Epekő - akut fájdalmat és puffadást is okozhat

Epekő - akut fájdalmat és puffadást is okozhat

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.09.19

Az epekövességre való hajlam igen gyakran öröklődik a családban, de többek közt az elhízás, a májzsugorodás és a cukorbetegség is növeli a kialakulás esélyét. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy mind az akut, mind a krónikus panaszok okát fontos kideríteni.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

Genetikai örökség és betegségek is okozhatják

Az epekő nem csak akut fájdalmat, de puffadást, emésztési zavart is okozhat.Az, hogy kinek a testében alakulnak ki epekövek, sajnos nehéz teljes mértékben egészséges életmóddal befolyásolni, hiszen jelentős részben genetikai hajlam kérdése.  Emellett jónéhány betegség és állapot fokozza a rizikót, elsősorban a többször előforduló epehólyag-gyulladás, a májzsugorodás, a krónikus hepatitisek, a cukorbetegség (és az inzulinrezisztencia), a magas koleszterinszint, és az elhízás.
- Fontos tudni, hogy nem csak a túlsúly, de egy hirtelen, rosszul összeállított, túl szigorú és/vagy hosszú böjt miatt kialakult súlyvesztés is növeli az epekő kialakulásának kockázatát – hangsúlyozza Németh doktornő. – Sajnos, a leggyakoribb rizikófaktorok mégis a „magyaros” táplálkozásban, pontosabban a túl nehéz, zsíros ételek gyakori fogyasztásában, az ezzel összefüggésben megjelenő magas vérzsírszintben és elhízásban, valamint a mozgásszegény életmódban keresendők.

Akut görcs és emésztési panasz is lehet tünet

Az epekövek jelentős része, közel 80 %-a tünetmentes, ezek jelenlétére gyakran csak egy más okból elvégzett hasi ultrahangon derül fény. Az esetek más részében ki-kiújuló puffadást, emésztési panaszt okoz az epekövesség, amivel nem feltétlenül fordulnak orvoshoz a betegek. Ha mégis görcs jelentkezik, az jellemzően zsíros, fűszeres vagy puffasztó  étel elfogyasztása után fél-egy órával fordul elő. Ilyenkor erős, jobb bordaív alatti, lapocka felé sugárzó hasi görcs, hányás jelentkezik, szövődmények esetén sárgaság, láz kíséretében. Az egyszerű rohamot görcsoldó gyógyszerekkel, diétával, majd zsír- és fűszerszegény diétával enyhíthetjük, a szövődmények azonban mielőbbi kórházi ellátást igényelnek – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus.

Ha valaki epekő gyanújával jelentkezik vizsgálatra, két alapvető vizsgálatot szokás elvégezni. Az egyik a laborvizsgálat, amire az egyéb betegségek kizárása miatt lehet szükség, az úgynevezett direkt és indirekt bilirubin vérszint meghatározásával, valamint ellenőrizni kell a GGT, ALP, GPT, amiláz, esetleg lipáz szinteket. A másik a hasi ultrahang-vizsgálat, ugyanis mivel az ultrahanggal leginkább a folyadékkal telt képletek vizsgálhatók, az epehólyag az egyik legkönnyebben monitorozható szerv. Sokszor a hasi ultrahang már önmagában is elegendő lehet a kórisme felállítására. Amennyiben meszes, azaz kalciumot tartalmazó kövekről van szó, szükség lehet kontrasztanyag nélküli ("natív") hasi röntgenvizsgálatra, illetve bizonyos ritkább esetekben CT vagy MRI képalkotásra is. Egy speciális vizsgálat, az ERCP (endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia) során az epeutak és a hasnyálmirigy kivezető csövének kontrasztanyaggal történő feltöltése gyomortükrözés segítségével történik. Ennek előnye, hogy ezzel az eszközzel, „egy ülésben” kisebb műtéteket is el lehet végezni, pl. eltávolítható az epehólyag kivezető nyílásába szorult epekő is.

Németh doktornő szerint, ha az epekő, epekövek eltávolítása válik szükségessé, elsődlegesen a laparoszkópos vagy ellenjavallat (pl. jelentős túlsúly) esetén a  műtéti epehólyag-eltávolítás  a megoldás. A gyógyszeres epekőoldás csak bizonyos ritkább fajtájú kövek esetében jöhet szóba, és hatásfoka is alacsonyabb lehet.

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok