Epekő - akut fájdalmat és puffadást is okozhat

Epekő - akut fájdalmat és puffadást is okozhat

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2020.09.15 Módosítva: 2020.10.02

Az epekövességre való hajlam igen gyakran öröklődik a családban, de többek közt az elhízás, a májzsugorodás és a cukorbetegség is növeli a kialakulás esélyét. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy mind az akut, mind a krónikus panaszok okát fontos kideríteni.

Genetikai örökség és betegségek is okozhatják

Az, hogy kinek a testében alakulnak ki epekövek, sajnos nehéz teljes mértékben egészséges életmóddal befolyásolni, hiszen jelentős részben genetikai hajlam kérdése.  Emellett jónéhány betegség és állapot fokozza a rizikót, elsősorban a többször előforduló epehólyag-gyulladás, a májzsugorodás, a krónikus hepatitisek, a cukorbetegség (és az inzulinrezisztencia), a magas koleszterinszint, és az elhízás.
Az epekő nem csak akut fájdalmat, de puffadást, emésztési zavart is okozhat.- Fontos tudni, hogy nem csak a túlsúly, de egy hirtelen, rosszul összeállított, túl szigorú és/vagy hosszú böjt miatt kialakult súlyvesztés is növeli az epekő kialakulásának kockázatát – hangsúlyozza Németh doktornő. – Sajnos, a leggyakoribb rizikófaktorok mégis a „magyaros” táplálkozásban, pontosabban a túl nehéz, zsíros ételek gyakori fogyasztásában, az ezzel összefüggésben megjelenő magas vérzsírszintben és elhízásban, valamint a mozgásszegény életmódban keresendők.

Akut görcs és emésztési panasz is lehet tünet

- Az epekövek jelentős része, közel 80 %-a tünetmentes, ezek jelenlétére gyakran csak egy más okból elvégzett hasi ultrahangon derül fény. Az esetek más részében ki-kiújuló puffadást, emésztési panaszt okoz az epekövesség, amivel nem feltétlenül fordulnak orvoshoz a betegek. Ha mégis görcs jelentkezik, az jellemzően zsíros, fűszeres vagy puffasztó  étel elfogyasztása után fél-egy órával fordul elő. Ilyenkor erős, jobb bordaív alatti, lapocka felé sugárzó hasi görcs, hányás jelentkezik, szövődmények esetén sárgaság, láz kíséretében. Az egyszerű rohamot görcsoldó gyógyszerekkel, diétával, majd zsír- és fűszerszegény diétával enyhíthetjük, a szövődmények azonban mielőbbi kórházi ellátást igényelnek – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus.
Epekő gyanúja esetén a hasi ultrahang lehet a diagnosztizálás eszköze.Ha valaki epekő gyanújával jelentkezik vizsgálatra, két alapvető vizsgálatot szokás elvégezni. Az egyik a laborvizsgálat, amire az egyéb betegségek kizárása miatt lehet szükség, az úgynevezett direkt és indirekt bilirubin vérszint meghatározásával, valamint ellenőrizni kell a GGT, ALP, GPT, amiláz, esetleg lipáz szinteket. A másik a hasi ultrahang-vizsgálat, ugyanis mivel az ultrahanggal leginkább a folyadékkal telt képletek vizsgálhatók, az epehólyag az egyik legkönnyebben monitorozható szerv. Sokszor a hasi ultrahang már önmagában is elegendő lehet a kórisme felállítására. Amennyiben meszes, azaz kalciumot tartalmazó kövekről van szó, szükség lehet kontrasztanyag nélküli ("natív") hasi röntgenvizsgálatra, illetve bizonyos ritkább esetekben CT vagy MRI képalkotásra is. Egy speciális vizsgálat, az ERCP (endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia) során az epeutak és a hasnyálmirigy kivezető csövének kontrasztanyaggal történő feltöltése gyomortükrözés segítségével történik. Ennek előnye, hogy ezzel az eszközzel, „egy ülésben” kisebb műtéteket is el lehet végezni, pl. eltávolítható az epehólyag kivezető nyílásába szorult epekő is.
Németh doktornő szerint, ha az epekő, epekövek eltávolítása válik szükségessé, elsődlegesen a laparoszkópos vagy ellenjavallat (pl. jelentős túlsúly) esetén a  műtéti epehólyag-eltávolítás  a megoldás. A gyógyszeres epekőoldás csak bizonyos ritkább fajtájú kövek esetében jöhet szóba, és hatásfoka is alacsonyabb lehet.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Öröklődhet-e a májbetegség?

A fejlett országokban, így hazánkban is az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj, és az annak talaján kialakuló további betegségek. Ennél jóval ritkábban, de előfordulhatnak örökölhető zavarok is, amelyekről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus beszélt.

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!