A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.
A bilirubin a vörösvérsejtekben található festékanyag, ami az epe sárgás színét is adja. Ha túl sok van belőle a vérben, először a szemfehérjén, később a bőrön is láthatóvá válik a sárgaság. A sárgaság okait 3 típusra lehet osztani:
Már újszülötteknél is okozhat a Gilbert-kór enyhe sárgaságot, de a szülők általában a gyerekeknél, tinédzsereknél figyelhetnek fel egyes esetekben a sárgás szemfehérjére, különösen valamilyen terhelés után. Sokszor egy más célból történő vérvétel kapcsán derül fény a magasabb bilirubin-szintre, bár amennyiben a családban már előfordult Gilbert-kór, ezt érdemes is ellenőriztetni.
A Gilbert-kór nem ritka állapot, különösen az északi népeknél elterjedt, de a kontinensen is érinti a lakosság kb. 5%-át. Mivel valójában nem ártalmas betegségről van szó, és a sárgaságon kívül más tünetet nagyon ritkán okoz (az is legfeljebb hasi fájdalom), nem igényel kezelést.
Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sárgaság mértékét számos tényező befolyásolja, így elsősorban a fizikai fáradtság, a stressz és az éhség. Mivel a Gilbert-kór esetén a sárgaságot okozó enzim (UDP-glükoronil-transzferáz) működése során glükózt, vagyis cukrot használ fel, ezért különösen nagy jelentősége van az egyenletes vércukorszint fenntartásának. Ezzel magyarázható az éhezéskor jelentkező sárgaság is. Éppen ezért mind a megfelelő táplálkozásra, mind a nagyon megerőltető, extrém fizikai terhelés kerülésére, mind a visszafogott alkoholfogyasztásra fontos hangsúlyt helyezni ebben az állapotban, és nem ideális a vegyi anyagokkal történő rendszeres érintkezés sem, például a munkavégzés során. Ugyancsak óvatosan kell bánni bizonyos gyógyszerekkel, például a paracetamol tartalmúakkal, amelyek szintén felerősíthetik a tünetet.
- Ha valakinél sárgaság jelentkezik, azt mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen számos, akár súlyos oka lehet a tünetnek. Gilbert-kórra utalhat, ha a normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint mellett normális májfunkciós értékek vannak jelen a laborleletben. Természetesen fontos kizárni más betegségeket, például a fokozott vörösvérsejt pusztulást okozó hematológiai betegségeket, a hepatitiszt, az alkoholos májbetegséget, az elzáródott epevezetéket – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Tehát a sárgaság okának orvosi diagnózisa akkor is fontos, ha a családban jelen van a Gilbert-kór, mert ezt nem lehet a súlyos betegségek kizárása nélkül megállapítani. Ehhez a laborvizsgálatok mellett hasi ultrahang, és esetleg más speciálisabb vizsgálatok is szükségesek lehetnek.
Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)
Májat érintő problémák kezelése:
Gasztroenterológiai problémák kezelése:
Rendelés típusa:
Rendelés helye: Mammut II. 5.em.
Telefonszám: +36 30 141 4240
A májzsugor vagy cirrózis a májkárosodás veszélyes stádiuma, ami évek alatt alakul ki a máj fokozatos zsugorodásának, hegesedésének következményeként. A májzsugor jelentősen hozzájárul a májelégtelenség és májdaganat kockázatának növekedéséhez, valamint nyelőcső visszér-tágulatot is okozhat. A diagnózis és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.
A menopauza sok nőnél kellemetlen tünetekkel jelentkezik, mint például a hőhullámok, a hangulatváltozás és igen gyakran a hízás. Ez utóbbi pedig nem csak esztétikai kihívást jelenthet, de az egészségre is kihathat, számos betegség kockázatát, így a zsírmáj kialakulásáét is növelve. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. a zsírmáj rizikófaktoraira és a változókorban lévő nők kivizsgálásának jelentőségére hívta fel a figyelmet.