Diéta

Diéta

Szerző: Hepatológiai Központ | Módosítva: 2020.09.30 09:53

A májbetegségeket érintő terápia egyik alap pillére a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő, a páciensre szabott étrend kialakítása. Továbbá nagyon fontos megemlíteni, hogy a betegség stádiuma merőben meghatározza az étrend jellemzőit. Amennyiben a májbetegség kezdeti időszakában már körvonalazódik a megfelelő táplálkozás, a betegség végkimenetele javul. Egyéni, személyre szabott étkezési terv összeállítása javasolt, melynek érdekében javasolt a szakember, dietetikus segítségét kérni.

A diéta meghatározó elemei stádiumokra bontva

1. Heveny májgyulladás

A betegség első napján az étrend egyik fő pillérét a folyékony, főleg vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, rostban szegény élelmiszerek adják. Fogyaszthatók ízesített teák, sovány tejtermékek. A páciens étvágyának és állapotának javulásával az étrend bővíthető: levesekkel, főzelékkel, mag nélküli gyümölcspürékkel, sovány sajtokkal, sovány túróval, majd lágy tojás, sovány húsok, hal következhet. További javulás után könnyen emészthető, energia és fehérje gazdag, zsírszegény étrend javasolt.

A zsírfogyasztás korlátozása alacsony zsírtartalmú nyersanyagok kiválasztásával, illetve megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal érhető el. Az értékes, állati eredetű fehérjék védik a májat és elősegítik a gyógyulást.

Az étrend gerincét a különböző szénhidrátok képezik. Lisztet, rizst, burgonyát, tésztaféléket, gyümölcsöt, gyümölcsalapú ételeket, valamint rostban szegény zsenge főzelékeket bőven tartalmazhat az étrend. Csökkent, vagy hiányos epeképződés következményeként létrejöhet a székrekedés, ami kellemetlen puffadás érzetet  vált ki.

A puffadást és a gyulladást a magas rosttartalmú élelmiszerek fokozzák. A zöldségek közül kerülendőek a magas illóanyag tartalmú valamint a puffadást okozó élelmiszerek, pl. hagymafélék, karfiol, karalábé, brokkoli, káposztafélék. Továbbá, javasolt zöldség és gyümölcsök esetében a héj eltávolítása, hiszen magas rosttartalma miatt nehezíti az emésztést.

2. Krónikus májgyulladás

A diéta célja ebben a szakaszban az, hogy a leromlott szervezetet feltáplálja, melyet a szakember a májműködés támogatásával, megfelelő fehérje ellátással tudja elérni.

Az étrend fő jellemzői:

 • energia és fehérje gazdag
 • mérsékelten zsírszegény
 • gerince: zöldség, gyümölcs

Mivel a máj igen fontos szerepet játszik a vitamin háztartásban is, májbetegségben ezért fokozottan ügyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre.

3. Májzsugorodás (májcirrhosis)

A májbetegség utolsó stádiumában elég szigorú étrend betartása javasolt. Diétájában főleg a bőséges kalória és fehérje bevitelre kell törekedni, ami kb. testsúly kilogrammonként 1,5 g fehérjét jelent. A fehérjebiztosítás céljából javasolt a jól hasznosuló, állati eredetű fehérje forrásokat felhasználni (pl. sajt, tojás, tejtermék, hús). A zsírbevitel normál mértékű lehet, ami testsúly kilogrammonként kb. 0,8 g-ot jelent. A magas kalóriaigényt minőségi szénhidrátok adásával biztosíthatjuk (gabonafélék, burgonya, rizs, dara, keksz). A páciensek általában nem kedvelik az édes ízt, emiatt a cukorfogyasztás korlátozása nem jelent problémát.

Étkezések gyakorisága

Májkímélő étrend esetében ajánlatos a napi 5-6-szori étkezés. A gyakori kis étkezések kímélik a szervezetet, továbbá csökkentik a teltségérzetet, illetve émelygés kialakulásának lehetőségét.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalmak minden szervet és szövetet érintenek, de legfőképp a májat.

Ennek egyik oka, hogy a máj feladata a káros anyagokat kiszűrni a vérből.  A folyamat során a szervezetbe kerülő toxikus anyagok hatása első ízben a májszöveten érvényesül. Bár a máj az a szerv, amely viszonylag nagymértékben képes a regenerálód­ásra, ellenben minden alkoholfogyasztás alkalmával, átszűrődik a májon, sok-sok májsejt pusztul el.

Emellett a máj ellát emész­tési feladatokat, a vércukor- és koleszterinszintet szabályozza, a vér alakos elemeinek képzését végzi. Nagyon fontos szerepet tölt be a fertőzésekkel szem­beni védelemben, ezért alkohol okozta májbetegség esetében ez a funkció is zavart szenved.

A betegség szövődményeinek megelőzése érdekében mindenképpen javasolt az alkohol elhagyása.

Téma szakértője

 • Varga Dóra

  • dietetikus
 • Specialitások:
  • inzulinrezisztencia
  • cukorbetegség
  • PCOS
  • ételallergiák és intoleranciák
  • lisztérzékenység

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit: csütörtök

 

 

 

Hírek

A kezelés mellett fontos ismerni a reflux rizikófaktorait

A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is. Éppen ezért fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!