Erős bőrviszketés is utalhat epepangásra

Erős bőrviszketés is utalhat epepangásra

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.12.15

Epepangás vagy kolesztázis akkor fordul elő, amikor az epe elfolyása valami miatt akadályozottá válik a máj és a patkóbél között. A sokszor feltűnő tünetekkel járó betegség kezelésének fontosságára dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus hívta fel a figyelmet. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Májon kívüli és májon belüli okai is lehetnek

Az epepangás oka lehet például epekő, fertőzés és daganat is.Az epe a máj (és részben az epecsatorna) által termelt folyadék, amely a táplálék, elsősorban a zsírok emésztéséhez és a vízben nem jól oldódó anyagok kiválasztásához nélkülözhetetlen. Tehát a szabad folyása feltétlenül fontos, de bizonyos esetekben gátolttá válhat.
Az epe elfolyását olyan májon belüli okok akadályozhatják, mint egyes betegségek, fertőzések, droghasználat, genetikai okok és terhességben is előfordulhat hormonális ok miatt kialakuló epepangás, ami feltétlenül kezelést igényel a vetélés veszélye miatt. Külső okai is lehetnek a jelenségnek, amikor valamilyen fizikai ok miatt nem tud elfolyni az epe. Ilyen gát lehet például egy ciszta, egy tumor, bár leggyakrabban az epekő. Ugyancsak a külső okokhoz sorolható a hasnyálmirigy gyulladás.

Epefolyást akadályozó betegségek és gyógyszerek

Számos olyan betegség és gyógyszer ismert, amelyek növelik az epepangás kockázatát. A betegségek közé tartoznak például a bakteriális fertőzések, az olyan vírusfertőzések, mint a HIV, a hepatitisz vagy a cytomegalovírus okozta fertőzés, bizonyos autoimmun betegségek (például elsődleges biliáris cirrhosis), genetikai rendellenességek és azok a daganatos betegségek, amelyek például a májat és a hasnyálmirigyet érintik.  
A gyógyszerek kapcsán azt érdemes tudni, hogy bizonyos szereket nehezebben bont le a máj, mint másokat, azért nagyon körültekintően szabad csak alkalmazni azokat. Ide sorolhatók többek közt egyes antibiotikumok, az anabolikus szteroidok, néhány nem-szteroid gyulladáscsökkentő, az orális fogamzásgátlók, bizonyos epilepszia gyógyszerek, a gomba-, mikrobaellenes szerek és egyes antipszichotikumok. Ez nem azt jelenti, hogy ezek veszélyes gyógyszerek lennének, de szedésükről egyeztetni kell a kezelőorvossal és szigorúan be kell tartani a rájuk vonatkozó előírásokat. 

Az epepangás tünetei

Bármi is okozza az epepangást, feltűnő jelei lehetnek a problémának:

  • sárgaság a bőrön és a szemfehérjén,
  • sötét vizelet,
  • világos színű széklet,
  • hasfájás,
  • hányinger, hányás,
  • nagyfokú fáradtság,
  • erős viszketés.

Ugyanakkor nem mindenkinél jelentkeznek tünetek, különösen a krónikus epepangás maradhat tünetmentes.

Kezelni mindenképpen szükséges

Epepangás gyanúja esetén fontos a hasi ultrahang vizsgálat.- Ha a tünetek alapján vagy a kórtörténet miatt epepangásra gyanakszunk, laborvizsgálatokkal és ultrahanggal, esetleg MRI-vel meggyőződhetünk a diagnózis pontosságáról. Az eredményekből az is kiderülhet, pontosan mi okozza az epe elfolyásának akadályozottságát. Sok esetben ez egyszerűen kezelhető, például bizonyos gyógyszerek elhagyásával vagy felváltásával, illetve például epekő esetén műtéttel – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A kezelés még akkor is szükséges, ha nem okoz súlyos tüneteket az epepangás, ugyanis hosszútávon az epehiány a D-vitamin, a K-vitamin és a kalcium felszívódását is gátolja. Ez pedig hozzájárulhat az izomgörcsök, a csonttörések, a véralvadási zavarok, vérzékenység kialakulásához. A megelőzés ezen betegség esetén a kockázatok minimalizálására vonatkozik, és főként azt jelenti, hogy óvakodni kell az intravénás droghasználattól, a rendszeres alkoholfogyasztástól és bizonyos esetekben a hepatitisz elleni oltás is fontos lehet.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Figyelmes és partner a gyógyulásban

Teljes mértékben elégedett vagyok a doktornő figyelmével, segítőkészségével, szakmai tudásával, de leginkább azzal a figyelemmel, empátiával, mellyel ritkán találkozom az egészségügyben. Azt éreztem, hogy az orvos nem egy hierarchiában felettem álló személy, hanem partner a gyógyulásomban, ezt nem szoktam érezni. Nem kioktat, hanem megért. Nem földbe döngöl, hanem bátorít. Bárcsak több hasonló személyiséggel találkoznék.

További vélemények

Hírek

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok