A máj egészsége fontosabb, mint gondolnánk!

A máj egészsége fontosabb, mint gondolnánk!

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.11.22

Magyarországon becslések szerint majdnem minden harmadik ember szenved valamilyen májbetegségben, ami azért is aggasztó, mert a máj messze nem csupán a szervezet méregtelenítésében játszik kulcsszerepet, hanem összességében több mint 500(!) féle funkciót lát el. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa, a májbetegségek kezelésének specialistája segítségével ezek közül a legfontosabbakat tekintjük át.

Egészséges máj nélkül nincs egészséges szervezet

A májnak, ennek a nagy és összetett szervnek, amely felnőtt embereknél akár 1,2-1,5 kilogrammot is nyomhat, nélkülözhetetlen szerepe van a szervezet megfelelő működésében. A máj rendkívül komoly működési tartalékokkal rendelkezik, károsodása, funkcionális zavara sokszor csak későn, súlyos állapotban mutat tüneteket. Ezért is aggasztó, hogy a becslések szerint Magyarországon majdnem minden harmadik ember szenved valamilyen májbetegségben – mutat rá dr. Németh Aliz.

Bár a legtöbben tisztában vannak a máj méregtelenítésben játszott szerepével, azt jóval kevesebben tudják, hogy az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában, a vércukorszint szabályozásában is kiemelt szerepe van. Valamint, hogy többek között a hormonműködéshez és a véralvadáshoz szükséges anyagokat is termel a máj, amelynek a fertőzések elleni védelemben is meghatározó szerepe van.

A máj és a méregtelenítés

A máj kétségkívül főszerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A vesén keresztül nem ürülő salakanyagokat a máj távolítja el a vérből. A májnak kell hatástalanítani az anyagcsere során keletkezett káros anyagokat, illetve a kívülről bejutott toxinokat. Az előbbiek közé tartozik például a vörösvértestek bomlásából származó bilirubin, az utóbbiak közé pedig mondjuk a gyógyszerek, vegyszerek, alkohol. Ha a méregtelenítő funkció sérül, az a sejtek pusztulásához és a szervezet károsodásához vezethet.

A máj nélkülözhetetlen az emésztéshez

Miután a tápanyagok a bélben felszívódtak, a vérrel a májba kerülnek, ahol megtörténik a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, aminosavak, vitaminok előállítása. A máj glikogén formájában nagy mennyiségű szénhidrátot raktároz el, ez biztosítja a megfelelő vércukorszint fenntartását az étkezések között. De vasat és vitaminokat is képes tárolni.

A koleszterin nagyjából felét ugyancsak a máj állítja elő, ez nélkülözhetetlen az epe előállításához nélkülözhetetlen, és javarésze eközben fel is használódik. Az epe az epesavval segíti a zsírok emésztését és felszívódását. Az epével választódnak ki az anyagcsere során képződött káros anyagok, illetve toxinok is. A májban kiválasztott epét az epehólyag raktározza, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja.

Fehérjék, véralvadás, hormonműködés

Ritkán esik szó róla, de a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat is a máj termeli. (Ezek közé tartoznak a K-vitamin függő alvadási faktorok, valamint a protein S és protein C). Ezen hiányában a vér alvadás ideje (protrombin idő) megnő, a véralvadás folyamata lelassul, ami akár vérzékenységhez vezethet, vagy ha nagy a vérveszteség, akár halált okozhat.

A máj bizonyos hormonok – inzulin, szteroid, glukagon ösztrogén – anyagcseréjében is alapvetően fontos szerepet játszik.

Az albumint és bizonyos szérumfehérjéket is a máj termeli, azokat, amelyek hormonokhoz is kötődnek, és azok szállításában közreműködnek.

Fertőzések elleni védelem

A máj nagyon fontos szerepet játszik a fertőzések, különösen a bélrendszeri fertőzések elleni küzdelemben. A szervezet védekezőrendszerében meghatározó szerepet játszó makrofág-készletnek több mint a fele a májban található. Ezek segítenek elpusztítani a velük kapcsolatba lépő baktériumokat. Ha a máj bármilyen módon károsodott, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége is romlik.

Ebből is látszik, hogy mennyire fontos megőrizni májunk egészségét, az esetleges elváltozásokat szakorvosi vizsgálattal időben felderíteni és kezeltetni – magyarázza dr. Németh Aliz.

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus éppen ezért azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén érdemes kivizsgáláson részt venni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!