Hasnyálmirigy-gyulladás tünete is lehet a puffadás és az övszerű fájdalom

Hasnyálmirigy-gyulladás tünete is lehet a puffadás és az övszerű fájdalom

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.01.14

Sokan úgy vélik, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás csak az alkoholbetegeknél fordulhat elő, van azonban még néhány olyan állapot, ami kiválthatja ezt a súlyos betegséget. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a tünetekről és a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt.

Nem csak az alkoholbetegeket érintheti

Az övszerű hasfájás és a puffadás a hasnyálmirigy gyulladás tünete is lehet.A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás tulajdonképpen a hasnyálmirigy szöveteinek végleges pusztulásával járó súlyos betegség. A közhiedelemben ez az alkoholisták betegsége, és valóban igaz, hogy a betegség hátterében 60-80 %-ban az alkoholbetegség áll. Ugyanakkor más ok is eredményezheti a hasnyálmirigy-vezeték elzáródását, így például az epevezeték beszűkülése vagy sérülése, külső ok miatti elszorulása, a hasnyálmirigy-vezeték jóindulatú daganata, vagy a patkóbélbe szájazó kivezetésének beszűkülése. Ugyancsak lehetséges, hogy mellékpajzsmirigy túlműködés vagy bizonyos génmutáció okozza a betegséget.
Akármi is a kiindulópont, ha a szöveti elhalás beindul, csökkenni kezd az emésztőenzimek elválasztása és az inzulintermelés intenzitása is. Ezek a folyamatok pedig komoly következményekkel járnak.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei jellegzetesek

- Bár ahhoz, hogy egész pontosan diagnosztizálhassuk a hasnyálmirigy-gyulladást, laborvizsgálatokra és képalkotó vizsgálatokra is szükség van – elsősorban hasi ultrahangra, esetleg MRI-re vagy endoszkópos ultrahangra -, a tünetek annyira tipikusak, hogy önmagukban diagnosztikus értékűek – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Elsősorban a köldök körül jelentkező, övszerűen kisugárzó fájdalomra és a jelentős súlyvesztésre kell felfigyelni. Ha ehhez még puffadás és zsírfényű széklet, hasmenés is társul, azonnal vizsgálni kell a hasnyálmirigy állapotát. Korábban a cukorbetegeket is rizikócsoportnak tekintették, ugyanis a diabéteszről feltételezték, hogy hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet, de már bebizonyosodott, hogy az összefüggés fordított: a csökkenő inzulintermelés eredményezi a cukorbetegséget.

Az okot és a tüneteket is kezelni kell

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás életmóddal és gyógyszerrel is kezelendő.- Ha fény derül a sokszor akár hosszú évekig, évtizedekig tünetmentes krónikus hasnyálmirigy-gyulladásra, elsődlegesen a kiváltó okokat kell lehetőség szerint megszüntetni, kezelni. Ez az alkoholbetegek esetében az alkohol elhagyása, autoimmun eredet esetén szükség szerint szteroid kezelés, a hasnyálmirigy-vezeték elzáródása pedig műtéti úton orvosolható – ismerteti Németh doktornő. – Ezeken felül fel kell készülni arra is, hogy maga a betegség nem visszafordítható, de a folyamat a megfelelő kezelés mellett erőteljesen lassítható. Ehhez elsősorban gondosan ki kell alakítani egy olyan étrendet, ami bár magas kalóriatartalmú – a fogyás megállítása miatt -, de alacsony zsírtartalmú. Emellett szükség van a hiányzó emésztőenzimek pótlására, esetleg fájdalomcsillapításra, és ha kialakult a cukorbetegség, annak szakszerű kezelésére is. Tehát a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás legjobb kilátásait leginkább a szakorvosi csapatmunka biztosíthatja, amelyben a gasztroenterológus, a dietetikus és a diabetológus együttesen segít a lehető legpontosabb kezelés és életmód kialakításában.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok