Puffadás és étvágytalanság is lehet az epehólyag gyulladás tünete

Puffadás és étvágytalanság is lehet az epehólyag gyulladás tünete

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2021.10.29 Módosítva: 2021.10.29

Az epehólyag gyulladás alapvető oka, hogy az epekő, epekövek megrekednek az epehólyag „kijáratánál”és akadályozzák az epe elfolyását. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak az akut tüneteket kell komolyan venni, de a krónikus epehólyag gyulladást is.

Akut és krónikus is lehet az epehólyag gyulladás

Az epehólyag gyulladás az esetek 95%-ban az epekövesség miatt alakul ki, bár ritkábban bizonyos traumák, immunhiányos állapotok, egyes betegségek (például veseelégtelenség, koszorúér betegség, elhízás, cukorbetegség, hiperlipidémia) és gyógyszerek is kiválthatják.
Az epekövesség vezethet epehólyag gyulladáshoz.Akut esetben, amikor az az epe elfolyása az epekő miatt akadályozott, olyan feltűnő tünetekkel jelentkezik, mint a has jobb oldalának fájdalma, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, a puffadás, a láz. A laborvizsgálat a magas fehérvérsejt számot is kimutatja. A panaszok általában hirtelen kezdődnek, és kezelés nélkül erősödhetnek is. A fájdalom mélyebb légvételeknél és evés után erősödhet, esetleg a jobb vállba, hátba is sugározhat. A krónikus epehólyag gyulladás tünetei ehhez képest lassan, fokozatosan alakulnak ki, elmúlnak, majd ki-kiújulnak, és nem járnak lázzal.
- Panaszok esetén már fizikális vizsgálattal is kimutatható az epehólyag érzékenysége, de a pontos diagnózishoz szükség lehet hasi ultrahang vizsgálatra, laborvizsgálatokra, amelynél elsősorban a fehérvérsejt számra, a bilirubin, alkalikus foszfatáz és a szérum animotranszferáz szintre koncentrálunk, és esetleg CT vizsgálatra is. Mindenképpen ki kell zárni a hasonló panaszokat okozó vakbélgyulladást, hasnyálmirigy gyulladást és az „egyszerű” epegörcsöt – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A cél, hogy nyomon követhessük az epe termelődését és áramlását a májból a vékonybélbe, illetve megfigyelhessük, van-e elzáródás, és ha igen, pontosan hol.

Az epehólyag kezelése után fontos az életmód

Epehólyag-gyulladás esetén a beteg kórházi ellátást kap, és akut panaszok, esetleges komplikációk (például az epehólyag perforációja vagy üszkösödése) esetén azonnal műtétre kerül sor. Hacsak nincs kizáró ok, rendszerint laparoszkópos beavatkozásról van szó, amely során eltávolítják a gyulladt epehólyagot. Ha nem léptek még fel komplikációk, a műtét később is elvégezhető, de fájdalomcsillapításra és antibiotikumos kezelésre mindenképp szükség van. Ilyenkor a tervezett műtét időpontjáig (és később az után is) fontos a szigorúan zsír- és fűszerszegény diéta tartása.
A epediéta betartása a epeműtét előtt és után is fontos.- A diéta alapját a gyakori, kis étkezések és a zsírbevitel visszaszorítása jelenti, a napi bevitt zsír mennyisége nem lehet több 50 grammnál. Vagyis kerülni kell a zsíros húsokat, tejtermékeket, az olajban sült, fűszeres, nehéz ételeket. Emellett erősen vissza kell fogni az alkoholfogyasztást is. Ugyanakkor a bőséges folyadékbevitel és a rostdús táplálkozás erősen ajánlott. Ilyenkor a zöldségek, gyümölcsök esetleges puffasztó hatását is érdemes kiküszöbölni – ebben, és a személyre szabott epediéta összeállításában ajánlott dietetikus segítségét kérni – hangsúlyozza Németh doktornő.
Az epehólyag jó működéséért az életmóddal is sokat lehet tenni, különösen azoknak ajánlott az elővigyázatosság, akiknek már volt gondjuk e téren, vagy a családban voltak már „epések”. Alapvetően kerülendők a telített zsírok, és fontos betartani az étkezési időpontokat is, lehetőleg egy étkezést sem kihagyva. Ajánlatos a heti 150 perc mozgás is, ami fontos lépés a testsúly rendezésében is, amennyiben túlsúly is jelen van. Az elhízás ugyanis az epekövek kialakulásának egyik rizikófaktora. A fogyásnál azonban elengedhetetlen a fokozatosság, ha ugyanis heti 0,5-1 kilónál nagyobb mértékű a súlyvesztés, az szintén növeli az epekövek kialakulásának kockázatát. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Öröklődhet-e a májbetegség?

A fejlett országokban, így hazánkban is az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj, és az annak talaján kialakuló további betegségek. Ennél jóval ritkábban, de előfordulhatnak örökölhető zavarok is, amelyekről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus beszélt.

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!