Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.11.28 08:38

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Zsírmáj esetén sokszor a kapcsolódó állapotokat kell kezelni

Amikor valaki zsírmáj diagnózist kap, három lehetőséggel lehet számolni:

 • Zsírmáj esetén az életmód és az orvosi kezelés döntő.Nem-alkoholos zsírmáj: a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti. További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása.
 • Alkohol okozta zsírmáj: ez az alkoholfüggőség következménye lehet.
 • Akut terhességi zsírmáj: igen ritka, nagyon súlyos állapot, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

Az első két eset az, amely életmóddal befolyásolható, és amelyek kapcsán sokszor a kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget, illetve az alkoholfüggőséget kell megcélozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is kezelni szükséges. Mivel nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt gyógyszerek elsősorban éppen a kapcsolódó problémák kezelésére hivatottak.

Mire kell figyelni a zsírmáj diagnózis után?

Súlytöbblet leadása

Első helyen szerepel a testsúly csökkentés, a normál (18-25 közé eső) BMI, vagyis testtömeg-index elérése. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton.

Alkohol kerülése

Az alkoholfogyasztás kézenfekvően elsőszámú rizikófaktora az alkohol zsírmájnak, de az alkohol a nem alkoholos zsírmáj esetén is erősen kerülendő, a májra gyakorolt romboló hatása miatt. 

Bizonyos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása

Zsírmáj esetén a hepatológus és a dietetikus is segíthet.Minden esetben fontos csökkenteni a cukor és hozzáadott cukor (ez nem csak a fehércukorra vonatkozik), a finomított gabonák (fehér pékáruk, tészták, fehér rizs), a túl sok sült, bundázott és sós élelmiszerek, valamint a zsíros húsok, sajtok elfogyasztott mennyiségét.

Ajánlott élelmiszerek beépítése az étrendbe

Dietetikus közreműködésével ajánlatos összeállítani egy olyan étrendet, amely gazdag zöldleveles zöldségekben, halakban, magvakban, zabpehelyben, és rendszeresen megtalálható benne a tofu, a fokhagyma, a kávé, a zöldtea, az avokádó, az olívaolaj, amelyeknek részt vesznek a máj zsírtartalmának csökkentésében. A dietetikus nem csak a kiegyensúlyozott, az ízlésnek megfelelő diéta kialakításában játszik nagy szerepet, de jelentősen hozzájárulhat a fogyás elősegítéséhez is.  

Rendszeres mozgás

A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (legegyszerűbb lehet például a kocogás, a tempós gyaloglás, a biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem eredményez testsúlycsökkenést.  

Hepatológiai nyomon követés

- Zsírmáj esetén laborvizsgálatokkal és speciális máj szerkezeti vizsgálattal rendszeresen ellenőriznünk kell a zsírosodás mértékét és a máj esetleges károsodásának stádiumát – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Ilyenkor lehetőség van a változtatások ellenőrzésére és esetleg a szükséges gyógyszerek, kezelések elrendelésére is. A cél mindenképpen a súlyos következmények, akár a májtranszplantáció megelőzése, az állapot javítása.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK