Diéta

Diéta

Szerző: Hepatológiai Központ | Létrehozva: 2020.06.19 14:16 | Módosítva: 2020.09.30 09:53

A májbetegségeket érintő terápia egyik alap pillére a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő, a páciensre szabott étrend kialakítása. Továbbá nagyon fontos megemlíteni, hogy a betegség stádiuma merőben meghatározza az étrend jellemzőit. Amennyiben a májbetegség kezdeti időszakában már körvonalazódik a megfelelő táplálkozás, a betegség végkimenetele javul. Egyéni, személyre szabott étkezési terv összeállítása javasolt, melynek érdekében javasolt a szakember, dietetikus segítségét kérni.

A diéta meghatározó elemei stádiumokra bontva

1. Heveny májgyulladás

A betegség első napján az étrend egyik fő pillérét a folyékony, főleg vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, rostban szegény élelmiszerek adják. Fogyaszthatók ízesített teák, sovány tejtermékek. A páciens étvágyának és állapotának javulásával az étrend bővíthető: levesekkel, főzelékkel, mag nélküli gyümölcspürékkel, sovány sajtokkal, sovány túróval, majd lágy tojás, sovány húsok, hal következhet. További javulás után könnyen emészthető, energia és fehérje gazdag, zsírszegény étrend javasolt.

A zsírfogyasztás korlátozása alacsony zsírtartalmú nyersanyagok kiválasztásával, illetve megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal érhető el. Az értékes, állati eredetű fehérjék védik a májat és elősegítik a gyógyulást.

Az étrend gerincét a különböző szénhidrátok képezik. Lisztet, rizst, burgonyát, tésztaféléket, gyümölcsöt, gyümölcsalapú ételeket, valamint rostban szegény zsenge főzelékeket bőven tartalmazhat az étrend. Csökkent, vagy hiányos epeképződés következményeként létrejöhet a székrekedés, ami kellemetlen puffadás érzetet  vált ki.

A puffadást és a gyulladást a magas rosttartalmú élelmiszerek fokozzák. A zöldségek közül kerülendőek a magas illóanyag tartalmú valamint a puffadást okozó élelmiszerek, pl. hagymafélék, karfiol, karalábé, brokkoli, káposztafélék. Továbbá, javasolt zöldség és gyümölcsök esetében a héj eltávolítása, hiszen magas rosttartalma miatt nehezíti az emésztést.

2. Krónikus májgyulladás

A diéta célja ebben a szakaszban az, hogy a leromlott szervezetet feltáplálja, melyet a szakember a májműködés támogatásával, megfelelő fehérje ellátással tudja elérni.

Az étrend fő jellemzői:

  • energia és fehérje gazdag
  • mérsékelten zsírszegény
  • gerince: zöldség, gyümölcs

Mivel a máj igen fontos szerepet játszik a vitamin háztartásban is, májbetegségben ezért fokozottan ügyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre.

3. Májzsugorodás (májcirrhosis)

A májbetegség utolsó stádiumában elég szigorú étrend betartása javasolt. Diétájában főleg a bőséges kalória és fehérje bevitelre kell törekedni, ami kb. testsúly kilogrammonként 1,5 g fehérjét jelent. A fehérjebiztosítás céljából javasolt a jól hasznosuló, állati eredetű fehérje forrásokat felhasználni (pl. sajt, tojás, tejtermék, hús). A zsírbevitel normál mértékű lehet, ami testsúly kilogrammonként kb. 0,8 g-ot jelent. A magas kalóriaigényt minőségi szénhidrátok adásával biztosíthatjuk (gabonafélék, burgonya, rizs, dara, keksz). A páciensek általában nem kedvelik az édes ízt, emiatt a cukorfogyasztás korlátozása nem jelent problémát.

Étkezések gyakorisága

Májkímélő étrend esetében ajánlatos a napi 5-6-szori étkezés. A gyakori kis étkezések kímélik a szervezetet, továbbá csökkentik a teltségérzetet, illetve émelygés kialakulásának lehetőségét.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalmak minden szervet és szövetet érintenek, de legfőképp a májat.

Ennek egyik oka, hogy a máj feladata a káros anyagokat kiszűrni a vérből.  A folyamat során a szervezetbe kerülő toxikus anyagok hatása első ízben a májszöveten érvényesül. Bár a máj az a szerv, amely viszonylag nagymértékben képes a regenerálód­ásra, ellenben minden alkoholfogyasztás alkalmával, átszűrődik a májon, sok-sok májsejt pusztul el.

Emellett a máj ellát emész­tési feladatokat, a vércukor- és koleszterinszintet szabályozza, a vér alakos elemeinek képzését végzi. Nagyon fontos szerepet tölt be a fertőzésekkel szem­beni védelemben, ezért alkohol okozta májbetegség esetében ez a funkció is zavart szenved.

A betegség szövődményeinek megelőzése érdekében mindenképpen javasolt az alkohol elhagyása.

Téma szakértői

 

 

 

Hírek

Erős bőrviszketés is utalhat epepangásra

Epepangás vagy kolesztázis akkor fordul elő, amikor az epe elfolyása valami miatt akadályozottá válik a máj és a patkóbél között. A sokszor feltűnő tünetekkel járó betegség kezelésének fontosságára dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus hívta fel a figyelmet. 

Ősszel egyre gyakoribb a gyomorégés? Fontos a kezelés

Megfigyelések szerint ősszel többen szenvednek a gyomorégéstől. A ki-kiújuló reflux és a gyomorfekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészséghálózat