Gilbert szindróma

Gilbert szindróma

Szerző: Hepatológiai Központ | Létrehozva: 2020.06.19 14:39 | Módosítva: 2020.09.30 09:43

Egyes esetekben a Gilbert-szindróma könnyen összetéveszthető a heveny májgyulladással, hiszen itt is jellemző sárgaság. A betegség igen gyakori, családi halmozódást mutat.

A betegség

A Gilbert-szindróma enyhe, genetikailag öröklődő májrendellenesség. A betegség nem jár komoly panaszokkal és nincs szükség kezelésre. Sokszor előfordul, hogy éveken át tünetmentesen lappang és kilétére csak a bilirubin szint növekedése enged következtetni. Ilyenkor a nem megfelelően működő máj bilirubin lebontása akadályozott.

A kórkép napjainkban a felnőtt lakosság 3-5%-át érinti. A bilirubin szint emelkedése viszont okozhat tüneteket, úgy, mint fáradékonyság, sárgaság a szemfehérjében, gyengeségérzet, hasi fájdalom. Gyakran előfordul, hogy a betegség fizikai terhelés, stressz, fertőzések, nem megfelelő táplálkozás, esetleges éhezés után alakul ki.

A Gilbert-szindróma diagnosztikája

Mint már említettük a laborleletben fellelhető, ún. indirekt bilirubin szint emelkedése utal e kórképre. A Gilbert-szindróma genetikai problémának tekinthető, de külön nem szükséges genetikailag tesztelni.

Kezelés

A Gilbert-szindróma alatt jelentkező tünetek közül a sárgaság többször kiújulhat, a jó hír az, hogy magától elmúlik.

E kórkép esetén érdemes figyelemmel kísérni, hogy a magas bilirubin szint felerősítheti egyes gyógyszerek mellékhatásait. Ebből adódóan egy új gyógyszer alkalmazása esetén a meglévő betegségről a kezelőorvost tájékoztatni kell. A sárgaság kiújulása elkerülhető megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással, melynek összeállításában dietetikus szakember tud segíteni. Továbbá javasolt a túlzott stressz csökkentése.

Külön kezelés nem szükséges, viszont fontos, hogy a páciens biztos legyen abban, hogy a mája egészséges. A betegség nem jár szövődménnyel, de sárgaság jelentkezése illetve nem múló hasi fájdalom esetén komolyan kell venni a problémát és fel kell keresni a háziorvost.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • belgyógyász, hepatológus
 • Specialitások:
  • máj szerkezeti vizsgálat (felnőtt ellátás és 15 kg fölötti gyermek vizsgálata)
  • alkoholos zsírmáj kezelése
  • nem alkoholos zsírmáj kezelése
  • egyéb májbetegségek
  • reflux
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

 

Hírek

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 
 

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport