Mi minden okozhat májmegnagyobbodást?

Mi minden okozhat májmegnagyobbodást?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.10.06

A májmegnagyobbodást sokan összekeverik a májzsugorral, egyrészt a betegség mibenlétét, másrészt a tüneteket illetően. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázza a különbséget és ismerteti a hepatomegalia felismerésének és kezelésének lehetőségeit is.

Mit jelent a májmegnagyobbodás?

A májmegnagyobbodás tünete lehet az emésztési zavar, puffadás.A hepatomegalia kifejezés májmegnagyobbodást jelent és számos betegség, állapot vezethet a kialakulásáig. A laikusok azért keverhetik össze a májzsugorral (májcirrhoris), mert utóbbi betegség esetén a máj szerkezetében kialakult heges szövet egyre növekszik, emiatt az orvos esetleg már kézzel is ki tudja tapintani. Azonban a hegesedés azt is jelenti, hogy több lesz a hegszövet, mint a működő májszövet, vagyis tulajdonképpen az egészséges májszövet relatívan zsugorodik.
Közös pont lehet még a két állapot közt, hogy sokáig tünetmentesek maradhatnak, és később is csak általános tüneteket okoznak eleinte. Puffadás, emésztési zavar, fogyás, hasmenés, izomgyengeség, fertőzésekre való fogékonyság esetén tehát érdemes orvoshoz fordulni, ha pedig már esetleg sárgaság is jelentkezik, ezt sürgősen meg kell tenni.

Mi okozhat májmegnagyobbodást?

  • Zsírmáj: a nem-alkoholos zsírmáj fő rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség, amelyek következtében a májban jelentős mennyiségű zsír rakódik le. ki. Erős rizikófaktora még a magas vérzsírszint, különösen a triglycerid emelkedett szintje – ami természetesen szintén összefüggést mutat a túlsúllyal. Hajlamosító tényező lehet például a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma, a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy alulműködése és az alvási apnoé. Az alkohol zsírmáj hátterében az alkoholfüggőség áll.
  • Májgyulladás: többek közt mérgező anyagok, gyógyszerek, vírusfertőzés és autoimmun betegségek is okozhatnak májgyulladást.
  • Epeúti elzáródás: elzáródást okozhat epeúti kövesség, rosszindulatú tumoros folyamat, illetve különböző gyulladásos epeúti kórképek is.
  • Idegen anyagok: az infiltráció okozója lehet a jó- és rosszindulatú elsődleges májrák, vérképzőszervi tumoros folyamat áttéte, de előidézhetik parazitafertőzés okozta ciszták vagy a csontvelőn kívüli vérképzés is.
  • Bizonyos betegségek: többek közt mononukleózis, leukémia, limfóma, szív-érrendszeri betegségek, tumorok, vérkeringést érintő betegségek.

Diagnózistól a kezelésig

Májmegnagyobbodás esetén fontos a hasi ultrahang és a máj szerkezeti vizsgálat.- Sokszor a diagnózisig a legnehezebb eljutni, főként azért, mert a páciens sokáig nem tapasztal májproblémát. Ha a májmegnagyobbodás már tünetet okoz, valószínűleg nem kezdeti stádiumban van a betegség – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért fontos, hogy ha valaki veszélyeztetett a betegsége vagy az életmódja miatt, időnként érdemes legalább egy nagylabor vizsgálaton és egy hasi ultrahangon részt vennie. Ezekből, a fizikális vizsgálat eredményéből és esetleg a szükséges további képalkotó eljárásokból, valamint a máj szerkezeti vizsgálatból megszülethet a diagnózis, ami nem csak magát a májmegnagyobbodást, de annak kiváltó okát is megnevezheti.
A kezelés mindig a kiváltó ok kezelésére, megszüntetésére irányul. Ha alkoholfüggőség áll a háttérben, a leszokás lehet a segítség, ha az elhízás okozza a zsírmáj talaján kialakuló májmegnagyobbodást, az életmódot kell rendezni, elsősorban mozgás és májkímélő, testsúlycsökkentő étrend segítségével. Betegségek esetében természetesen azok kezelése a legfőbb feladat, legyen szó anyacsere eltérésről vagy akár daganatos megbetegedésről. Jó hír, hogy ma már a korábban veszélyesnek számító hepatitis C is jó eséllyel gyógyítható. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Figyelmes és partner a gyógyulásban

Teljes mértékben elégedett vagyok a doktornő figyelmével, segítőkészségével, szakmai tudásával, de leginkább azzal a figyelemmel, empátiával, mellyel ritkán találkozom az egészségügyben. Azt éreztem, hogy az orvos nem egy hierarchiában felettem álló személy, hanem partner a gyógyulásomban, ezt nem szoktam érezni. Nem kioktat, hanem megért. Nem földbe döngöl, hanem bátorít. Bárcsak több hasonló személyiséggel találkoznék.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK