Ezeket az élelmiszereket kell kerülni zsírmáj esetén

Ezeket az élelmiszereket kell kerülni zsírmáj esetén

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.04.23 08:41

A nem-alkoholos zsírmáj olyan betegség, amely elsősorban túlsúlyos és elhízott embereket veszélyeztet, de dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus szerint megfelelő étrenddel és szükség esetén orvosi segítséggel kezelhető.

Későn jelentkeznek a súlyosabb tünetek

Máj szerkezeti vizsgálattal lehet kimutatni a zsírmáj jelenlétét.- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, dohányzás) érdemes részt venni egy kivizsgáláson. A zsírmáj pontos diagnózisa, a zsírmennyisége mértékének maghatározása és a májszerkezeti átépülés felmérése egy speciális máj szerkezeti vizsgálattal tehető meg, ami egy fájdalommentes ultrahangos eljárás. Többek közt ez a vizsgálat lehet szükséges akkor is, ha már tünetek vannak, vagyis tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza Németh doktornő. – A későbbi, úgynevezett cirrózis stádiumának tüneteit már nem lehet nem észrevenni, hiszen a bőr és a szemfehérje sárgasága, a viszkető bőr és az ödémásodás olyan jelek, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek. A zsírmáj kezelésében szerepet kaphatnak a gyógyszerek, ezt azonban mindenképpen egy életmódváltásnak is kísérnie kell. A mozgás és a megfelelő étrend szerepe döntő a súlyosbodás elkerülésében.

Ezeket az élelmiszertípusokat kell kerülni

Zsírmáj esetén alapvetően olyan élelmiszereket kell korlátozni, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz és növelik a vércukorszintet. Ezek nagy vonalakban az alábbiak:

  • Cukor és hozzáadott cukor

A hozzáadott cukor tartalmú ételek magasan tartják a vércukrot és hozzájárulnak a máj zsírtartalmának növeléséhez. E tekintetben azonban nem csak az édességeket, cukros üdítőket érdemes visszaszorítani, de hozzáadott cukrot tartalmaznak többek közt a pékáruk, az készételek, a dobozos kávék, energiaitalok, stb. Nem csak a fehércukor, de minden más típusú cukor bevitelét is ajánlott minimalizálni.

  • Alkohol

Az alkoholfogyasztás természetesen elsőszámú rizikófaktora az alkohol zsírmájnak, de a nem alkoholos zsírmáj esetén is erősen kerülendő, a májra gyakorolt romboló hatása miatt. 

  • Finomított gabonák

Feldolgozott és finomított gabonák találhatók a fehér pékárukban, tésztákban, fehér rizsben. Mivel ezekből az élelmiszerekből eltávolították a rostokat, gyorsan emelik meg a vércukrot, ezért inkább burgonyával, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal helyettesítendők. 

  • Sült és sós ételek

A túl sok sült és sós élelmiszer elsősorban a magas kalóriatartalom miatt veszélyes, hiszen az elhízás a zsírmáj leggyakoribb oka. A túl sok só helyettesítésére a fűszernövények ajánlottak, sütés helyett pedig érdemes főzni, párolni, olaj nélküli sütési technikákat választani.

  • Bizonyos húsok

A telített zsírsavak nagy mennyiségű bevitele minden szerv körül növeli a zsírmennyiséget, így a máj körül is. A zsíros bárány, sertés, és bármilyen zsíros hústípus éppen ezért kerülendő, ellenben a sovány húsok bátran fogyaszthatók. Az olajos hal is kivételek közé tartozik, ugyanis annak magas omea-3 tartalma nagyon hasznos a szív-érrendszernek.

Fontos az orvos-beteg együttműködés

A zsírmáj kezelése életmódra és szükség esetén gyógyszerekre épül.- Tudni kell, hogy a zsírmáj kezelésére nincs specifikus gyógyszer, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás és vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Éppen ezért fontos, hogy a beteg és az orvos jó együttműködést alakítson ki annak érdekében, hogy az életmóddal is javíthatóak legyenek a kilátások. A megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgásra is figyelni kell. A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (például gyors gyaloglás vagy biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A rendszeres orvosi ellenőrzés pedig elengedhetetlen a folyamatok nyomon követéséhez.  

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Figyelmes és partner a gyógyulásban

Teljes mértékben elégedett vagyok a doktornő figyelmével, segítőkészségével, szakmai tudásával, de leginkább azzal a figyelemmel, empátiával, mellyel ritkán találkozom az egészségügyben. Azt éreztem, hogy az orvos nem egy hierarchiában felettem álló személy, hanem partner a gyógyulásomban, ezt nem szoktam érezni. Nem kioktat, hanem megért. Nem földbe döngöl, hanem bátorít. Bárcsak több hasonló személyiséggel találkoznék.

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK