Miért kell kezelni a zsírmájat?

Miért kell kezelni a zsírmájat?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.05.04 11:10

A nem-alkoholos zsírmáj fő rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség, amelyek következtében a májban jelentős mennyiségű zsír rakódik le. De miért baj ez? Miért kellene kezelni, ha nem fáj? Mi lehet a kezeletlen zsírmáj következménye? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus válaszolt a kérdésekre.

Nem csak az elhízás számít hajlamosító tényezőnek

A zsírmáj kezelésével megelőzhető lehet a májzsugorodás.Amerikai adatok szerint a nem-alkoholos zsírmáj immár népbetegségnek számít, ugyanis a felnőtt lakosság 25%-át érinti. Amint a neve is mutatja, elsődleges hajlamosító tényezője maga az elhízás, de nem csak az elhízott személyeknél alakulhat ki. Erős rizikófaktora még a magas vérzsírszint, különösen a triglycerid emelkedett szintje – ami természetesen szintén összefüggést mutat a túlsúllyal.  Kockázati faktor azonban még az inzulinrezisztencia, a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség. Ezen kívül vannak más hajlamosító tényezők is, mint például a magas koleszterinszint, a metabolikus szindróma, a policisztás ovárium szindróma, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy alulműködése és az alvási apnoé.

A következmények súlyosak lehetnek

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen sok ember él zsírmájjal, miért jelenthet ez problémát?
- Nem önmagában a zsírmáj jelenti a veszélyt, hanem a kezeletlenségből fakadó esetleges következmények – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - A felesleges zsír ugyanis beindíthat egy gyulladási folyamatot, utat nyitva az esetleges későbbi májgyulladásnak. Ha ez a májgyulladás sokáig fennáll, állandósul, a máj körül és a közeli erekben kialakulhat egy hegszövet. Ezt a fázist nevezzük fibrózisnak, amelynél a máj még normálisan működik. Ha azonban ebben a szakaszban sem történik kezelés, és évekig, évtizedekig folytatódik a hegesedés, zsugorodás, az igen súlyos állapothoz vezethet: a májcirrózishoz. Ilyenkor már jelentősen megnő a májelégtelenség és a májdaganat rizikója is.
A máj szerkezeti vizsgálat alkalmas a zsírmáj pontos diagnosztizálására.Tehát akinél fennállnak a rizikófaktorok, mindenképpen érdemes részt venni egy máj szerkezeti vizsgálaton, hiszen a zsírmáj nem okoz tüneteket, így nem szabad megvárni, amíg igazán súlyossá válik az állapot. A vizsgálattól sem kell tartani, hiszen tulajdonképpen egy fájdalmatlan hasi ultrahang típusú eljárásról van szó, amellyel nem csak a máj zsírtartalma térképezhető fel, de az esetleges szerkezeti elváltozások is. Ebből az eredményből és a laborvizsgálat eredményéből már felállítható egy pontos diagnózis.

A zsírmáj kezelése az életmódra és gyógyszerekre épül

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, a legfontosabb teendő a súlytöbblet leadása. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton! Ebben jelentős segítséget nyújthat az életmód orvoslás, ami nem csak a táplálkozásban, de a mozgásban és igény szerint a pszichés támogatásban is irányt mutathat. Emellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, bár nem konkrétan a zsírmáj karban tartásához, hanem a kapcsolódó problémák – kinél-kinél magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezeléséhez. Egyes, igen súlyos májcirrózisos esetekben májátültetésre lehet szükség.  

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK