Diéta

Diéta

Szerző: Hepatológiai Központ | Módosítva: 2020.09.30 09:53

A májbetegségeket érintő terápia egyik alap pillére a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő, a páciensre szabott étrend kialakítása. Továbbá nagyon fontos megemlíteni, hogy a betegség stádiuma merőben meghatározza az étrend jellemzőit. Amennyiben a májbetegség kezdeti időszakában már körvonalazódik a megfelelő táplálkozás, a betegség végkimenetele javul. Egyéni, személyre szabott étkezési terv összeállítása javasolt, melynek érdekében javasolt a szakember, dietetikus segítségét kérni.

A diéta meghatározó elemei stádiumokra bontva

1. Heveny májgyulladás

A betegség első napján az étrend egyik fő pillérét a folyékony, főleg vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, rostban szegény élelmiszerek adják. Fogyaszthatók ízesített teák, sovány tejtermékek. A páciens étvágyának és állapotának javulásával az étrend bővíthető: levesekkel, főzelékkel, mag nélküli gyümölcspürékkel, sovány sajtokkal, sovány túróval, majd lágy tojás, sovány húsok, hal következhet. További javulás után könnyen emészthető, energia és fehérje gazdag, zsírszegény étrend javasolt.

A zsírfogyasztás korlátozása alacsony zsírtartalmú nyersanyagok kiválasztásával, illetve megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal érhető el. Az értékes, állati eredetű fehérjék védik a májat és elősegítik a gyógyulást.

Az étrend gerincét a különböző szénhidrátok képezik. Lisztet, rizst, burgonyát, tésztaféléket, gyümölcsöt, gyümölcsalapú ételeket, valamint rostban szegény zsenge főzelékeket bőven tartalmazhat az étrend. Csökkent, vagy hiányos epeképződés következményeként létrejöhet a székrekedés, ami kellemetlen puffadás érzetet  vált ki.

A puffadást és a gyulladást a magas rosttartalmú élelmiszerek fokozzák. A zöldségek közül kerülendőek a magas illóanyag tartalmú valamint a puffadást okozó élelmiszerek, pl. hagymafélék, karfiol, karalábé, brokkoli, káposztafélék. Továbbá, javasolt zöldség és gyümölcsök esetében a héj eltávolítása, hiszen magas rosttartalma miatt nehezíti az emésztést.

2. Krónikus májgyulladás

A diéta célja ebben a szakaszban az, hogy a leromlott szervezetet feltáplálja, melyet a szakember a májműködés támogatásával, megfelelő fehérje ellátással tudja elérni.

Az étrend fő jellemzői:

  • energia és fehérje gazdag
  • mérsékelten zsírszegény
  • gerince: zöldség, gyümölcs

Mivel a máj igen fontos szerepet játszik a vitamin háztartásban is, májbetegségben ezért fokozottan ügyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre.

3. Májzsugorodás (májcirrhosis)

A májbetegség utolsó stádiumában elég szigorú étrend betartása javasolt. Diétájában főleg a bőséges kalória és fehérje bevitelre kell törekedni, ami kb. testsúly kilogrammonként 1,5 g fehérjét jelent. A fehérjebiztosítás céljából javasolt a jól hasznosuló, állati eredetű fehérje forrásokat felhasználni (pl. sajt, tojás, tejtermék, hús). A zsírbevitel normál mértékű lehet, ami testsúly kilogrammonként kb. 0,8 g-ot jelent. A magas kalóriaigényt minőségi szénhidrátok adásával biztosíthatjuk (gabonafélék, burgonya, rizs, dara, keksz). A páciensek általában nem kedvelik az édes ízt, emiatt a cukorfogyasztás korlátozása nem jelent problémát.

Étkezések gyakorisága

Májkímélő étrend esetében ajánlatos a napi 5-6-szori étkezés. A gyakori kis étkezések kímélik a szervezetet, továbbá csökkentik a teltségérzetet, illetve émelygés kialakulásának lehetőségét.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalmak minden szervet és szövetet érintenek, de legfőképp a májat.

Ennek egyik oka, hogy a máj feladata a káros anyagokat kiszűrni a vérből.  A folyamat során a szervezetbe kerülő toxikus anyagok hatása első ízben a májszöveten érvényesül. Bár a máj az a szerv, amely viszonylag nagymértékben képes a regenerálód­ásra, ellenben minden alkoholfogyasztás alkalmával, átszűrődik a májon, sok-sok májsejt pusztul el.

Emellett a máj ellát emész­tési feladatokat, a vércukor- és koleszterinszintet szabályozza, a vér alakos elemeinek képzését végzi. Nagyon fontos szerepet tölt be a fertőzésekkel szem­beni védelemben, ezért alkohol okozta májbetegség esetében ez a funkció is zavart szenved.

A betegség szövődményeinek megelőzése érdekében mindenképpen javasolt az alkohol elhagyása.

Téma szakértői

 

 

 

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK