Ez a máj 5 fő funkciója – a betegség mindet veszélyeztetheti

Ez a máj 5 fő funkciója – a betegség mindet veszélyeztetheti

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.06.13 08:14

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a máj 5 fő funkciójáról beszélt, valamint a veszélyeztettek szűrésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Melyek a máj legfontosabb szerepei?

A máj a gyomor felett, a rekeszizom alatt helyezkedik el a test jobb oldalán, átnyúlva a középvonalon. A májunk a legnagyobb belső szervünk, tulajdonképpen egy mirigyes szerkezetű hámszerv, ami felnőtteknél körülbelül 1,2-1,5 kg súlyú. Ezek a legfőbb funkciói:

  • Szűrés

A máj működésének zavara, tünetek esetén fontos a hepatológiai vizsgálat.A máj egyik legfontosabb szerepe, hogy megszűrje a vért és lebontsa a káros anyagokat. Ezek aztán az epébe vagy a vérbe ürülnek. Az epéből később a székleten keresztül, a vérből pedig a vesék által kiszűrve a vizeleten keresztül távoznak.

  • Emésztés

Az emésztés az a folyamat, amely során az élelmiszerből származó tápanyagok lebomlanak és felszívódnak. A máj szerepe ebben a rendszerben az epe kiválasztása, amely folyadék formájában a belekbe kerül, hogy segítse a zsírok lebomlását.

  • Anyagcsere és méregtelenítés

A máj arról is gondoskodik, hogy a szervezetbe kerülő káros anyagok, mint például az alkohol, a drogok, az idegen anyagok biztonságosan eltávolíthatók legyenek a vérből, mielőtt az emésztőrendszerbe kerülnének. A méregtelenítés egyik mechanizmusaként a májsejtek az ammóniát kevésbé mérgező anyaggá, karbamiddá alakítják át. A karbamid a vérrel a vesékbe kerül, és a vizelet fontos részét képezi. Ezen kívül a máj a felelős a gyógyszerek aktiválásáért és lebomlásáért.

  • Fehérjeszintézis

A fehérjeszintézis a máj egyik életfontosságú funkciója, a fehérjék ugyanis szükségesek a sejtműködéshez. A fehérjék közül is meg kell említeni az albumin nevű fehérjét, amelynek termelésében szintén részt vesz a máj, és amely a folyadékegyensúly fenntartását befolyásolja a véráramban. A májsejtek ugyanakkor az aminosav anyagcserében, valamint a véralvadási faktorok előállításában is szerepet játszanak – ez utóbbi pedig nélkülözhetetlen a vérzés megállításában.

  • Vitaminok és ásványi anyagok raktározása

A máj vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz és juttat a vérbe, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásához. Ilyenek például a K-, az A-, a B12- és a D-vitamin, valamint a vas és a réz.

Ezért jelent problémát a máj betegsége

Májbetegség gyanújánál fontos a hasi ultrahang és a máj szerkezeti vizsgálat.- Mint látható, a máj feladatai olyan összetettek és szerteágazóak, hogy döntő jelentősége van a szerv megfelelő működésének – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért aki ebből a szempontból rizikófaktorokkal rendelkezik, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetnie a májfunkcióit. Már csak azért is fontos ez, mert a máj olyan kitartó szerv, hogy károsodása, funkcióromlása sokáig nem feltétlenül jár tünettel. Akár évekig is tünetmentes lehet valaki, akinél fennáll például a méregtelenítő funkció zavara, és esetleg már csak a súlyos májkárosodással fordul orvoshoz. Ekkor viszont már sürgősséggel, hiszen például, ha megemelkedik a vér ammóniaszintje, olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a zavartság, a viselkedésváltozás vagy akár a kóma. Az enyhébb tünetekre is fel kell tehát figyelni, mint például a fogyás, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válása, az emésztési panaszok, a kimerültség, talp és tenyér vörösség, sérülékeny, elvékonyodott bőr, súlyosabb esetben sárgaság. Jó lenne tehát a veszélyeztetteknek időnként részt venni egy kivizsgáláson, amelynek alapvetően része lehet a laborvizsgálat, a hasi ultrahang és akár a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat is.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK