Puffadás és étvágytalanság is lehet az epehólyag gyulladás tünete

Puffadás és étvágytalanság is lehet az epehólyag gyulladás tünete

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.10.29

Az epehólyag gyulladás alapvető oka, hogy az epekő, epekövek megrekednek az epehólyag „kijáratánál”és akadályozzák az epe elfolyását. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak az akut tüneteket kell komolyan venni, de a krónikus epehólyag gyulladást is.

Akut és krónikus is lehet az epehólyag gyulladás

Az epehólyag gyulladás az esetek 95%-ban az epekövesség miatt alakul ki, bár ritkábban bizonyos traumák, immunhiányos állapotok, egyes betegségek (például veseelégtelenség, koszorúér betegség, elhízás, cukorbetegség, hiperlipidémia) és gyógyszerek is kiválthatják.
Az epekövesség vezethet epehólyag gyulladáshoz.Akut esetben, amikor az az epe elfolyása az epekő miatt akadályozott, olyan feltűnő tünetekkel jelentkezik, mint a has jobb oldalának fájdalma, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, a puffadás, a láz. A laborvizsgálat a magas fehérvérsejt számot is kimutatja. A panaszok általában hirtelen kezdődnek, és kezelés nélkül erősödhetnek is. A fájdalom mélyebb légvételeknél és evés után erősödhet, esetleg a jobb vállba, hátba is sugározhat. A krónikus epehólyag gyulladás tünetei ehhez képest lassan, fokozatosan alakulnak ki, elmúlnak, majd ki-kiújulnak, és nem járnak lázzal.
- Panaszok esetén már fizikális vizsgálattal is kimutatható az epehólyag érzékenysége, de a pontos diagnózishoz szükség lehet hasi ultrahang vizsgálatra, laborvizsgálatokra, amelynél elsősorban a fehérvérsejt számra, a bilirubin, alkalikus foszfatáz és a szérum animotranszferáz szintre koncentrálunk, és esetleg CT vizsgálatra is. Mindenképpen ki kell zárni a hasonló panaszokat okozó vakbélgyulladást, hasnyálmirigy gyulladást és az „egyszerű” epegörcsöt – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A cél, hogy nyomon követhessük az epe termelődését és áramlását a májból a vékonybélbe, illetve megfigyelhessük, van-e elzáródás, és ha igen, pontosan hol.

Az epehólyag kezelése után fontos az életmód

Epehólyag-gyulladás esetén a beteg kórházi ellátást kap, és akut panaszok, esetleges komplikációk (például az epehólyag perforációja vagy üszkösödése) esetén azonnal műtétre kerül sor. Hacsak nincs kizáró ok, rendszerint laparoszkópos beavatkozásról van szó, amely során eltávolítják a gyulladt epehólyagot. Ha nem léptek még fel komplikációk, a műtét később is elvégezhető, de fájdalomcsillapításra és antibiotikumos kezelésre mindenképp szükség van. Ilyenkor a tervezett műtét időpontjáig (és később az után is) fontos a szigorúan zsír- és fűszerszegény diéta tartása.
A epediéta betartása a epeműtét előtt és után is fontos.- A diéta alapját a gyakori, kis étkezések és a zsírbevitel visszaszorítása jelenti, a napi bevitt zsír mennyisége nem lehet több 50 grammnál. Vagyis kerülni kell a zsíros húsokat, tejtermékeket, az olajban sült, fűszeres, nehéz ételeket. Emellett erősen vissza kell fogni az alkoholfogyasztást is. Ugyanakkor a bőséges folyadékbevitel és a rostdús táplálkozás erősen ajánlott. Ilyenkor a zöldségek, gyümölcsök esetleges puffasztó hatását is érdemes kiküszöbölni – ebben, és a személyre szabott epediéta összeállításában ajánlott dietetikus segítségét kérni – hangsúlyozza Németh doktornő.
Az epehólyag jó működéséért az életmóddal is sokat lehet tenni, különösen azoknak ajánlott az elővigyázatosság, akiknek már volt gondjuk e téren, vagy a családban voltak már „epések”. Alapvetően kerülendők a telített zsírok, és fontos betartani az étkezési időpontokat is, lehetőleg egy étkezést sem kihagyva. Ajánlatos a heti 150 perc mozgás is, ami fontos lépés a testsúly rendezésében is, amennyiben túlsúly is jelen van. Az elhízás ugyanis az epekövek kialakulásának egyik rizikófaktora. A fogyásnál azonban elengedhetetlen a fokozatosság, ha ugyanis heti 0,5-1 kilónál nagyobb mértékű a súlyvesztés, az szintén növeli az epekövek kialakulásának kockázatát. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

A kezelés mellett fontos ismerni a reflux rizikófaktorait

A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is. Éppen ezért fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!