Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.05.23 08:19

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

A sárgaság oka a magas bilirubin-szint

A sárgaság okát fontos a hepatológusnak diagnosztizálni.A bilirubin a vörösvérsejtekben található festékanyag, ami az epe sárgás színét is adja. Ha túl sok van belőle a vérben, először a szemfehérjén, később a bőrön is láthatóvá válik a sárgaság. A sárgaság okait 3 típusra lehet osztani:

 • Máj előtti típus, amikor jelentősebb vörösvérsejt pusztulás miatt emelkedik meg a vérben a bilirubin szintje.
 • Máj eredetű sárgaság, ami leggyakrabban májgyulladás.
 • Máj utáni típus, amikor az epefeldolgozásban jelentkezik valamilyen zavar. Ide tartozik a Gilbert-kór is. 

Már újszülötteknél is okozhat a Gilbert-kór enyhe sárgaságot, de a szülők általában a gyerekeknél, tinédzsereknél figyelhetnek fel egyes esetekben a sárgás szemfehérjére, különösen valamilyen terhelés után. Sokszor egy más célból történő vérvétel kapcsán derül fény a magasabb bilirubin-szintre, bár amennyiben a családban már előfordult Gilbert-kór, ezt érdemes is ellenőriztetni.

Nem betegség, de némi tudatosságot igényel a Gilbert-kór

A Gilbert-kór nem ritka állapot, különösen az északi népeknél elterjedt, de a kontinensen is érinti a lakosság kb. 5%-át. Mivel valójában nem ártalmas betegségről van szó, és a sárgaságon kívül más tünetet nagyon ritkán okoz (az is legfeljebb hasi fájdalom), nem igényel kezelést.
Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sárgaság mértékét számos tényező befolyásolja, így elsősorban a fizikai fáradtság, a stressz és az éhség. Mivel a Gilbert-kór esetén a sárgaságot okozó enzim (UDP-glükoronil-transzferáz) működése során glükózt, vagyis cukrot használ fel, ezért különösen nagy jelentősége van az egyenletes vércukorszint fenntartásának. Ezzel magyarázható az éhezéskor jelentkező sárgaság is. Éppen ezért mind a megfelelő táplálkozásra, mind a nagyon megerőltető, extrém fizikai terhelés kerülésére, mind a visszafogott alkoholfogyasztásra fontos hangsúlyt helyezni ebben az állapotban, és nem ideális a vegyi anyagokkal történő rendszeres érintkezés sem, például a munkavégzés során.  Ugyancsak óvatosan kell bánni bizonyos gyógyszerekkel, például a paracetamol tartalmúakkal, amelyek szintén felerősíthetik a tünetet.

Ezért fontos a sárgaság kivizsgálása

Sárgaság esetén fontos a laborvizsgálat és a hasi ultrahang is.- Ha valakinél sárgaság jelentkezik, azt mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen számos, akár súlyos oka lehet a tünetnek. Gilbert-kórra utalhat, ha a normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint mellett normális májfunkciós értékek vannak jelen a laborleletben. Természetesen fontos kizárni más betegségeket, például a fokozott vörösvérsejt pusztulást okozó hematológiai betegségeket, a hepatitiszt, az alkoholos májbetegséget, az elzáródott epevezetéket – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Tehát a sárgaság okának orvosi diagnózisa akkor is fontos, ha a családban jelen van a Gilbert-kór, mert ezt nem lehet a súlyos betegségek kizárása nélkül megállapítani. Ehhez a laborvizsgálatok mellett hasi ultrahang, és esetleg más speciálisabb vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK