Ezért fontos a hasi ultrahang vizsgálat

Ezért fontos a hasi ultrahang vizsgálat

Dr. Horváth Ilona Módosítva: 2023.09.19

Fájdalmatlan, korlátlanul ismételhető és szakértő kezekben rendkívül sok mindent kideríthet a hasi ultrahang vizsgálat. Dr. Horváth Ilona, a Hepatológiai Központ radiológusa a diagnosztizálás ezen fontos eszközéről beszélt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fájdalom- és kockázatmentes vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes képalkotó eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és korlátlanul ismételhető. Valós idejű képet mutat a vizsgálandó szervekről.
Hasi ultrahang vizsgálattal nem csak a máj, az epe, de más hasi szervek is vizsgálhatók.A hasi ultrahang vizsgálat során elsősorban a hasüregi és kismedencei szöveti szerkezetű szerveket, valamint a folyadékkal telt üreges szerveket vizsgálják. Segítségével megállapítható az egyes szervek mérete, szerkezete, tüneteket okozó vagy éppen tünetmentes betegségei (pl. gyulladások, kövek, daganatok, áttétek, stb.). A gyomor és a belek megítélésében korlátozottabb az ultrahang lehetősége. Ezzel a módszerrel kimutathatóak a hasüregben vagy a mellkasban lévő kóros (vérzéses eredetű vagy gyulladásos) folyadékok jelenléte is.

A hasi ultrahang vizsgálattal tehát többek közt az alábbi szervek vizsgálhatók:

  • hasnyálmirigy
  • vesék
  • mellékvesék
  • lép
  • húgyhólyag
  • petefészek, méh
  • prosztata
  • belek
  • hasi erek
  • máj és epe, epeutak.

A más szerkezeti vizsgálat speciálisan a zsírmájat vizsgálja.- Az ultrahang vizsgálat a májban felfedhet körülírt veleszületett eltéréseket, jóindulatú vagy rosszindulatú daganatokat. Ez utóbbiak kiindulhatnak elsődlegesen a májból, de gyakrabban a szervezet más helyén kialakult rosszindulatú elváltozások áttétei. A máj egészét érintő, diffúz eltérések (zsírmáj, kötőszövetes átalakulás) mértékének megállapítására és az állapot követésére speciális ultrahang vizsgálat, a máj szerkezeti vizsgálata alkalmas. Az epehólyag és az epeút-rendszer is remekül áttekinthető ultrahanggal, így fény derülhet bennük lévő kőre, gyulladásra, esetleges daganatra - ismerteti dr. Horváth Ilona, a Hepatológiai Központ radiológusa. 

Hogyan készüljünk fel a hasi ultrahang vizsgálatra?

A teljes körű hasi ultrahang előtt legalább 6 órás éhezés szükséges. Ez akkor is érvényes, ha csupán egyetlen szerv állapotára kíváncsi a páciens, hiszen a képalkotás csak akkor lehet teljes, ha nem csak a problematikusnak vélt szervet, de minden hasi szervet feltérképeznek. Ugyanígy fontos a megfelelő vízfogyasztás, ugyanis a húgyhólyag csak telt állapotban vizsgálható. Ha valaki a máj szerkezeti vizsgálatára jelentkezik, de előtte már volt egy általános hasi ultrahang vizsgálata, akkor annak leletét érdemes magával vinnie. Ez előtt csupán 3 órás éhezés szükséges.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Hírek

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok