Fáradtság és sötét vizelet is utalhat hepatitis C-re

Fáradtság és sötét vizelet is utalhat hepatitis C-re

A hepatitis C egy májgyulladást okozó vírusfertőzés, amely kezeletlenül hosszú távon májkárosodást is okozhat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus azokra a helyzetekre és tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a kivizsgálás és szükség esetén a kezelés. 

További részletek
Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Ha a magánegészségügyi szolgáltatók térképén szeretnénk elhelyezni a Prima Medica Egészséghálózatot, látni kell, hogy a 2004-ben indult magánrendelői hálózat 2020 év elejére elérte a 1,2 milliárdos nettó árbevételt. Legfrissebb csatlakozóként a Hepatológiai Központ jelent meg, amelyről a központot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója, dr. Babai László beszélt a portfolio.hu-nak.

További részletek
Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Hányinger, jobb oldali fájdalom utalhat májgyulladásra

Az akut májgyulladás nem feltétlenül jár tünetekkel, azonban a rossz közérzet, a hányinger, az ízületi- és izomfájdalom, a jobboldali hasi fájdalom utalhatnak erre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológusa és gasztroneterológusa szerint a korai stádiumban elkezdett terápiával akár a máj teljes regenerációja is elérhető. 

További részletek
Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Májmegnagyobbodás vagy májzsugor - mi a különbség?

Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a máj egészséges működése alapvető fontosságú, ezért a megnagyobbodása és az úgynevezett zsugora is súlyos betegségnek számíthat. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus a kezdetben megtévesztően általános tünetekre, a májbetegségeik okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
Epekő - akut fájdalmat és puffadást is okozhat

Epekő - akut fájdalmat és puffadást is okozhat

Az epekövességre való hajlam igen gyakran öröklődik a családban, de többek közt az elhízás, a májzsugorodás és a cukorbetegség is növeli a kialakulás esélyét. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy mind az akut, mind a krónikus panaszok okát fontos kideríteni.

További részletek
Nem csak az elhízás okozhatja a zsírmáj kialakulását

Nem csak az elhízás okozhatja a zsírmáj kialakulását

A zsírmáj, vagyis a máj zsíros elfajulása nem csak a vérzsírok felszaporodásának, de az alkohol-függőségnek, egyes gyógyszereknek, és számos betegségnek is következménye lehet. Ma azonban már nem szükséges májbiopszia ennek kivizsgálására, egy egyszerű, fájdalmatlan ultrahang vizsgálat is alkalmazható, amelyről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt.  

További részletek
);*}

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK