Gyógyszeres terápia

Gyógyszeres terápia

Létrehozva: 2020.06.19 14:41 | Módosítva: 2020.09.30 09:48

A májbetegségek kezelésében elsődleges a gyógyszeres terápia megállapítása. Megkülönböztetjük az alkoholos- és immun indukálta májbetegségek gyógyszeres kezelését.

Alkoholos májbetegség kezelése

Az első és legfontosabb a gyógyszeres terápiát megelőzően a kiváltó tényező, jelen esetben az alkohol teljes, nem csak részleges elhagyása. Továbbá szakorvosi javaslatra a kezelés részét képezheti a B-vitamin készítmények használata is.

Metadoxin

B6-vitamin valamint pyrrolidon-karboxilát tartalmú készítmény. Az etilalkohol anyagcserét valamint a méregtelenítést segíti. Gátolja az alkoholos zsírmáj és a gyulladás kialakulását. A szervezetből eliminálja, azaz kiiktatja az etanolt. Májelégtelenségben nem adható.

Szteroidok

Heveny alkoholos májgyulladás esetén csökkenti a sejtkárosodást, illetve a toxikus hatású anyagcsere termékek által kiváltott gyulladást. Továbbá gátolja a kötőszövet képződést, csökkenti a rövidtávú halálozást. Számos mellékhatása miatt csak fekvő betegellátásban alkalmazzák.

Hepatitisek kezelése

Hepatitis B

A Hepatitis B kezelésére nukleozid analógok használatosak. Ezek a gyógyszerek gátolják a vírus szaporodását, továbbá elősegítik a szervezetből történő eliminációját. Csökkentik a következményes cirrhosis és májelégtelenség kialakulását. Hosszú távú szedése javasolt. A vírusszám redukálható, de a szervezetből teljesen nem kiiktatható. A páciensek rendszeres hepatológiai ellenőrzése, gondozása szükséges.

Megelőzése védőoltással történik:

 • Engerix -B: hepatitis B ellen véd
 • Twinrix: Hepatistis B és A ellen véd

Hepatitis C

A legújabb interferonmentes, tablettás kezelés 2-3 hónap alatt 95-100 %-ban teljes gyógyuláshoz vezet. Már a májzsugor stádiumáig el nem jutó esetek is kezelhetőek, gyógyíthatóak. Nem jár mellékhatásokkal. A gyógyszert igénylő páciensek ingyenesen jutnak a készítményhez. Védőoltás még nem áll rendelkezésre.

Immun májbetegség kezelése

Imuran- azathioprin/ szteroid terápia

Immunszupresszív készítmény, amelyet elsősorban a máj immunbetegségeiben alkalmazunk. A készítmény szedése csak orvosi kontroll mellett megengedett a vese-és májfunkciók szoros ellenőrzésével. Autoimmun májbetegségben szteroid terápiával együtt hosszú ideig adható.  Mivel immunrendszert gyengítő hatású, ezért alkalmazásával a betegek fogékonyabbak a bakteriális, vírus okozta illetve gombás fertőzésekre. A gyógyszer szedése mellett szoros nőgyógyászati és bőrgyógyászati kontroll is javasolt. Fontos tudni, hogy szervátültetésben e készítmény megakadályozza a beültetett szerv kilökődését.

Ursodezoxikolsav

E gyógyszer állati eredetű epesavkészítményből áll. Hatását úgy fejti ki, hogy jótékony epeösszetételt biztosít azáltal, hogy csökkenti a toxicus (mérgező) epesavak mennyiségét. Csökkenti a bőrviszketést, fáradékonyságot, továbbá javítja a májfunkciós paramétereket. Segítségével elodázható a májtranszplantáció ideje.

Egyéb

Sylimarin tartalmú készítmények

Máriatövismag kivonatát tartalmazó termék. Szabadgyökfogó, antitoxikus és antioxidáns, máj regenerációs hatással bír. Alkalmazható alkohol okozta májbetegségekben, de mindenképpen meg kell szüntetni a mérgezést okozó tényezőt. Továbbá krónikus májbetegségek, májgyulladás, máj kötőszövetes átalakulása esetén javasolt.

E-vitamin

Nagy dózisban alkalmazva antioxidáns hatással rendelkezik.

L-ornitin-L aszpartát

Aminosav készítmény, mely a máj méregtelenítő funkciójának károsodásakor keringő mérgező anyagcseretermékek (pl. ammónia) koncentrációját, ezáltal a központi idegrendszeri ún. hepaticus encephalopathia tüneteket (aluszékonyságtól a májkómáig) csökkenti.

B1- vitamin

Tablettában és parenterális kiszerelésben is elérhető. Májfunkciós zavar esetén csökken a B1-vitamin hasznosítása. Rendszeres alkoholfogyasztás, alultápláltság esetén mindenképpen pótolandó.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:
  • Májat érintő problémák kezelése:
   • máj szerkezeti vizsgálat
   • alkoholos májbetegségek
   • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
   • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
   • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek
  • Gasztroenterológiai problémák kezelése:
   • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
   • hasnyálmirigy betegségek
   • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
   • széklet változások

  Ellátás:

  Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.

  Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Hírek

Bajt jelez-e az egy hétnél tovább tartó hasmenés?

A hasmenésnek az esetek többségében valami egyértelmű, banális oka van, ami néhány nap alatt rendeződik. De vajon betegséget jelez, hogy több, mint egy hétig jelen van? Dr. Németh Alízt, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusát, hepatológust kérdeztük a témáról.

Mi a különbség az egyes hepatitisz típusok közt?

A hepatitisznek, vagyis májgyulladásnak több formája ismert, így az A, a B, a C, a D, az E és a G. Leggyakoribbnak az első három számít, a hepatitisz G egy újonnan felfedezett típus. A vírusok okozta hepatitisz akut formájánál a laboratóriumi markerek fél év alatt általában rendeződnek, míg a krónikusnál nem. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az egyes típusok közti különbségekről, hasonlóságokról beszélt és azokra az esetekre, tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészséghálózat