Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.09.29

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

A májmegnagyobbodás okai

májmegnagyobbodásA májmegnagyobbodás alattomos betegség lehet, ugyanis sok esetben nem jár tünettel, illetve legfeljebb olyan panaszokat okoz, amelyeket könnyű másnak betudni, mint például a puffadás, a fáradékonyság, esetleg egy jobboldali hasi fájdalom. Idővel azonban – és ez akár évtizedeket is jelenthet – jellegzetesebbé válnak a panaszok, főként idősebb betegeknél figyelhető meg a hasvíz, a sárgaság, az erősebb fájdalom.
Bizonyos betegségek okozhat májmegnagyobbodást, többek közt a limfóma, a leukémia, a mononukleózis, egyes fertőzések, az epeproblémák, és természetesen a májbetegségek, mint a hepatitiszek, a májgyulladás vagy a zsírmáj. Ezen kívül az életmódnak is nagy szerepe van a májmegnagyobbodás kialakulásában, hiszen az elhízás, az alkoholfogyasztás, és egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők is állhatnak a jelenség mögött.
Aki májmegnagyobbodásra gyanakszik, vagy éppen olyan betegsége van, olyan életmódbeli kockázattal rendelkezik, amely növeli a rizikót, hepatológushoz kell, hogy forduljon. A kivizsgálás során a fizikai vizsgálat mellett a laborértékek meghatározása és a hasi ultrahang is fontos, bár amennyiben ez nem elegendő, májbiopsziára is szükség lehet.  Ha zsírmáj okozza a betegséget, annak vizsgálata és a végbement változások monitorozása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal megoldható.

Így alakulhat ki a májzsugor

A májzsugor vagy májcirrhosis egy krónikus betegség, ami gyakorlatilag a máj szerkezetében végbement heges változásra és gyulladásra utal. Azért nevezik májzsugornak, mert bár a heges szövet egyre nagyobb lesz (sokszor kézzel kitapintható), ezzel párhuzamosan a máj ép része folyamatosan zsugorodik. A májmegnagyobbodáshoz hasonlóan ebben az esetben is igaz, hogy kezdetben csak általános tünetek jelentkeznek. Puffadás, emésztési zavar, fogyás, hasmenés, izomgyengeség, fertőzésekre való fogékonyság esetén nem feltétlenül gondolunk májzsugorra. Azok már feltűnőbb jelek, amikor sárgaság, pókhálóerek mutatkoznak a bőrön, kimaradhat a menstruáció is. A betegség előrehaladásával ödéma jelenhet meg a bokánál, hasűri folyadék halmozódik fel, kialakul a vérzékenység. A későbbi feledékenység, a koncentrációs- és alvászavarok szintén a betegség számlájára írhatók. Végső soron több súlyos szövődmény is kialakulhat, a nyelőcsővérzés és a májdaganat is életveszélyes lehet.
A májzsugor kiváltó okai három nagy csoportba sorolhatók. Az első a máj közvetlen károsodása, gyulladása (ezt okozhatja például alkoholfüggőség, hepatitiszek, autoimmun májgyulladás), a második az epe-ellátás zavara (amit okozhat például epeúti hegesedés, elzáródás, gyulladás), a harmadik ok pedig az öröklött betegségeket jelenti, amelyek jóval ritkábban fordulnak elő. A diagnózis ebben az esetben is fizikális vizsgálatra, laborleletre és szükség esetén szövettani vizsgálatra épül. 

Mi történik a diagnózis után?

- A májzsugor diagnózisához szükséges a laborvizsgálat.Ha megszületik egy diagnózis, az is világossá válik, mit lehet, és mit kell tenni – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus.- Ha májmegnagyobbodásról van szó, és azt betegség okozza, természetesen kezelni kell azt. Amennyiben alkoholfogyasztás okozta a májbetegséget, nagyon fontos a leszokást támogatni, hiszen a májsejtek pusztulását meg kell állítani, amíg lehet. Ha elhízás vezet a megnagyobbodáshoz, életváltást szükséges bevezetni, amit nyilván nem könnyű megvalósítani, Szerencsére ma már elérhető életmód orvosi segítség is, amelynek keretében a szakorvoson túl életmódorvos, dietetikus és mozgásterapeuta dolgozzák ki és felügyelik a szükséges változásokat. A májzsugor sajnos visszafordíthatatlan állapotot okoz, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életvitellel azonban megelőzhetők lehetnek a súlyos szövődmények.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Figyelmes és partner a gyógyulásban

Teljes mértékben elégedett vagyok a doktornő figyelmével, segítőkészségével, szakmai tudásával, de leginkább azzal a figyelemmel, empátiával, mellyel ritkán találkozom az egészségügyben. Azt éreztem, hogy az orvos nem egy hierarchiában felettem álló személy, hanem partner a gyógyulásomban, ezt nem szoktam érezni. Nem kioktat, hanem megért. Nem földbe döngöl, hanem bátorít. Bárcsak több hasonló személyiséggel találkoznék.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK