Hepatomegalia - mik a májmegnagyobbodás tünetei?

Hepatomegalia - mik a májmegnagyobbodás tünetei?

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2022.02.21 Módosítva: 2022.02.21

A hepatomegalia kifejezés májmegnagyobbodást jelent, és számos betegség, állapot vezethet a kialakulásáig, az autoimmun betegségtől az alkoholbetegségig. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a májmegnagyobbodás tüneteire és a pontos diagnózisra épülő kezelés jelentőségére világított rá.

Milyen tünetei vannak a hepatomegaliának?

A hepatomegalia vagyis májmegnagyobbodás kezelése elengedhetetlen.Ahhoz, hogy érthető legyen, miért jelent problémát a hepatomegalia, fontos tudni, mért olyan fontos a máj szerepe a szervezet szempontjából. A máj az a szerv ugyanis, amely többek közt segít megtisztítani a vért a káros kemikáliáktól, és amely az epe nevű folyadékot termeli – ami lebontja a táplálékból származó zsírokat. A máj továbbá glükóz formájában tárolja a cukrot, amely képes gyors energiával ellátni a szervezetet. A máj a szervezet lényegében valamennyi anyagcsere folyamatában részt vesz bizonyos mértékig, így a májat érintő betegségek, állapotok (így a májmegnagyobbodás is) kihatnak az egész szervezet működésére. Vagyis a felismerés, a diagnózis és a kezelés elengedhetetlen.
A hepatomegalia általában valamilyen állapot következménye, így az első feladat, hogy bizonyos tünetek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Milyen tünetek utalhatnak májmegnagyobbodásra?

 • Kimerültség, gyengeség,
 • sárgaság a bőrön vagy a szemben,
 • hányás,
 • fogyás.

Dr. Németh Alíz ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az esetek nagy részében nincsenek ilyen feltűnő tünetek, esetleg „csak” a teltségérzet és hasi diszkomfort érzet utal arra, hogy valami nincs rendben. 

Ilyen okok vezethetnek májmegnagyobbodáshoz

 • Májgyulladás vagy zsírmáj

Ezek az állapotok több ok miatt kialakulhatnak, mint például elhízás, fertőzések (mint hepatitis B vagy hepatitis C), gyógyszer- és alkoholfüggőség, autoimmun betegségek, metabolikus szindróma (magas vérnyomás, magas koleszterin- és vércukorszint, hasi elhízás együttese), genetikai okok.

 • Ciszták, tumorok
 • Vérkeringést érintő problémák

Ez következménye lehet például szívelégtelenségnek, a máj vénáját érintő trombózisnak, vagy a máj kis ereit érintő elzáródásnak.

A hepatomegalia diagnosztizálása az első lépés

Hepatomegalia esetén fontos lehet a hasi ultrahang, a máj szerkezeti vizsgálat.- Az első fontos lépés, hogy akinek tünetei vannak, vagy olyan alapbetegsége, életmódja, ami miatt fennáll a májmegnagyobbodás lehetősége, mindenképpen vizsgáltassa ki magát – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A fizikális vizsgálatból, a laborleletekből, a hasi ultrahang eredményéből és szükség esetén más képalkotó eljárások eredményeiből meg lehet állapítani a diagnózist. Ha szükséges, a zsírmáj pontos felmérése is megtörténhet, a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat segítségével. Bizonyos esetekben szükség lehet májbiopsziára is. A diagnózis alapján rendelhetjük el a kezelést, bár az alkoholról való lemondás, az egészség étrend, a rendszeres mozgás, és esetleg a testsúlycsökkentés a májmegnagyobbodás esetén mindenképpen fontos. Optimális esetben ezeket a célokat dietetikus, mozgásterapeuta segítségével érdemes elérni. Ha pedig betegség okozza a májmegnagyobbodást, természetesen azt kell kezelni, hogy a máj működése is javulhasson. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Öröklődhet-e a májbetegség?

A fejlett országokban, így hazánkban is az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj, és az annak talaján kialakuló további betegségek. Ennél jóval ritkábban, de előfordulhatnak örökölhető zavarok is, amelyekről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus beszélt.

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!