Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.02.24

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológusa és gasztroneterológusa szerint a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 

online bejelentkezés májvizsgálatraVírus és mérgezés is okozhat májgyulladást

Májgyulladás kezelése a Hepatológiai KözpontbanA májgyulladás (hepatitis) meglehetősen gyakori betegség és kezeletlenül súlyos, akár végzetes szövődményekkel is járhat. Leggyakrabban vírus okozza, amelynek kórokozóit betűkkel jelölik. Az A-, a B- és az E-vírus akut lefolyású betegséget eredményez, míg a B-, a C- és a D-vírusok felelősek a krónikus májgyulladás kialakulásáért. Ugyanakkor az akut májgyulladással diagnosztizált páciensek tizedénél nem múlik el a betegség néhány hónap alatt, hanem krónikussá alakul. A vírusokon kívül baktériumok, autoimmun megbetegedés és toxikus anyagok is vezethetnek hepatitishez. Ez utóbbi lehet valamiféle mérgezés, mértéktelen alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek szedésének következménye is.

Nem szabad megvárni a sárgaságot

Az akut, vagyis gyors lefolyású májgyulladás nem feltétlenül jár feltűnő tünetekkel, azonban mindenképpen hepatitis gyanúját vetheti fel, ha rossz közérzet, kimerültség, ízületi- és izomfájdalom, hányinger, fejfájás, jobb bordaív alatti fájdalom és bőrkiütések jelentkeznek. Ezek a panaszok az akut és a krónikus formánál is érvényesülhetnek, bár a sötét vizelet és a világos széklet már inkább csak a krónikus májgyulladásra jellemző és a sárgaság is csak későbbi fázisban jelentkezik. A bőr és a szemfehérje elszíneződésének közvetlen oka, hogy a máj funkciózavara miatt nem tudja hatékonyan lebontani a vörösvértestek lebomlásakor keletkező bilirubint.
- Mindezen tüneteket és a beteg kórelőzményeit és életmódját is figyelembe vesszük, amikor májgyulladásra gyanakszunk. A diagnózishoz emellett szükség van laborvizsgálatokra – kiemelt figyelemmel a máj működését leíró paraméterekre -, hasi ultrahang vizsgálatra és székletelemzésre is – hangsúlyozza Németh doktornő.

Minél előbb kezelik, annál jobbak az esélyek

Májgyulladás, hepatitis kezeléseA májgyulladás korai felfedezésének és kezelésének jelentősége elsősorban abban áll, hogy a májsejtek a gyulladás következtében elpusztulnak. Így nyilvánvaló, hogy a cél a lehető legkorábbi stádiumban megkezdett kezelés, ami akár a teljes gyógyuláshoz is vezethet. Ha a vizsgálatok során az derül ki, hogy a hepatitist vírus okozta, vírusölő gyógyszereket rendelünk el, baktérium esetén antibiotikum lehet a megoldás. Ha azonban mérgezés, gyógyszer vagy alkohol váltotta ki a betegséget, a toxikus anyagoktól való megszabadulás az elsődleges – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus. - Az életmódra vonatkozó javaslatok alapja az alkohol és a nehéz, zsíros ételek kerülése, elsősorban könnyű, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra épülő étrenddel, amelynek személyre szabásában dietetikus tud segíteni.
A megelőzés és a vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében néhány szabályt be kell tartani:

  • Mivel a kórokozó kis sebeken keresztül is bejuthat a véráramba, a hepatitis-es betegnek saját manikűrollót, borotvát, fésűt, törölközőt, étkészletet ajánlott használni, ami nem keveredik a családtagokéval.
  • Főként külföldi tartózkodás során, de természetesen a mindennapokban is nagyon kell figyelni az személyes higiénére (étkezés előtti kézmosás) és az élelmiszerek megmosására.
  • Testékszer behelyeztetést, tetováltatást, manikűrt, pedikűrt, akupunktúrás kezelést csakis megbízható helyen szabad végeztetni, ahol szakszerűen fertőtlenítik az eszközöket.
  • A gyakori hepatitis A és B fertőzés ellen a legmegbízhatóbban oltással lehet védekezni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK