KREON 25000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

KREON 25000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Módosítva: 2023.02.20 01:27

Hatóanyag: pancreatin
ATC-kód: A09AA02
Nyilvántartási szám: OGYI-T-04231

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.02.19-én frissült. Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon! Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszerek a Kreon kapszulák?

  • A Kreon kapszulák pankreászpornak nevezett enzimkeveréket tartalmaznak.
  • A pankreászpor a táplálék megemésztésében segít Önnek. Az enzimeket sertések hasnyálmirigyéből vonják ki.
  • A Kreon kapszulák kis szemcséket (úgynevezett gyomornedv-ellenálló mikropelleteket) tartalmaznak, amelyekből a pankreászpor lassan szabadul fel a bélben.

Milyen betegségek esetén alkalmazhatók a Kreon kapszulák?

A Kreon kapszulák olyan gyermekek és felnőttek kezelésére alkalmazhatók, akik exokrin pankreászelégtelenségnek nevezett hasnyálmirigy-betegségben szenvednek. Olyankor kell szedniük, amikor hasnyálmirigyük nem termel a táplálék megemésztéséhez elegendő mennyiségű enzimet. Ez gyakran jelentkezik olyan személyeknél, akik a következő betegségekben szenvednek, illetve az alábbi állapotok jellemzők rájuk:

  • egy cisztás fibrózisnak nevezett, ritka, örökletes rendellenesség (a hasnyálmirigy kóros váladéktermeléssel járó betegsége);
  • valamilyen akadály van a hasnyálmirigyből vagy az epehólyagból kiinduló vezetékekben (az hasnyálmirigy-vezetékben vagy a közös hasnyálmirigy-epe-vezetékben);
  • a hasnyálmirigy heveny gyulladásos rohama (akut pankreatitisz). A Kreon kapszulákat akkor lehet alkalmazni, amikor a táplálékbevitel újból megkezdődött.
  • a hasnyálmirigy krónikus gyulladása (krónikus pankreatitisz);
  • a hasnyálmirigy daganatos betegségei;
  • hasnyálmirigyműtét – a hasnyálmirigy egy részét vagy egészét eltávolították (részleges vagy teljes pankreatektómia);
  • a gyomor egy részét vagy egészét műtétileg eltávolították (részleges vagy teljes gasztrektómia);
  • gyomor-bél rendszeri áthidaló (úgynevezett bypass) műtétre került sor;
  • Shwachman-Diamond szindrómának nevezett, nagyon ritka, örökletes zavar.

Hogyan kell alkalmazni a Kreon kapszulákat?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Kreon kapszulákat mindig a főétkezés, illetve köztes étkezés alatt vagy közvetlenül utána vegye be. Ez teszi lehetővé, hogy az enzimek alaposan elkeveredjenek a táplálékkal, és megemésszék azt a bélrendszeren való végighaladás közben.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosa dönti majd el, hogy szükséges-e Önnek szedni ezt a gyógyszert, s ha igen, milyen adagban. Szoptatás alatt lehet szedni a Kreon kapszulákat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Kreon kapszulák nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Lehetséges mellékhatásokkreon 25000 kapszula

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Kreon kapszulákkal kezelt betegeken végzett vizsgálatok során a következő mellékhatásokat észlelték, ezek előfordulhatnak a gyógyszer szedése alatt:

  • hányinger
  • hányás
  • hasi fájdalom
  • székrekedés
  • hasi feszülés
  • hasmenés
  • bőrkiütés

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban!

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Kreon kapszulákat tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon, a tartályon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaznak a Kreon kapszulák?

A Kreon kapszulák hatóanyaga a pankreászpor. Egy Kreon 25 000 kapszula 300 mg pankreászport tartalmaz.

Egyéb összetevők: makrogol 4000, hipromellóz-ftalát, cetil-alkohol, trietil-citrát, dimetikon 1000, zselatin, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), nátrium-lauril-szulfát.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Mylan EPD Kft.,

1138 Budapest, Váci út 150.

Magyarország

Gyártó:

Abbott Laboratories GmbH

Justus-von-Liebig Str. 33, D-31535 Neustadt

Németország

Hírek

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok