Milyen tüneteket okozhat a zsírmáj?

Milyen tüneteket okozhat a zsírmáj?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.04.11

A zsírmáj egyik legnagyobb veszélye, hogy nem feltétlenül okoz panaszt, illetve, ha mégis, akkor meglehetősen általánosakat. Ugyanakkor fontos lenne idejében felismerni az állapotot, ugyanis kezeletlenül súlyos következményei lehetnek. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arra hívta fel a figyelmet, kiknek és milyen esetben érdemes részt venni egy egyszerű, fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálaton.

online bejelentkezés zsírmáj vizsgálatraÁltalános tünetektől a sárgaságig

A zsírmáj kezeletlenül akár májzsugorhoz is vezethet. A zsírmáj egy nagyon gyakori betegség, aminek egyik legnagyobb veszélye, hogy nem minden esetben okoz panaszt, illetve, az első tünetek jellemzően általános jellegűek. Mindenesetre az indokolatlan kimerültség és a has jobb felső részén megjelenő fájdalom, diszkomfort érzet mindenképpen olyan tünet, aminek okát ki kell vizsgálni. Ha az állapot már előrehaladottabb, a tünetek is kifejezettebbekké válhatnak, kialakulhat például:

 • haspuffadás,
 • bőraláfutások, nyelőcsőben, gyomorban kitágult erek,
 • kipirosodott tenyerek,
 • a bőr és a szemfehérje sárgasága.

Ugyan nem érzékelhető panasz, de a megnagyobbodott lép is jellegzetes tünet – ezt hasi ultrahanggal lehet kimutatni.

Ezért veszélyes a kezeletlen zsírmáj

Az egészséges máj nem tartalmaz zsírt, a zsírmáj azonban olyan elterjedt betegség, hogy amerikai felmérések szerint a felnőttek negyedét érinti. Az első stádiumok tünetmentessége miatt sajnos sokszor későn ismerik fel a problémát, ami miatt egyre súlyosabbá válhat a helyzet, kialakulhat a májcirrózis (májzsugorodás), valamint, ha a zsírmáj és a cukorbetegség együttesen van jelen, jelentősen nő a szívbetegségek megjelenésének esélye is. Fontos tudni, hogy idejében felfedezve, életmóddal és bizonyos esetekben gyógyszerrel a romlás megállítható és a májban lévő zsír mennyisége csökkenthető.  
Ez a zsírmáj 4 stádiuma:

 1. Egyszerű zsírmáj: a májban még csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel.
 2. Májgyulladás: ebben a fázisban már gyulladás van a májban.
 3. Fibrózis: az állandósult gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de még normálisan funkcionál a szerv.
 4. Májzsugor vagy cirrózis: ez a veszélyes stádium több év után alakul ki, mivel a máj fokozatosan zsugorodik, hegesedik. Jelentősen hozzájárul a májelégtelenség és májdaganat kockázatának növekedéséhez.

Kiket érinthet a zsírmáj?

A zsírmáj igen gyakran az alkoholfüggőség következménye, náluk diagnosztizálható az úgynevezett alkoholos zsírmáj. A másik nagy rizikócsoportot a túlsúlyos, elhízott személyek jelentik, 80%-uknál lehet jelen ez a probléma. További kockázati tényezők:

Külön csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

Hogyan lehet kimutatni a zsírmájat?

A zsírmáj máj szerkezeti vizsgálattal diagnosztizálható. - A diagnosztizálás első lépése a laborvizsgálat, ezen belül a májfunkció megállapítása, bár ez a módszer nem ad teljes képet a zsírmájról. Ezért jelent jó megoldást a máj szerkezeti vizsgálat, ami tulajdonképpen egyfajta fájdalmatlan hasi ultrahang. Ennek segítségével a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása néhány perc alatt, szövettani pontossággal megtörténhet, hiszen az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleg hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A máj szerkezeti vizsgálattal 10 kg feletti gyermekeket és extrém elhízott felnőtteket is képesek vagyunk vizsgálni, bár néhány esetben elkerülhetetlen a biopszia (mintavétel).

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Sárgának találja a szemfehérjét, a bőrét? Rövid vagy hosszú ideig tapasztalható a sárgaság? Mi a különbség a valódi sárgaság és az álsárgaság közt, milyen okai lehetnek az előbbinek? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa arról beszélt, milyen okok húzódhatnak meg a tünet mögött.

5 ok, ami nem-alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet

A zsírmájról sokan tudják, hogy sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás következménye, de talán kevésbé közismert, hogy létezik az úgynevezett nem-alkoholos zsírmáj is. Ez egy lassan kialakuló, de veszélyes jelenség, amelynek érdemes ismerni a kiváltó okait, a rizikófaktorait, a diagnosztizálásának és kezelésének lehetőségeit. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. ismertette a tudnivalókat.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok