5 ok, ami nem-alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet

5 ok, ami nem-alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.11.16

A zsírmájról sokan tudják, hogy sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás következménye, de talán kevésbé közismert, hogy létezik az úgynevezett nem-alkoholos zsírmáj is. Ez egy lassan kialakuló, de veszélyes jelenség, amelynek érdemes ismerni a kiváltó okait, a rizikófaktorait, a diagnosztizálásának és kezelésének lehetőségeit. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. ismertette a tudnivalókat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A májban felhalmozódó zsír gyulladáshoz vezet

A májban egészséges esetben nincs zsír, tehát amikor ez mégis felhalmozódik, az semmiképp sem nevezhető egészségesnek. Kialakul ugyanis a zsírmáj, ami amerikai felmérések szerint a felnőttek 25-30%-át érinti, népbetegségnek tekinthető. A zsírmáj tehát olyan betegség, amivel mindenképpen foglalkozni kell, viszont mivel nem fáj és sokáig nem okoz tünetet, nem is olyan könnyű az állapotromlást megállítani. A zsírmájnak ugyanis 4 fázisa van.

 • Elhízás, cukorbetegség esetén fontos a zsírmáj szerkezeti vizsgálat.Egyszerű zsírmáj esetén csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel a májban.
 • A második fázisban már májgyulladás alakul ki.
 • Az állandósult gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de még normálisan funkcionál a szerv. Ez a fibrózis stádiuma.
 • Végül kialakul a májzsugor vagy cirrózis, a máj fokozatos zsugorodása, hegesedése miatt. Ebben a visszafordíthatatlan stádiumban jelentősen megnő a májelégtelenség és májdaganat kockázata. 

Már enyhe tüneteknél is fontos a kivizsgálás

A zsírmáj legnagyobb veszélye a felismerés hiánya és az ebből következő kezeletlenség.
- Az emberek sokszor csak panasz esetén fordulnak orvoshoz, és ez a zsírmájnál sokszor csak egy későbbi stádiumban jelentkezik sárgaság, indokolatlan fogyás, hányinger, hányás, ödémásodás, bőrviszketés formájában. Ilyenkor már nagy a baj – hangsúlyozza Németh doktornő. – Éppen ezért fontos ismerni azokat a kevésbé feltűnő tüneteket, amelyeket már ki kell vizsgálni. Ilyen lehet az enyhe hasi diszkomfort vagy jobb oldali hasi fájdalom, az étvágytalanság, a fáradtság, a sötétebb vizelet, világosabb színű széklet, korábban nem tapasztalt erek megjelenése a bőrön, a gyakrabbá váló horzsolás, vérzés. Ezeken kívül érdemes tisztában lenni azokkal az állapotokkal, betegségekkel, amelyek jelentősen növelik a nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának rizikóját. (Az alkoholos zsírmáj kockázatát természetesen elsősorban a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli.)

5 ok, amely növeli a zsírmáj kialakulásának kockázatát

A nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának oka nem minden esetben teljesen tisztázott, feltételezések szerint vannak olyan emberek, akiknél túl sok zsír termelődik, illetve nem tudják azt hatékonyan felhasználni. Ugyanakkor van néhány olyan ismert ok, amely jelentősen növeli a zsírmáj kockázatát. Ezek az alábbiak:

 • elhízás,
 • 2. típusú cukorbetegség,
 • inzulinrezisztencia,
 • magas vérzsírszint, különösen triglyceridek,
 • metabolikus szindróma (vagyis amikor együttesen van jelen a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a magas vércukorszint és a túlsúly).

Ezen okokon túl is ismert számos rizikófaktor, amelyek szintén hozzájárulhatnak a zsírmáj megjelenéséhez. Ezek a bizonyos gyógyszereknél meglévő mellékhatások, egyes fertőzések és anyagcsere betegségek, veleszületett genetikai adottságok és a várandósság, bár a terhesség során kialakuló zsírmáj meglehetősen ritka, veszélyes állapot lehet. Ugyancsak érdemes e tekintetben kockázatnövelő tényezőnek tekinteni a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), az alvási apnoét, bizonyos mérgeknek való kitettséget és olyan ritkább betegségeket, mint a Wilson-kór és a hypobetalipoproteinemia, ami egy lipid agyagcserezavar.

A diagnózis és a kezelés lehetőségei

A máj szerkezeti vizsgálattal feltérképezhető a zsírmáj állapota.- Azért fontos ismerni a zsírmáj kialakulásának rizikófaktorait, mert aki ezek alapján veszélyeztetettnek érzi magát, annak akár tünetek nélkül is fontos lehet a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A kivizsgálás alapvető lépései a fizikális- és a laborvizsgálat, valamint a hasi ultrahang. A máj szerkezeti vizsgálat pedig kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy egy fájdalmatlan eljárással felmérjük, milyen mértékű a zsír felszaporodása, és történt-e már károsodás, hegesedés a máj körül. Ritkán bár, de esetleg máj-biopsziára is sor kerülhet.
Ha mindezek alapján megszületik a zsírmáj diagnózisa, megkezdődhet a kezelés, ami csak abban az esetben célzott, ha a zsírmáj valamilyen alapvető, kezelhető állapot, például cukorbetegség, PCOS talaján alakult ki. Ám ehhez is minden esetben csatlakoznia kell az életmód orvoslásnak, hiszen a fogyás és az egészséges életmód az egyik legfontosabb eszköz az állapotromlás megakadályozásához.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

A máj egészsége fontosabb, mint gondolnánk!

Magyarországon becslések szerint majdnem minden harmadik ember szenved valamilyen májbetegségben, ami azért is aggasztó, mert a máj messze nem csupán a szervezet méregtelenítésében játszik kulcsszerepet, hanem összességében több mint 500(!) féle funkciót lát el. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa, a májbetegségek kezelésének specialistája segítségével ezek közül a legfontosabbakat tekintjük át.

Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Sárgának találja a szemfehérjét, a bőrét? Rövid vagy hosszú ideig tapasztalható a sárgaság? Mi a különbség a valódi sárgaság és az álsárgaság közt, milyen okai lehetnek az előbbinek? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa arról beszélt, milyen okok húzódhatnak meg a tünet mögött.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok