Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.10.01

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A májmegnagyobbodás okai

A májmegnagyobbodás alattomos betegség lehet, ugyanis sok esetben nem jár tünettel, illetve legfeljebb olyan panaszokat okoz, amelyeket könnyű másnak betudni, mint például a puffadás, a fáradékonyság, esetleg egy jobboldali hasi fájdalom. Idővel azonban – és ez akár évtizedeket is jelenthet – jellegzetesebbé válnak a panaszok, főként idősebb betegeknél figyelhető meg a hasvíz, a sárgaság, az erősebb fájdalom.
Bizonyos betegségek okozhat májmegnagyobbodást, többek közt a limfóma, a leukémia, a mononukleózis, egyes fertőzések, az epeproblémák, és természetesen a májbetegségek, mint a hepatitiszek, a májgyulladás vagy a zsírmáj. Ezen kívül az életmódnak is nagy szerepe van a májmegnagyobbodás kialakulásában, hiszen az elhízás, az alkoholfogyasztás, és egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők is állhatnak a jelenség mögött.
Aki májmegnagyobbodásra gyanakszik, vagy éppen olyan betegsége van, olyan életmódbeli kockázattal rendelkezik, amely növeli a rizikót, hepatológushoz kell, hogy forduljon. A kivizsgálás során a fizikai vizsgálat mellett a laborértékek meghatározása és a hasi ultrahang is fontos, bár amennyiben ez nem elegendő, májbiopsziára is szükség lehet.  Ha zsírmáj okozza a betegséget, annak vizsgálata és a végbement változások monitorozása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal megoldható.

Így alakulhat ki a májzsugor

A májzsugor vagy májcirrhosis egy krónikus betegség, ami gyakorlatilag a máj szerkezetében végbement heges változásra és gyulladásra utal. Azért nevezik májzsugornak, mert bár a heges szövet egyre nagyobb lesz (sokszor kézzel kitapintható), ezzel párhuzamosan a máj ép része folyamatosan zsugorodik. A májmegnagyobbodáshoz hasonlóan ebben az esetben is igaz, hogy kezdetben csak általános tünetek jelentkeznek. Puffadás, emésztési zavar, fogyás, hasmenés, izomgyengeség, fertőzésekre való fogékonyság esetén nem feltétlenül gondolunk májzsugorra. Azok már feltűnőbb jelek, amikor sárgaság, pókhálóerek mutatkoznak a bőrön, kimaradhat a menstruáció is. A betegség előrehaladásával ödéma jelenhet meg a bokánál, hasűri folyadék halmozódik fel, kialakul a vérzékenység. A későbbi feledékenység, a koncentrációs- és alvászavarok szintén a betegség számlájára írhatók. Végső soron több súlyos szövődmény is kialakulhat, a nyelőcsővérzés és a májdaganat is életveszélyes lehet.
A májzsugor diagnózisához szükséges a laborvizsgálat.A májzsugor kiváltó okai három nagy csoportba sorolhatók. Az első a máj közvetlen károsodása, gyulladása (ezt okozhatja például alkoholfüggőség, hepatitiszek, autoimmun májgyulladás), a második az epe-ellátás zavara (amit okozhat például epeúti hegesedés, elzáródás, gyulladás), a harmadik ok pedig az öröklött betegségeket jelenti, amelyek jóval ritkábban fordulnak elő. A diagnózis ebben az esetben is fizikális vizsgálatra, laborleletre és szükség esetén szövettani vizsgálatra épül. 

Mi történik a diagnózis után?

- Ha megszületik egy diagnózis, az is világossá válik, mit lehet, és mit kell tenni – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus.- Ha májmegnagyobbodásról van szó, és azt betegség okozza, természetesen kezelni kell azt. Amennyiben alkoholfogyasztás okozta a májbetegséget, nagyon fontos a leszokást támogatni, hiszen a májsejtek pusztulását meg kell állítani, amíg lehet. Ha elhízás vezet a megnagyobbodáshoz, életváltást szükséges bevezetni, amit nyilván nem könnyű megvalósítani, Szerencsére ma már elérhető életmód orvosi segítség is, amelynek keretében a szakorvoson túl életmódorvos, dietetikus és mozgásterapeuta dolgozzák ki és felügyelik a szükséges változásokat. A májzsugor sajnos visszafordíthatatlan állapotot okoz, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életvitellel azonban megelőzhetők lehetnek a súlyos szövődmények.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

A kezelés mellett fontos ismerni a reflux rizikófaktorait

A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is. Éppen ezért fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!