Nem csak az elhízás okozhatja a zsírmáj kialakulását

Nem csak az elhízás okozhatja a zsírmáj kialakulását

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.09.27

A zsírmáj, vagyis a máj zsíros elfajulása nem csak a vérzsírok felszaporodásának, de az alkohol-függőségnek, egyes gyógyszereknek, és számos betegségnek is következménye lehet. Ma azonban már nem szükséges májbiopszia ennek kivizsgálására, egy egyszerű, fájdalmatlan ultrahang vizsgálat is alkalmazható, amelyről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt.  

Mit jelent a zsírmáj kifejezés?

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. Mivel az elzsírosodás miatt a májsejt könnyebben előpusztul, végső következményként kialakulhat a zsírmáj miatti májzsugor. 
A zsírmájat igen gyakran az alkohol-függőség okozza, ez lehet az alkoholos májbetegség első lépése. A másik nagy rizikócsoportot a túlsúlyos, elhízott személyek jelentik, köztük 80 %-nál lehet jelen ez a probléma. További kockázati tényező lehet többek közt a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek (például szteroidok, hormonok) hosszútávú szedése is.  Sajnos az „elhízás járvány” miatt egyre fiatalabbaknál is megindul a máj szerkezeti átépülése. Külön csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

Milyen esetekben érdemes elvégezni a vizsgálatot?

  • Cukorbetegség esetében, a gyakori zsírmáj igazolása, mértékének kimutatása.
  • Elhízás jelenlétekor.
  • Ismert vagy tisztázatlan májbetegségek követéséhez.
  • Alkohol vagy gyógyszerek okozta májkárosodás igazolása, súlyosságának tisztázására.
  • Hepatitis B, hepatitis C esetén a májkárosodás igazolása, betegség követéséhez.
  • Terhességi májbetegségekben.
  • Immun májbetegségek kontrolljakor.
  • Aki nem tud arról, hogy ismert rizikófaktora lenne a zsírmáj tekintetében, annak is fel kell figyelnie bizonyos jelenségekre, még ha a zsírmájnak kezdeti szakaszban nincs is kifejezett tünete – ismerteti dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus.- Amennyiben azonban jobb bordaív alatti fájdalom, nyomásérzékenység, puffadás jelentkezik, érdemes bejelentkezni egy kivizsgálásra. Ugyancsak ezt kell tenni, ha a vérképben a májenzimek (gamma-GT, GPT, GOT) emelkedettek. Ha pedig esetleg sárgaság mutatkozik, mindenképpen szükséges a vizsgálat, ugyanis ez már előrehaladottabb állapotra utalhat. 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Néhány éve még a májfibrózis, vagyis a hegesedési folyamat (amelynek egyik oka zsírmáj) mértékének megállapítására a májbiopsziát illetve ennek szövettani feldolgozását használtuk. Ez egy invazív beavatkozás, ami egyrészt kellemetlen, másrészt szövődményekkel is járhat, és a betegség követésére ismételt mintavételek is szükségesek – mondja Németh doktornő.

Ma már a máj szerkezeti átépülés és a máj zsírtartalmának meghatározását fájdalmatlanul, néhány perc alatt, szövettani pontossággal tudjuk megállapítani, ultrahang hullám, úgynevezett májszerkezeti vizsgálat segítségével. Az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleg hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről. Képet kaphatunk a máj állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig. Az ultrahang vizsgálófej alkalmas 10 kg feletti gyermekek és extrém elhízott felnőttek vizsgálatára is. Néhány azt gondolhatnák, hogy erre talán a hasi ultrahang is képes, de ez nem egészen így van, azzal ugyanis csak a zsírmáj tényét tudjuk megállapítani, de a zsírréteg vastagságáról nem tudunk tájékozódni. Erre alkalmas a Fibrotouch-hoz kapcsolódó CAP (controlled attenuation parameter), amely stádiumra pontosan megmutatja a zsírtartalom mennyiségét és a következményes májszerkezeti átépülést is.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok