Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.02.24 10:46

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológusa és gasztroneterológusa szerint a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 

online bejelentkezés májvizsgálatraVírus és mérgezés is okozhat májgyulladást

Májgyulladás kezelése a Hepatológiai KözpontbanA májgyulladás (hepatitis) meglehetősen gyakori betegség és kezeletlenül súlyos, akár végzetes szövődményekkel is járhat. Leggyakrabban vírus okozza, amelynek kórokozóit betűkkel jelölik. Az A-, a B- és az E-vírus akut lefolyású betegséget eredményez, míg a B-, a C- és a D-vírusok felelősek a krónikus májgyulladás kialakulásáért. Ugyanakkor az akut májgyulladással diagnosztizált páciensek tizedénél nem múlik el a betegség néhány hónap alatt, hanem krónikussá alakul. A vírusokon kívül baktériumok, autoimmun megbetegedés és toxikus anyagok is vezethetnek hepatitishez. Ez utóbbi lehet valamiféle mérgezés, mértéktelen alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek szedésének következménye is.

Nem szabad megvárni a sárgaságot

Az akut, vagyis gyors lefolyású májgyulladás nem feltétlenül jár feltűnő tünetekkel, azonban mindenképpen hepatitis gyanúját vetheti fel, ha rossz közérzet, kimerültség, ízületi- és izomfájdalom, hányinger, fejfájás, jobb bordaív alatti fájdalom és bőrkiütések jelentkeznek. Ezek a panaszok az akut és a krónikus formánál is érvényesülhetnek, bár a sötét vizelet és a világos széklet már inkább csak a krónikus májgyulladásra jellemző és a sárgaság is csak későbbi fázisban jelentkezik. A bőr és a szemfehérje elszíneződésének közvetlen oka, hogy a máj funkciózavara miatt nem tudja hatékonyan lebontani a vörösvértestek lebomlásakor keletkező bilirubint.
- Mindezen tüneteket és a beteg kórelőzményeit és életmódját is figyelembe vesszük, amikor májgyulladásra gyanakszunk. A diagnózishoz emellett szükség van laborvizsgálatokra – kiemelt figyelemmel a máj működését leíró paraméterekre -, hasi ultrahang vizsgálatra és székletelemzésre is – hangsúlyozza Németh doktornő.

Minél előbb kezelik, annál jobbak az esélyek

Májgyulladás, hepatitis kezeléseA májgyulladás korai felfedezésének és kezelésének jelentősége elsősorban abban áll, hogy a májsejtek a gyulladás következtében elpusztulnak. Így nyilvánvaló, hogy a cél a lehető legkorábbi stádiumban megkezdett kezelés, ami akár a teljes gyógyuláshoz is vezethet. Ha a vizsgálatok során az derül ki, hogy a hepatitist vírus okozta, vírusölő gyógyszereket rendelünk el, baktérium esetén antibiotikum lehet a megoldás. Ha azonban mérgezés, gyógyszer vagy alkohol váltotta ki a betegséget, a toxikus anyagoktól való megszabadulás az elsődleges – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus. - Az életmódra vonatkozó javaslatok alapja az alkohol és a nehéz, zsíros ételek kerülése, elsősorban könnyű, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra épülő étrenddel, amelynek személyre szabásában dietetikus tud segíteni.
A megelőzés és a vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében néhány szabályt be kell tartani:

  • Mivel a kórokozó kis sebeken keresztül is bejuthat a véráramba, a hepatitis-es betegnek saját manikűrollót, borotvát, fésűt, törölközőt, étkészletet ajánlott használni, ami nem keveredik a családtagokéval.
  • Főként külföldi tartózkodás során, de természetesen a mindennapokban is nagyon kell figyelni az személyes higiénére (étkezés előtti kézmosás) és az élelmiszerek megmosására.
  • Testékszer behelyeztetést, tetováltatást, manikűrt, pedikűrt, akupunktúrás kezelést csakis megbízható helyen szabad végeztetni, ahol szakszerűen fertőtlenítik az eszközöket.
  • A gyakori hepatitis A és B fertőzés ellen a legmegbízhatóbban oltással lehet védekezni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK