A vastagbél is okozhatja a székelési szokások változását, a fájdalmat

A vastagbél is okozhatja a székelési szokások változását, a fájdalmat

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.06.23

A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, a székrekedéstől az alhasi fájdalomig – bár sokáig tünetmentesek maradhatnak. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a szükséges vizsgálatokról és kezelési lehetőségekről beszélt.

Az életmód is okolható lehet

Hasfájás, székrekedés, hasmenés okát is a gasztroenterológus vizsgálja.Az amerikai National Institutes of Health szerint az 60 év feletti népesség több, mint felét érinti a divertikulózis nevű állapot, amely a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére utal, de 50 év alatt is 35 százalékos az érintettség, és meglehetősen aggasztó, hogy a fiatalabb korosztály is egyre nagyobb mértékben érintett. A fő oknak az ülő életmódot, a hasi típusú elhízást és a rostszegény táplálkozást tekintik, amelyhez örökletes adottságként szöveti gyengeség is társulhat. Ez az állapot igen gyakran tünetmentes, ám ha mégis problémát okoz, annak forrása a divertikulumokban pangó székletmaradék, amely gyulladáshoz vezethet. Ilyenkor beszélünk divertikulitisz nevű betegségről.

Melyek a divertikulózis tünetei?

Ez az állapot az esetek nagy részében semmiféle panaszt nem okoz, gyakran más vizsgálatok során derül fény a divertikulumok jelenlétére. Előfordulnak azonban enyhe tünetek, mint az alhasi fájdalom, amely jellemzően baloldalra koncentrálódik és gyakran a szelek távozása után megszűnik. A székelürítési szokások megváltozása is gyanúra adhat okot, gyakran székrekedés, ritkábban hasmenés jelentkezik. Ijesztőbb jelenség lehet, ha kisebb a széklet kisebb vérdarabokat tartalmaz.
- Ilyen tünetek jelentkezésekor minden esetben orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy a divertikulózist elkülönítsük a divertikulitisztől, vagyis a gyulladástól, és természetesen kizárjunk olyan komoly betegségeket, mint a vakbélgyulladás, illetve bizonyos daganatfajták – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.   

Mi a teendő divertikulitisz esetén?

A gyulladás nyilvánvalóan komolyabb tüneteket produkál, mint az állandó, baloldali, erős fájdalom, láz, gyakori, fájdalmas vizeletürítés, émelygés, hányás, vérzés a vastagbélből. Ilyenkor természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis szövődményként többek közt tályog alakulhat ki, befertőződhet a hasüreg, hashártyagyulladás, bélelzáródás léphet fel. Az orvos ilyenkor diétát, pihenést javasolhat, antibiotikumot írhat fel, kórházba utalhat, és végső soron (a bél kilyukadása esetén) akár műtétre is sor kerülhet.
A vastagbél problémáit sokszor a székelési szokások megváltozása jelzi.- Amennyiben gasztroenterológiai vizsgálat, esetleg vastagbéltükrözés során kiderül, hogy csak divertikulózisról van szó, a legfőbb teendő a széklet rendezése, elsősorban rostdús diétával és mozgással. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a korpa, a sok gyümölcs és zöldség, a klasszikus székletlazítók. Három-négy évente érdemes gasztroenterológiai ellenőrzésen is részt venni. Ha már kialakult a gyulladás, minden esetben az orvos tanácsait kell követni - hangsúlyozza Németh doktornő. - Az enyhébb betegség otthon is kezelhető, pihenéssel, folyadékfogyasztással, diétával, antibiotikum-kezeléssel. Majd pépes, rostszegény étrend következik, és egy hónap után a rostokban gazdagabb diéta. A kezelés mibenlétéről azonban csakis orvosi kivizsgálás után lehet dönteni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok