Hepatomegalia - mik a májmegnagyobbodás tünetei?

Hepatomegalia - mik a májmegnagyobbodás tünetei?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.02.21

A hepatomegalia kifejezés májmegnagyobbodást jelent, és számos betegség, állapot vezethet a kialakulásáig, az autoimmun betegségtől az alkoholbetegségig. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a májmegnagyobbodás tüneteire és a pontos diagnózisra épülő kezelés jelentőségére világított rá.

Milyen tünetei vannak a hepatomegaliának?

A hepatomegalia vagyis májmegnagyobbodás kezelése elengedhetetlen.Ahhoz, hogy érthető legyen, miért jelent problémát a hepatomegalia, fontos tudni, mért olyan fontos a máj szerepe a szervezet szempontjából. A máj az a szerv ugyanis, amely többek közt segít megtisztítani a vért a káros kemikáliáktól, és amely az epe nevű folyadékot termeli – ami lebontja a táplálékból származó zsírokat. A máj továbbá glükóz formájában tárolja a cukrot, amely képes gyors energiával ellátni a szervezetet. A máj a szervezet lényegében valamennyi anyagcsere folyamatában részt vesz bizonyos mértékig, így a májat érintő betegségek, állapotok (így a májmegnagyobbodás is) kihatnak az egész szervezet működésére. Vagyis a felismerés, a diagnózis és a kezelés elengedhetetlen.
A hepatomegalia általában valamilyen állapot következménye, így az első feladat, hogy bizonyos tünetek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Milyen tünetek utalhatnak májmegnagyobbodásra?

 • Kimerültség, gyengeség,
 • sárgaság a bőrön vagy a szemben,
 • hányás,
 • fogyás.

Dr. Németh Alíz ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az esetek nagy részében nincsenek ilyen feltűnő tünetek, esetleg „csak” a teltségérzet és hasi diszkomfort érzet utal arra, hogy valami nincs rendben. 

Ilyen okok vezethetnek májmegnagyobbodáshoz

 • Májgyulladás vagy zsírmáj

Ezek az állapotok több ok miatt kialakulhatnak, mint például elhízás, fertőzések (mint hepatitis B vagy hepatitis C), gyógyszer- és alkoholfüggőség, autoimmun betegségek, metabolikus szindróma (magas vérnyomás, magas koleszterin- és vércukorszint, hasi elhízás együttese), genetikai okok.

 • Ciszták, tumorok
 • Vérkeringést érintő problémák

Ez következménye lehet például szívelégtelenségnek, a máj vénáját érintő trombózisnak, vagy a máj kis ereit érintő elzáródásnak.

A hepatomegalia diagnosztizálása az első lépés

Hepatomegalia esetén fontos lehet a hasi ultrahang, a máj szerkezeti vizsgálat.- Az első fontos lépés, hogy akinek tünetei vannak, vagy olyan alapbetegsége, életmódja, ami miatt fennáll a májmegnagyobbodás lehetősége, mindenképpen vizsgáltassa ki magát – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A fizikális vizsgálatból, a laborleletekből, a hasi ultrahang eredményéből és szükség esetén más képalkotó eljárások eredményeiből meg lehet állapítani a diagnózist. Ha szükséges, a zsírmáj pontos felmérése is megtörténhet, a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat segítségével. Bizonyos esetekben szükség lehet májbiopsziára is. A diagnózis alapján rendelhetjük el a kezelést, bár az alkoholról való lemondás, az egészség étrend, a rendszeres mozgás, és esetleg a testsúlycsökkentés a májmegnagyobbodás esetén mindenképpen fontos. Optimális esetben ezeket a célokat dietetikus, mozgásterapeuta segítségével érdemes elérni. Ha pedig betegség okozza a májmegnagyobbodást, természetesen azt kell kezelni, hogy a máj működése is javulhasson. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

A máj egészsége fontosabb, mint gondolnánk!

Magyarországon becslések szerint majdnem minden harmadik ember szenved valamilyen májbetegségben, ami azért is aggasztó, mert a máj messze nem csupán a szervezet méregtelenítésében játszik kulcsszerepet, hanem összességében több mint 500(!) féle funkciót lát el. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa, a májbetegségek kezelésének specialistája segítségével ezek közül a legfontosabbakat tekintjük át.

Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Sárgának találja a szemfehérjét, a bőrét? Rövid vagy hosszú ideig tapasztalható a sárgaság? Mi a különbség a valódi sárgaság és az álsárgaság közt, milyen okai lehetnek az előbbinek? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa arról beszélt, milyen okok húzódhatnak meg a tünet mögött.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok