Bajt jelez-e az egy hétnél tovább tartó hasmenés?

Bajt jelez-e az egy hétnél tovább tartó hasmenés?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.11.03

A hasmenésnek az esetek többségében valami egyértelmű, banális oka van, ami néhány nap alatt rendeződik. De vajon betegséget jelez, hogy több, mint egy hétig jelen van? Dr. Németh Alízt, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusát, hepatológust kérdeztük a témáról.

Mennyi ideig tart egy „ártatlan” hasmenés?

Hasmenésről akkor beszélünk, ha híg, esetleg folyékony széklet jelentkezik naponta legalább háromszor. Időtartam szerint három kategória létezik:

 • Akut hasmenés: 1-2 napig tart és kezelés nélkül elmúlik.
 • Tartós (perzisztáló) hasmenés: 2-4 hétig tart.
 • Krónikus hasmenés: Állandó – esetleg vissza-visszatérő – hasmenés, ami tovább tart 4 hétnél.

A tartós hasmenés okát gasztroenterológus vizsgálhatja ki.Az akut hasmenés általában vírusfertőzés miatt alakul ki, és ez esetben nagyon sokszor más tünetek is kísérik, mint például hányás, hasmenés, fejfájás, láz, hidegrázás. 
A tartós hasmenés okai közt szintén gyakori a fertőzés, ami lehet vírusos (pl. Rotavírus), bakteriális (pl. Salmonella) vagy parazita által terjesztett.  Fertőző ágenstől függően ezek a fertőzések terjedhetnek köhögéssel, tüsszentéssel, fertőzött felület érintésével (elsősorban a vírusok), illetve szennyezett víz és élelmiszer által (főként a baktériumok és paraziták). Ebbe a csoportba tartozik az ún. utazók hasmenése, amely tipikusan azoknál alakul ki, akik nem megfelelő higiéniájú helyre utazván találkoznak kórokozókkal szennyezett vízzel, étellel. Ebből a fajta hasmenésből néhány esetben krónikus probléma is válhat. Ugyancsak tartós hasmenés alakulhat ki gyógyszer mellékhatások miatt, ilyen panaszt okozhatnak például egyes antibiotikumok, magas vérnyomás gyógyszerek.
A krónikus, vagyis 4 hétnél hosszabb jelen lévő hasmenés hátterében is megtalálhatóak fertőzések – különösen, ha nem kezelték azokat. Előfordulhat, hogy a fertőzés után valaki azt tapasztalja, hogy emésztési problémái vannak a fehérjék és szénhidrátok fogyasztásakor – ez fenntarthatja a hasmenést. Egyre gyakrabban mutatható ki étel allergia és intolerancia a krónikus hasmenés mögött. A két jelenséget fontos elkülöníteni, ebben a gasztroenterológus diagnózisa az iránymutató. (Az allergia általában heveny tüneteket okoz, míg az intolerancia többnyire „csak” emésztési gondokkal, hasfájással, puffadással jár.) Ezeken kívül emésztőszervi betegségek gyakori tünete is lehet a hasmenés, így például irritábilis bél szindrómáé, kontaminált vékonybél szindrómáé, cöliákiáé, és a bél gyulladásos betegségeié (pl. fekélyes vastagbél gyulladás, Crohn betegség). Ugyancsak krónikus hasmenés jelentkezhet hasi műtétek és hosszú távú antibiotikum szedés következtében.

A hasmenés házi kezelése

Mindenki előtt ismert, hogy banális hasmenés esetén elsősorban diétázni kell, könnyen emészthető ételekkel, mint rizs, pirítós, banán és almapüré, kis mennyiségű száraz, fehér hús, esetleg sós kekszek. Minden olyan étel kerülendő, ami fokozza a panaszokat, a tejtermékektől az alkoholig. Emellett sok folyadékot szükséges fogyasztani a kiszáradás elkerülése miatt. Ideális a tiszta víz, az ízesítetlen tea, esetleg az alacsony cukortartalmú sportitalok. Bizonyos esetekben szükség lehet vény nélküli szerekre is, ezek kiválasztásában a gyógyszerészek tudnak segíteni.

A tartós és a krónikus hasmenés okát tisztázni kell

Puffadás, fogyás, hasmenés, hasfájás esetén fontos a kivizsgálás.- Ha valakinek hetekig tartó hasmenése van, azzal mindenképpen foglalkozni kell – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - Ha a vizsgálatok során fertőzéses eredetet diagnosztizálunk, elrendelhetünk antibiotikumot, esetleg paraziták ellen ható gyógyszert. Az étel allergia és étel intolerancia vizsgálata nem mindig könnyű, de sokat segít, ha a beteg naplószerűen feljegyzi, mikor mit fogyasztott és arra hogyan reagált. Természetesen erre különböző modern tesztek is elérhetők, amelyek igen nagy pontossággal képesek kimutatni a panaszok forrását. Az emésztési problémák kezelése mindig az okoktól függ. Van, amikor elég csak bizonyos étkezési megszorításokat bevezetni, de sok esetben gyógyszeres kezelés szükséges, bizonyos súlyos esetekben pedig akár műtét jelenthet megoldást.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha valakinek túl erős vagy egy hétnél tovább tartó hasmenése van, és ha más tünetek is kapcsolódnak a panaszhoz. Ezek lehetnek akutak, mint a láz, a hányás, és lehetnek olyan tartós problémák is, mint a hasfájás, feszülés, puffadás, levertség, fogyás, vagy bármilyen más, szokatlan emésztési tünet.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Szakmai

A doktornő nagyon kedves, lelkiismeretes és magas szakmaisággal bír!

További vélemények

Hírek

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus éppen ezért azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén érdemes kivizsgáláson részt venni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!