5 ok, ami nem-alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet

5 ok, ami nem-alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.11.16 09:39

A zsírmájról sokan tudják, hogy sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás következménye, de talán kevésbé közismert, hogy létezik az úgynevezett nem-alkoholos zsírmáj is. Ez egy lassan kialakuló, de veszélyes jelenség, amelynek érdemes ismerni a kiváltó okait, a rizikófaktorait, a diagnosztizálásának és kezelésének lehetőségeit. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. ismertette a tudnivalókat.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

A májban felhalmozódó zsír gyulladáshoz vezet

A májban egészséges esetben nincs zsír, tehát amikor ez mégis felhalmozódik, az semmiképp sem nevezhető egészségesnek. Kialakul ugyanis a zsírmáj, ami amerikai felmérések szerint a felnőttek 25-30%-át érinti, népbetegségnek tekinthető. A zsírmáj tehát olyan betegség, amivel mindenképpen foglalkozni kell, viszont mivel nem fáj és sokáig nem okoz tünetet, nem is olyan könnyű az állapotromlást megállítani. A zsírmájnak ugyanis 4 fázisa van.

  • Elhízás, cukorbetegség esetén fontos a zsírmáj szerkezeti vizsgálat.Egyszerű zsírmáj esetén csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel a májban.
  • A második fázisban már májgyulladás alakul ki.
  • Az állandósult gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de még normálisan funkcionál a szerv. Ez a fibrózis stádiuma.
  • Végül kialakul a májzsugor vagy cirrózis, a máj fokozatos zsugorodása, hegesedése miatt. Ebben a visszafordíthatatlan stádiumban jelentősen megnő a májelégtelenség és májdaganat kockázata. 

Már enyhe tüneteknél is fontos a kivizsgálás

A zsírmáj legnagyobb veszélye a felismerés hiánya és az ebből következő kezeletlenség.
- Az emberek sokszor csak panasz esetén fordulnak orvoshoz, és ez a zsírmájnál sokszor csak egy későbbi stádiumban jelentkezik sárgaság, indokolatlan fogyás, hányinger, hányás, ödémásodás, bőrviszketés formájában. Ilyenkor már nagy a baj – hangsúlyozza Németh doktornő. – Éppen ezért fontos ismerni azokat a kevésbé feltűnő tüneteket, amelyeket már ki kell vizsgálni. Ilyen lehet az enyhe hasi diszkomfort vagy jobb oldali hasi fájdalom, az étvágytalanság, a fáradtság, a sötétebb vizelet, világosabb színű széklet, korábban nem tapasztalt erek megjelenése a bőrön, a gyakrabbá váló horzsolás, vérzés. Ezeken kívül érdemes tisztában lenni azokkal az állapotokkal, betegségekkel, amelyek jelentősen növelik a nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának rizikóját. (Az alkoholos zsírmáj kockázatát természetesen elsősorban a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli.)

5 ok, amely növeli a zsírmáj kialakulásának kockázatát

A nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának oka nem minden esetben teljesen tisztázott, feltételezések szerint vannak olyan emberek, akiknél túl sok zsír termelődik, illetve nem tudják azt hatékonyan felhasználni. Ugyanakkor van néhány olyan ismert ok, amely jelentősen növeli a zsírmáj kockázatát. Ezek az alábbiak:

  • elhízás,
  • 2. típusú cukorbetegség,
  • inzulinrezisztencia,
  • magas vérzsírszint, különösen triglyceridek,
  • metabolikus szindróma (vagyis amikor együttesen van jelen a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a magas vércukorszint és a túlsúly).

Ezen okokon túl is ismert számos rizikófaktor, amelyek szintén hozzájárulhatnak a zsírmáj megjelenéséhez. Ezek a bizonyos gyógyszereknél meglévő mellékhatások, egyes fertőzések és anyagcsere betegségek, veleszületett genetikai adottságok és a várandósság, bár a terhesség során kialakuló zsírmáj meglehetősen ritka, veszélyes állapot lehet. Ugyancsak érdemes e tekintetben kockázatnövelő tényezőnek tekinteni a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), az alvási apnoét, bizonyos mérgeknek való kitettséget és olyan ritkább betegségeket, mint a Wilson-kór és a hypobetalipoproteinemia, ami egy lipid agyagcserezavar.

A diagnózis és a kezelés lehetőségei

A máj szerkezeti vizsgálattal feltérképezhető a zsírmáj állapota.- Azért fontos ismerni a zsírmáj kialakulásának rizikófaktorait, mert aki ezek alapján veszélyeztetettnek érzi magát, annak akár tünetek nélkül is fontos lehet a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A kivizsgálás alapvető lépései a fizikális- és a laborvizsgálat, valamint a hasi ultrahang. A máj szerkezeti vizsgálat pedig kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy egy fájdalmatlan eljárással felmérjük, milyen mértékű a zsír felszaporodása, és történt-e már károsodás, hegesedés a máj körül. Ritkán bár, de esetleg máj-biopsziára is sor kerülhet.
Ha mindezek alapján megszületik a zsírmáj diagnózisa, megkezdődhet a kezelés, ami csak abban az esetben célzott, ha a zsírmáj valamilyen alapvető, kezelhető állapot, például cukorbetegség, PCOS talaján alakult ki. Ám ehhez is minden esetben csatlakoznia kell az életmód orvoslásnak, hiszen a fogyás és az egészséges életmód az egyik legfontosabb eszköz az állapotromlás megakadályozásához.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK