Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2022.05.23 Módosítva: 2022.05.23

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

A sárgaság oka a magas bilirubin-szint

A sárgaság okát fontos a hepatológusnak diagnosztizálni.A bilirubin a vörösvérsejtekben található festékanyag, ami az epe sárgás színét is adja. Ha túl sok van belőle a vérben, először a szemfehérjén, később a bőrön is láthatóvá válik a sárgaság. A sárgaság okait 3 típusra lehet osztani:

 • Máj előtti típus, amikor jelentősebb vörösvérsejt pusztulás miatt emelkedik meg a vérben a bilirubin szintje.
 • Máj eredetű sárgaság, ami leggyakrabban májgyulladás.
 • Máj utáni típus, amikor az epefeldolgozásban jelentkezik valamilyen zavar. Ide tartozik a Gilbert-kór is. 

Már újszülötteknél is okozhat a Gilbert-kór enyhe sárgaságot, de a szülők általában a gyerekeknél, tinédzsereknél figyelhetnek fel egyes esetekben a sárgás szemfehérjére, különösen valamilyen terhelés után. Sokszor egy más célból történő vérvétel kapcsán derül fény a magasabb bilirubin-szintre, bár amennyiben a családban már előfordult Gilbert-kór, ezt érdemes is ellenőriztetni.

Nem betegség, de némi tudatosságot igényel a Gilbert-kór

A Gilbert-kór nem ritka állapot, különösen az északi népeknél elterjedt, de a kontinensen is érinti a lakosság kb. 5%-át. Mivel valójában nem ártalmas betegségről van szó, és a sárgaságon kívül más tünetet nagyon ritkán okoz (az is legfeljebb hasi fájdalom), nem igényel kezelést.
Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sárgaság mértékét számos tényező befolyásolja, így elsősorban a fizikai fáradtság, a stressz és az éhség. Mivel a Gilbert-kór esetén a sárgaságot okozó enzim (UDP-glükoronil-transzferáz) működése során glükózt, vagyis cukrot használ fel, ezért különösen nagy jelentősége van az egyenletes vércukorszint fenntartásának. Ezzel magyarázható az éhezéskor jelentkező sárgaság is. Éppen ezért mind a megfelelő táplálkozásra, mind a nagyon megerőltető, extrém fizikai terhelés kerülésére, mind a visszafogott alkoholfogyasztásra fontos hangsúlyt helyezni ebben az állapotban, és nem ideális a vegyi anyagokkal történő rendszeres érintkezés sem, például a munkavégzés során.  Ugyancsak óvatosan kell bánni bizonyos gyógyszerekkel, például a paracetamol tartalmúakkal, amelyek szintén felerősíthetik a tünetet.

Ezért fontos a sárgaság kivizsgálása

Sárgaság esetén fontos a laborvizsgálat és a hasi ultrahang is.- Ha valakinél sárgaság jelentkezik, azt mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen számos, akár súlyos oka lehet a tünetnek. Gilbert-kórra utalhat, ha a normál értékeknél magasabb össz- és indirekt bilirubinszint mellett normális májfunkciós értékek vannak jelen a laborleletben. Természetesen fontos kizárni más betegségeket, például a fokozott vörösvérsejt pusztulást okozó hematológiai betegségeket, a hepatitiszt, az alkoholos májbetegséget, az elzáródott epevezetéket – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Tehát a sárgaság okának orvosi diagnózisa akkor is fontos, ha a családban jelen van a Gilbert-kór, mert ezt nem lehet a súlyos betegségek kizárása nélkül megállapítani. Ehhez a laborvizsgálatok mellett hasi ultrahang, és esetleg más speciálisabb vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Öröklődhet-e a májbetegség?

A fejlett országokban, így hazánkban is az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj, és az annak talaján kialakuló további betegségek. Ennél jóval ritkábban, de előfordulhatnak örökölhető zavarok is, amelyekről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus beszélt.

Sárgaságot is okozhat a Gilbert-kór

A sárgaság sokszor ijesztő tünet, ami mögött akár súlyos betegség is állhat. Bizonyos esetekben azonban, így a Gilbert-kórral kapcsolatban is elmondható, hogy ártalmatlan jelenségről van szó. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázta, hogy miért okozhat a Gilbert-kór sárgaságot és miért fontos az alapos kivizsgálás.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!