfogyasztás) is vezethetnek hepatitiszhez.
Magát a betegséget többféle ok is kiválthatja. A hepatitisz A vírus által okozott betegség elsősorban a higiénia hiánya miatt fekáliával szennyezett anyagokkal (vízzel, étellel) terjed, valamint anális szex útján. A hepatitisz B vírus okozta májgyulladásnak akut és krónikus formája is ismert. Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel, szennyezett tűvel, orvosi eszközökkel, esetleg méhen belül és szexuális úton terjed. A hepatitisz C ugyanúgy terjed, mint a B vírus, jellemzően azonban fertőzött tű közös használatával. A hepatitisz E vírus miatt kialakuló betegség olyan földrajzi területeken szokott megjelenni, ahol fertőzött vízzel találkozhatnak az emberek. Az A- és a B-vírus ellen védőoltás elérhető!
A nem fertőző májgyulladások főleg krónikusak és a máj szerkezeti átépüléséhez vezethetnek. Ide tartozik az alkoholos hepatitisz, a zsírmáj okozta steatohepatitis, az autoimmun hepatitisz, a vaslerakodás okozta májgyulladás (haemachromatosis) és a rézlerakódás a májban (Wilson kór).

Milyen tüneteket okoz a májgyulladás?

Májgyulladás diagnosztizálásához fontos a hasi ultrahang és a laborvizsgálat.Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár feltűnő tünetekkel, sokszor csak általános panaszok jelentkeznek, mint rossz közérzet, kimerültség, ízületi- és izomfájdalom, hányinger, fejfájás. A jobb bordaív alatti fájdalom és a bőrkiütések már mindenképpen felvethetik a hepatitisz gyanúját. Ezek a tünetek a krónikus formánál is tapasztalhatók lehetnek, és ezekhez csatlakozhat a sötét vizelet és a világos széklet. A tévhitekkel ellentétben a sárgaság már csak a későbbi fázisban jelentkezik. A bőr és a szemfehérje elszíneződésének közvetlen oka, hogy a máj funkciózavara miatt nem tudja hatékonyan lebontani a vörösvértestek lebomlásakor keletkező bilirubint.
- Májgyulladás esetén nem feltétlenül „fáj a máj”, de az általánosabb tünetek, a beteg kórelőzményei és életmódja alapján már felmerülhet a hepatitisz gyanúja. A diagnózishoz szükség van a máj működését is értékelő laborvizsgálatokra, hasi ultrahang vizsgálatra és esetleg székletelemzésre is – ismerteti Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

A hepatitisz korán felfedezve jó eséllyel gyógyítható

- Ha sikerül korán felfedezni a májgyulladást, megakadályozhatjuk a májsejtek nagyobb arányú pusztulását, így akár a teljes gyógyulás is elérhető – hangsúlyozza Németh doktornő. - Ha a vizsgálatok során az derül ki, hogy a hepatitiszt vírus okozta, vírusölő gyógyszereket rendelünk el, baktérium esetén pedig antibiotikumot. Amennyiben mérgezés, gyógyszer vagy alkohol váltotta ki a betegséget, elsősorban a toxikus anyagoktól kell megszabadulni. Mindezen kívül is érdemes betartani a táplálkozásra vonatkozó dietetikai tanácsokat, nagy hangsúlyt kell helyezni a személyes és az intim higiéniára, bizonyos külföldi országokban óvatosan kell eljárni az étel, ital fogyasztással és aki veszélyeztetett, annak érdemes beadatnia a védőoltást.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok