Miért kell kezelni a zsírmájat?

Miért kell kezelni a zsírmájat?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.05.04 11:10

A nem-alkoholos zsírmáj fő rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség, amelyek következtében a májban jelentős mennyiségű zsír rakódik le. De miért baj ez? Miért kellene kezelni, ha nem fáj? Mi lehet a kezeletlen zsírmáj következménye? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus válaszolt a kérdésekre.

Nem csak az elhízás számít hajlamosító tényezőnek

A zsírmáj kezelésével megelőzhető lehet a májzsugorodás.Amerikai adatok szerint a nem-alkoholos zsírmáj immár népbetegségnek számít, ugyanis a felnőtt lakosság 25%-át érinti. Amint a neve is mutatja, elsődleges hajlamosító tényezője maga az elhízás, de nem csak az elhízott személyeknél alakulhat ki. Erős rizikófaktora még a magas vérzsírszint, különösen a triglycerid emelkedett szintje – ami természetesen szintén összefüggést mutat a túlsúllyal.  Kockázati faktor azonban még az inzulinrezisztencia, a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kívül vannak más hajlamosító tényezők is, mint például a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma, a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy alulműködése és az alvási apnoé.

A következmények súlyosak lehetnek

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen sok ember él zsírmájjal, miért jelenthet ez problémát?
- Nem önmagában a zsírmáj jelenti a veszélyt, hanem a kezeletlenségből fakadó esetleges következmények – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - A felesleges zsír ugyanis beindíthat egy gyulladási folyamatot, utat nyitva az esetleges későbbi májgyulladásnak. Ha ez a májgyulladás sokáig fennáll, állandósul, a máj körül és a közeli erekben kialakulhat egy hegszövet. Ezt a fázist nevezzük fibrózisnak, amelynél a máj még normálisan működik. Ha azonban ebben a szakaszban sem történik kezelés, és évekig, évtizedekig folytatódik a hegesedés, zsugorodás, az igen súlyos állapothoz vezethet: a májcirrózishoz. Ilyenkor már jelentősen megnő a májelégtelenség és a májdaganat rizikója is.
A máj szerkezeti vizsgálat alkalmas a zsírmáj pontos diagnosztizálására.Tehát akinél fennállnak a rizikófaktorok, mindenképpen érdemes részt venni egy máj szerkezeti vizsgálaton, hiszen a zsírmáj nem okoz tüneteket, így nem szabad megvárni, amíg igazán súlyossá válik az állapot. A vizsgálattól sem kell tartani, hiszen tulajdonképpen egy fájdalmatlan hasi ultrahang típusú eljárásról van szó, amellyel nem csak a máj zsírtartalma térképezhető fel, de az esetleges szerkezeti elváltozások is. Ebből az eredményből és a laborvizsgálat eredményéből már felállítható egy pontos diagnózis.

A zsírmáj kezelése az életmódra és gyógyszerekre épül

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, a legfontosabb teendő a súlytöbblet leadása. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton! Ebben jelentős segítséget nyújthat az életmód orvoslás, ami nem csak a táplálkozásban, de a mozgásban és igény szerint a pszichés támogatásban is irányt mutathat. Emellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, bár nem konkrétan a zsírmáj karban tartásához, hanem a kapcsolódó problémák – kinél-kinél magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezeléséhez. Egyes, igen súlyos májcirrózisos esetekben májátültetésre lehet szükség.  

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Mi lehet a kapcsolat a menopauza és a zsírmáj közt?

A menopauza sok nőnél kellemetlen tünetekkel jelentkezik, mint például a hőhullámok, a hangulatváltozás és igen gyakran a hízás. Ez utóbbi pedig nem csak esztétikai kihívást jelenthet, de az egészségre is kihathat, számos betegség kockázatát, így a zsírmáj kialakulásáét is növelve. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. a zsírmáj rizikófaktoraira és a változókorban lévő nők kivizsgálásának jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Zsírmáj? 4 módszer a máj zsírmennyiségének csökkentésére

A nem alkoholos zsírmáj a leggyakoribb krónikus májbetegség, ami egyre többeket érint világszerte. Mivel alapvetően életmód alapú betegségről van szó, a kezelés is erőteljesen épít az életmódváltoztatásra, amelynek alapjairól dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus beszélt.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK