Miért kell kezelni a zsírmájat?

Miért kell kezelni a zsírmájat?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.05.04

A nem-alkoholos zsírmáj fő rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség, amelyek következtében a májban jelentős mennyiségű zsír rakódik le. De miért baj ez? Miért kellene kezelni, ha nem fáj? Mi lehet a kezeletlen zsírmáj következménye? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus válaszolt a kérdésekre.

Nem csak az elhízás számít hajlamosító tényezőnek

A zsírmáj kezelésével megelőzhető lehet a májzsugorodás.Amerikai adatok szerint a nem-alkoholos zsírmáj immár népbetegségnek számít, ugyanis a felnőtt lakosság 25%-át érinti. Amint a neve is mutatja, elsődleges hajlamosító tényezője maga az elhízás, de nem csak az elhízott személyeknél alakulhat ki. Erős rizikófaktora még a magas vérzsírszint, különösen a triglycerid emelkedett szintje – ami természetesen szintén összefüggést mutat a túlsúllyal.  Kockázati faktor azonban még az inzulinrezisztencia, a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kívül vannak más hajlamosító tényezők is, mint például a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma, a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy alulműködése és az alvási apnoé.

A következmények súlyosak lehetnek

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen sok ember él zsírmájjal, miért jelenthet ez problémát?
- Nem önmagában a zsírmáj jelenti a veszélyt, hanem a kezeletlenségből fakadó esetleges következmények – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - A felesleges zsír ugyanis beindíthat egy gyulladási folyamatot, utat nyitva az esetleges későbbi májgyulladásnak. Ha ez a májgyulladás sokáig fennáll, állandósul, a máj körül és a közeli erekben kialakulhat egy hegszövet. Ezt a fázist nevezzük fibrózisnak, amelynél a máj még normálisan működik. Ha azonban ebben a szakaszban sem történik kezelés, és évekig, évtizedekig folytatódik a hegesedés, zsugorodás, az igen súlyos állapothoz vezethet: a májcirrózishoz. Ilyenkor már jelentősen megnő a májelégtelenség és a májdaganat rizikója is.
A máj szerkezeti vizsgálat alkalmas a zsírmáj pontos diagnosztizálására.Tehát akinél fennállnak a rizikófaktorok, mindenképpen érdemes részt venni egy máj szerkezeti vizsgálaton, hiszen a zsírmáj nem okoz tüneteket, így nem szabad megvárni, amíg igazán súlyossá válik az állapot. A vizsgálattól sem kell tartani, hiszen tulajdonképpen egy fájdalmatlan hasi ultrahang típusú eljárásról van szó, amellyel nem csak a máj zsírtartalma térképezhető fel, de az esetleges szerkezeti elváltozások is. Ebből az eredményből és a laborvizsgálat eredményéből már felállítható egy pontos diagnózis.

A zsírmáj kezelése az életmódra és gyógyszerekre épül

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, a legfontosabb teendő a súlytöbblet leadása. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton! Ebben jelentős segítséget nyújthat az életmód orvoslás, ami nem csak a táplálkozásban, de a mozgásban és igény szerint a pszichés támogatásban is irányt mutathat. Emellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, bár nem konkrétan a zsírmáj karban tartásához, hanem a kapcsolódó problémák – kinél-kinél magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezeléséhez. Egyes, igen súlyos májcirrózisos esetekben májátültetésre lehet szükség.  

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK