Ezeket az élelmiszereket kell kerülni zsírmáj esetén

Ezeket az élelmiszereket kell kerülni zsírmáj esetén

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2021.04.23 Módosítva: 2021.04.23

A nem-alkoholos zsírmáj olyan betegség, amely elsősorban túlsúlyos és elhízott embereket veszélyeztet, de dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint megfelelő étrenddel és szükség esetén orvosi segítséggel kezelhető.

Későn jelentkeznek a súlyosabb tünetek

Máj szerkezeti vizsgálattal lehet kimutatni a zsírmáj jelenlétét.- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás) érdemes részt venni egy kivizsgáláson. A zsírmáj pontos diagnózisa, a zsírmennyisége mértékének maghatározása és a májszerkezeti átépülés felmérése egy speciális máj szerkezeti vizsgálattal tehető meg, ami egy fájdalommentes ultrahangos eljárás. Többek közt ez a vizsgálat lehet szükséges akkor is, ha már tünetek vannak, vagyis tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza Németh doktornő. – A későbbi, úgynevezett cirrózis stádiumának tüneteit már nem lehet nem észrevenni, hiszen a bőr és a szemfehérje sárgasága, a viszkető bőr és az ödémásodás olyan jelek, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek. A zsírmáj kezelésében szerepet kaphatnak a gyógyszerek, ezt azonban mindenképpen egy életmódváltásnak is kísérnie kell. A mozgás és a megfelelő étrend szerepe döntő a súlyosbodás elkerülésében.

Ezeket az élelmiszertípusokat kell kerülni

Zsírmáj esetén alapvetően olyan élelmiszereket kell korlátozni, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz és növelik a vércukorszintet. Ezek nagy vonalakban az alábbiak:

 • Cukor és hozzáadott cukor

A hozzáadott cukor tartalmú ételek magasan tartják a vércukrot és hozzájárulnak a máj zsírtartalmának növeléséhez. E tekintetben azonban nem csak az édességeket, cukros üdítőket érdemes visszaszorítani, de hozzáadott cukrot tartalmaznak többek közt a pékáruk, az készételek, a dobozos kávék, energiaitalok, stb. Nem csak a fehércukor, de minden más típusú cukor bevitelét is ajánlott minimalizálni.

 • Alkohol

Az alkoholfogyasztás természetesen elsőszámú rizikófaktora az alkohol zsírmájnak, de a nem alkoholos zsírmáj esetén is erősen kerülendő, a májra gyakorolt romboló hatása miatt. 

 • Finomított gabonák

Feldolgozott és finomított gabonák találhatók a fehér pékárukban, tésztákban, fehér rizsben. Mivel ezekből az élelmiszerekből eltávolították a rostokat, gyorsan emelik meg a vércukrot, ezért inkább burgonyával, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal helyettesítendők. 

 • Sült és sós ételek

A túl sok sült és sós élelmiszer elsősorban a magas kalóriatartalom miatt veszélyes, hiszen az elhízás a zsírmáj leggyakoribb oka. A túl sok só helyettesítésére a fűszernövények ajánlottak, sütés helyett pedig érdemes főzni, párolni, olaj nélküli sütési technikákat választani.

 • Bizonyos húsok

A telített zsírsavak nagy mennyiségű bevitele minden szerv körül növeli a zsírmennyiséget, így a máj körül is. A zsíros bárány, sertés, és bármilyen zsíros hústípus éppen ezért kerülendő, ellenben a sovány húsok bátran fogyaszthatók. Az olajos hal is kivételek közé tartozik, ugyanis annak magas omea-3 tartalma nagyon hasznos a szív-érrendszernek.

Fontos az orvos-beteg együttműködés

A zsírmáj kezelése életmódra és szükség esetén gyógyszerekre épül.- Tudni kell, hogy a zsírmáj kezelésére nincs specifikus gyógyszer, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás és vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért fontos, hogy a beteg és az orvos jó együttműködést alakítson ki annak érdekében, hogy az életmóddal is javíthatóak legyenek a kilátások. A megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgásra is figyelni kell. A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (például gyors gyaloglás vagy biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A rendszeres orvosi ellenőrzés pedig elengedhetetlen a folyamatok nyomon követéséhez.  

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:
  • Májat érintő problémák kezelése:
   • máj szerkezeti vizsgálat
   • alkoholos májbetegségek
   • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
   • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
   • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek
  • Gasztroenterológiai problémák kezelése:
   • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
   • hasnyálmirigy betegségek
   • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
   • széklet változások

  Ellátás:

  Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.

  Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Mi a különbség az egyes hepatitisz típusok közt?

A hepatitisznek, vagyis májgyulladásnak több formája ismert, így az A, a B, a C, a D, az E és a G. Leggyakoribbnak az első három számít, a hepatitisz G egy újonnan felfedezett típus. A vírusok okozta hepatitisz akut formájánál a laboratóriumi markerek fél év alatt általában rendeződnek, míg a krónikusnál nem. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az egyes típusok közti különbségekről, hasonlóságokról beszélt és azokra az esetekre, tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Bizonyos fajtájú hozzáadott cukorból már kevés is elég ahhoz, hogy megduplázza a zsír mennyiségét a májban – ez pedig nem csak a zsírmáj, de a 2-es típusú diabétesz kockázatát is jelentősen növeli. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus ismertette a témáról szóló új eredményeket. 

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészséghálózat