Ez a máj 5 fő funkciója – a betegség mindet veszélyeztetheti

Ez a máj 5 fő funkciója – a betegség mindet veszélyeztetheti

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.06.13 08:14

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a máj 5 fő funkciójáról beszélt, valamint a veszélyeztettek szűrésének jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Melyek a máj legfontosabb szerepei?

A máj a gyomor felett, a rekeszizom alatt helyezkedik el a test jobb oldalán, átnyúlva a középvonalon. A májunk a legnagyobb belső szervünk, tulajdonképpen egy mirigyes szerkezetű hámszerv, ami felnőtteknél körülbelül 1,2-1,5 kg súlyú. Ezek a legfőbb funkciói:

  • Szűrés

A máj működésének zavara, tünetek esetén fontos a hepatológiai vizsgálat.A máj egyik legfontosabb szerepe, hogy megszűrje a vért és lebontsa a káros anyagokat. Ezek aztán az epébe vagy a vérbe ürülnek. Az epéből később a székleten keresztül, a vérből pedig a vesék által kiszűrve a vizeleten keresztül távoznak.

  • Emésztés

Az emésztés az a folyamat, amely során az élelmiszerből származó tápanyagok lebomlanak és felszívódnak. A máj szerepe ebben a rendszerben az epe kiválasztása, amely folyadék formájában a belekbe kerül, hogy segítse a zsírok lebomlását.

  • Anyagcsere és méregtelenítés

A máj arról is gondoskodik, hogy a szervezetbe kerülő káros anyagok, mint például az alkohol, a drogok, az idegen anyagok biztonságosan eltávolíthatók legyenek a vérből, mielőtt az emésztőrendszerbe kerülnének. A méregtelenítés egyik mechanizmusaként a májsejtek az ammóniát kevésbé mérgező anyaggá, karbamiddá alakítják át. A karbamid a vérrel a vesékbe kerül, és a vizelet fontos részét képezi. Ezen kívül a máj a felelős a gyógyszerek aktiválásáért és lebomlásáért.

  • Fehérjeszintézis

A fehérjeszintézis a máj egyik életfontosságú funkciója, a fehérjék ugyanis szükségesek a sejtműködéshez. A fehérjék közül is meg kell említeni az albumin nevű fehérjét, amelynek termelésében szintén részt vesz a máj, és amely a folyadékegyensúly fenntartását befolyásolja a véráramban. A májsejtek ugyanakkor az aminosav anyagcserében, valamint a véralvadási faktorok előállításában is szerepet játszanak – ez utóbbi pedig nélkülözhetetlen a vérzés megállításában.

  • Vitaminok és ásványi anyagok raktározása

A máj vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz és juttat a vérbe, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásához. Ilyenek például a K-, az A-, a B12- és a D-vitamin, valamint a vas és a réz.

Ezért jelent problémát a máj betegsége

Májbetegség gyanújánál fontos a hasi ultrahang és a máj szerkezeti vizsgálat.- Mint látható, a máj feladatai olyan összetettek és szerteágazóak, hogy döntő jelentősége van a szerv megfelelő működésének – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért aki ebből a szempontból rizikófaktorokkal rendelkezik, mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetnie a májfunkcióit. Már csak azért is fontos ez, mert a máj olyan kitartó szerv, hogy károsodása, funkcióromlása sokáig nem feltétlenül jár tünettel. Akár évekig is tünetmentes lehet valaki, akinél fennáll például a méregtelenítő funkció zavara, és esetleg már csak a súlyos májkárosodással fordul orvoshoz. Ekkor viszont már sürgősséggel, hiszen például, ha megemelkedik a vér ammóniaszintje, olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a zavartság, a viselkedésváltozás vagy akár a kóma. Az enyhébb tünetekre is fel kell tehát figyelni, mint például a fogyás, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbá válása, az emésztési panaszok, a kimerültség, talp és tenyér vörösség, sérülékeny, elvékonyodott bőr, súlyosabb esetben sárgaság. Jó lenne tehát a veszélyeztetteknek időnként részt venni egy kivizsgáláson, amelynek alapvetően része lehet a laborvizsgálat, a hasi ultrahang és akár a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat is.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK