Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2022.05.23 Módosítva: 2022.05.23

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

A sárgaság oka a magas bilirubin-szint

A sárgaság okát fontos a hepatológusnak diagnosztizálni.A bilirubin a vörösvérsejtekben található festékanyag, ami az epe sárgás színét is adja. Ha túl sok van belőle a vérben, először a szemfehérjén, később a bőrön is láthatóvá válik a sárgaság. A sárgaság okait 3 típusra lehet osztani:

 • Máj előtti típus, amikor jelentősebb vörösvérsejt pusztulás miatt emelkedik meg a vérben a bilirubin szintje.
 • Máj eredetű sárgaság, ami leggyakrabban májgyulladás.
 • Máj utáni típus, amikor az epefeldolgozásban jelentkezik valamilyen zavar. Ide tartozik a Gilbert-kór is. 

Már újszülötteknél is okozhat a Gilbert-kór enyhe sárgaságot, de a szülők általában a gyerekeknél, tinédzsereknél figyelhetnek fel egyes esetekben a sárgás szemfehérjére, különösen valamilyen terhelés után. Sokszor egy más célból történő vérvétel kapcsán derül fény a magasabb bilirubin-szintre, bár amennyiben a családban már előfordult Gilbert-kór, ezt érdemes is ellenőriztetni.

Nem betegség, de némi tudatosságot igényel a Gilbert-kór

A Gilbert-kór nem ritka állapot, különösen az északi népeknél elterjedt, de a kontinensen is érinti a lakosság kb. 5%-át. Mivel valójában nem ártalmas betegségről van szó, és a sárgaságon kívül más tünetet nagyon ritkán okoz (az is legfeljebb hasi fájdalom), nem igényel kezelést.
Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sárgaság mértékét számos tényező befolyásolja, így elsősorban a fizikai fáradtság, a stressz és az éhség. Mivel a Gilbert-kór esetén a sárgaságot okozó enzim (UDP-glükoronil-transzferáz) működése során glükózt, vagyis cukrot használ fel, ezért különösen nagy jelentősége van az egyenletes vércukorszint fenntartásának. Ezzel magyarázható az éhezéskor jelentkező sárgaság is. Éppen ezért mind a megfelelő táplálkozásra, mind a nagyon megerőltető, extrém fizikai terhelés kerülésére, mind a visszafogott alkoholfogyasztásra fontos hangsúlyt helyezni ebben az állapotban, és nem ideális a vegyi anyagokkal történő rendszeres érintkezés sem, például a munkavégzés során.  Ugyancsak óvatosan kell bánni bizonyos gyógyszerekkel, például a paracetamol tartalmúakkal, amelyek szintén felerősíthetik a tünetet.

Ezért fontos a sárgaság kivizsgálása

Sárgaság esetén fontos a laborvizsgálat és a hasi ultrahang is.- Ha valakinél sárgaság jelentkezik, azt mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen számos, akár súlyos oka lehet a tünetnek. Gilbert-kórra utalhat, ha a normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint mellett normális májfunkciós értékek vannak jelen a laborleletben. Természetesen fontos kizárni más betegségeket, például a fokozott vörösvérsejt pusztulást okozó hematológiai betegségeket, a hepatitiszt, az alkoholos májbetegséget, az elzáródott epevezetéket – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Tehát a sárgaság okának orvosi diagnózisa akkor is fontos, ha a családban jelen van a Gilbert-kór, mert ezt nem lehet a súlyos betegségek kizárása nélkül megállapítani. Ehhez a laborvizsgálatok mellett hasi ultrahang, és esetleg más speciálisabb vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Mi minden okozhat májmegnagyobbodást?

A májmegnagyobbodást sokan összekeverik a májzsugorral, egyrészt a betegség mibenlétét, másrészt a tüneteket illetően. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázza a különbséget és ismerteti a hepatomegalia felismerésének és kezelésének lehetőségeit is.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!