Milyen tüneteket okozhat a zsírmáj?

Milyen tüneteket okozhat a zsírmáj?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.04.11 10:44

A zsírmáj egyik legnagyobb veszélye, hogy nem feltétlenül okoz panaszt, illetve, ha mégis, akkor meglehetősen általánosakat. Ugyanakkor fontos lenne idejében felismerni az állapotot, ugyanis kezeletlenül súlyos következményei lehetnek. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arra hívta fel a figyelmet, kiknek és milyen esetben érdemes részt venni egy egyszerű, fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálaton.

online bejelentkezés zsírmáj vizsgálatraÁltalános tünetektől a sárgaságig

A zsírmáj kezeletlenül akár májzsugorhoz is vezethet. A zsírmáj egy nagyon gyakori betegség, aminek egyik legnagyobb veszélye, hogy nem minden esetben okoz panaszt, illetve, az első tünetek jellemzően általános jellegűek. Mindenesetre az indokolatlan kimerültség és a has jobb felső részén megjelenő fájdalom, diszkomfort érzet mindenképpen olyan tünet, aminek okát ki kell vizsgálni. Ha az állapot már előrehaladottabb, a tünetek is kifejezettebbekké válhatnak, kialakulhat például:

 • haspuffadás,
 • bőraláfutások, nyelőcsőben, gyomorban kitágult erek,
 • kipirosodott tenyerek,
 • a bőr és a szemfehérje sárgasága.

Ugyan nem érzékelhető panasz, de a megnagyobbodott lép is jellegzetes tünet – ezt hasi ultrahanggal lehet kimutatni.

Ezért veszélyes a kezeletlen zsírmáj

Az egészséges máj nem tartalmaz zsírt, a zsírmáj azonban olyan elterjedt betegség, hogy amerikai felmérések szerint a felnőttek negyedét érinti. Az első stádiumok tünetmentessége miatt sajnos sokszor későn ismerik fel a problémát, ami miatt egyre súlyosabbá válhat a helyzet, kialakulhat a májcirrózis (májzsugorodás), valamint, ha a zsírmáj és a cukorbetegség együttesen van jelen, jelentősen nő a szívbetegségek megjelenésének esélye is. Fontos tudni, hogy idejében felfedezve, életmóddal és bizonyos esetekben gyógyszerrel a romlás megállítható és a májban lévő zsír mennyisége csökkenthető.  
Ez a zsírmáj 4 stádiuma:

 1. Egyszerű zsírmáj: a májban még csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel.
 2. Májgyulladás: ebben a fázisban már gyulladás van a májban.
 3. Fibrózis: az állandósult gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de még normálisan funkcionál a szerv.
 4. Májzsugor vagy cirrózis: ez a veszélyes stádium több év után alakul ki, mivel a máj fokozatosan zsugorodik, hegesedik. Jelentősen hozzájárul a májelégtelenség és májdaganat kockázatának növekedéséhez.

Kiket érinthet a zsírmáj?

A zsírmáj igen gyakran az alkoholfüggőség következménye, náluk diagnosztizálható az úgynevezett alkoholos zsírmáj. A másik nagy rizikócsoportot a túlsúlyos, elhízott személyek jelentik, 80%-uknál lehet jelen ez a probléma. További kockázati tényezők:

Külön csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

Hogyan lehet kimutatni a zsírmájat?

A zsírmáj máj szerkezeti vizsgálattal diagnosztizálható. - A diagnosztizálás első lépése a laborvizsgálat, ezen belül a májfunkció megállapítása, bár ez a módszer nem ad teljes képet a zsírmájról. Ezért jelent jó megoldást a máj szerkezeti vizsgálat, ami tulajdonképpen egyfajta fájdalmatlan hasi ultrahang. Ennek segítségével a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása néhány perc alatt, szövettani pontossággal megtörténhet, hiszen az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleg hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A máj szerkezeti vizsgálattal 10 kg feletti gyermekeket és extrém elhízott felnőtteket is képesek vagyunk vizsgálni, bár néhány esetben elkerülhetetlen a biopszia (mintavétel).

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK