Emésztési problémák: IBS vagy SIBO?

Emésztési problémák: IBS vagy SIBO?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.07.29

Az egyre gyakoribbi váló emésztési problémák miatt sokan találkozhattak már ezzel a két megnevezéssel: IBS és SIBO. De mit takarnak valójában az irritábilis bél szindróma és a kontaminált vékonybél szindróma kifejezések, és mit lehet az általuk okozott tünetekkel kezdeni? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus.

A SIBO és az IBS tünetei közel ugyanazok

A SIBO, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma megnevezés arra utal, hogy a vastagbélben élő baktériumok a normálistól eltérően visszajutnak a vékonybélbe. Az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma pedig az emésztőrendszer funkcionális betegségei közé tartozik, amelynél nincs igazolható szervi eltérés. A tünetek attól is függhetnek, az emésztőrendszer melyik részét érinti a működési zavar. Az utóbbi időben a szakértők úgy vélik, bizonyos esetekben a SIBO áll az IBS okozta panaszok mögött.
A két betegség tünetei sokszor teljesen fedik egymást, hiszen mindkettőre jellemző az alhasi fájdalom, a feszülés, a puffadás, a hasmenés vagy a székrekedés, a gázképződés. Emellett főként a SIBO esetén előfordulhat sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás, bár ez sem feltétlenül minden esetben, leggyakrabban itt is a puffadás, hasfájás a vezető tünet.

A diagnózis kizárásra és tesztre épül

A gyakori hasfájás, puffadás, gázképződés olyan tünetek, amelyeket érdemes vizsgálni.- Az IBS esetében leginkább arra tudunk támaszkodni, hogy kizárjuk a további lehetőségeket, így többek közt a szervi-, hormonális-, enzimzavart, fertőzést, daganatot. Azért is lenne fontos már a korai tüneteknél orvoshoz fordulni, mert így fel tudjuk ismerni és idejében el tudjuk kezdeni az olyan betegségek kezelését, mint például a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, a felszívódási zavarok, ételérzékenységek, intoleranciák. Ha mindez kizárható, akkor merülhet fel az IBS gyanúja – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – A SIBO kimutatása ennél konkrétabb, bár nagy körültekintést igénylő teszteléssel történhet, nevezetesen a laktulóz kilégzési teszttel. Ez egy közel 3 órás vizsgálat, amelynél megfelelő előkészítés után éhgyomorra végez a páciens hidrogén kilégzési tesztet, majd egy laktulózzal elkevert pohár víz elfogyasztása után ezt 20 percenként megismétli. Ilyenkor azt elemezzük, milyen tüneteket produkál a páciens és mennyi idő alatt jut el az anyag a vastagbélbe. Ezt a tesztet akkor szoktuk javasolni, ha a páciens a nap folyamán egyre erősebb puffadást érez, ha étkezés után másfél órával felfúvódik, vagy ha például az IBS-re jellemző tünetek romlani kezdenek antibiotikum szedés után.

Hogyan kezelhető az IBS és a SIBO?

Az IBS és a SIBO kezelése is lehet gyógyszeres és életmódbeli is.Az IBS-nek nincs egyértelmű terápiája, elsősorban a tünetektől függ. Az étrendben egyensúlyba kell hozni a megfelelő rostbevitelt azzal, hogy a puffadást elősegítő élelmiszereket ki kell iktatni és természetesen, ha valakiről kiderül például glutén- és laktóz feldolgozási zavar, annak megfelelően kell felépíteni a táplálkozását. Emellett szóba jöhetnek görcsoldók, gázképződést csökkentő szerek, motilitásra ható szerek és nagyon sokszor jó hatású a pszichológusi segítség a hatékony stresszkezelés elsajátítása.
- Ha bebizonyosodik a SIBO, és kiderül, hogy valamilyen szervi elváltozás, például sipoly vagy divertikulitisz okozza azt, a műtét jelenthet megoldást. Ez azonban ritka eset, jóval gyakrabban nem ilyen egyértelmű az ok – hangsúlyozza Németh doktornő. -  Ilyen helyzetben elrendelhetünk antibiotikumos kezelést, ugyanis a kontamináció annyit jelent, hogy szennyeződik a vékonybél, hiszen olyan baktériumok kerülnek bele, amelyeknek csak a vastagbélben van helyük. Az antibiotikus kezelés jó esetben a tünetek jelentős csökkenésével is járhat, de fontos mellé a pre- és probiotikus támogatás is. Ezen kívül jól szokott működni az ún. low FODMAP étrend, amely során azokat az ételeket kell kerülni, amelyek nagyobb mennyiséget tartalmaznak a tüneteket okozó szénhidrátokból és azokat lehet fogyasztani, amelyek alacsony FODMAP tartalmúak. (A FODMAP egy mozaikszó, amely különböző szénhidrátokat jelöl.) Ennek összeállításában és a tünetcsökkentő életmód kialakításában a gasztroenterológus és a dietetikus segíthet. Az életmódban pedig figyelni kell még a megfelelő folyadékbevitelre és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra is.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok