Fáradtság, értágulatok és ízületi fájdalom is utalhat autoimmun hepatitisre

Fáradtság, értágulatok és ízületi fájdalom is utalhat autoimmun hepatitisre

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.03.09

Az autoimmun hepatitis akkor következik be, amikor az immunrendszer a saját májsejtjei ellen fordul. Mivel a tünetek szinte betegenként változnak és kezdetben nem is mindig erősek, a diagnosztizálás sem feltétlenül egyszerű. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek okának ajánlatos utána járni.

online bejelentkezés hepatitis vizsgálatraKorai stádiumban sokszor csak általános tünetek jelentkeznek

Az autoimmun májgyulladás kezdeti tünete lehet a fáradtság, ízületi fájdalom.Autoimmun hepatitis akkor alakul ki, amikor az immunrendszer – amelynek egészséges működés esetén a vírusok, baktériumok, más kórokozók ellen lép fel – a májat célozza meg. Ez a támadás eredményezhet egy krónikus gyulladást és komoly károsodást a májsejtekben. A folyamat okai nem egyértelműek, a kutatók a genetikai okokat és a környezeti tényezőket (elsősorban bizonyos gyógyszereket, drogokat) egyaránt felelőssé teszik a betegség kialakulásáért. A betegségnek két típusa ismert. A gyakoribb 1-es típus bármikor kialakulhat és a betegek felének már van valamilyen autoimmun betegsége. A 2-es típusú autoimmun hepatitis gyerekeknél és fiataloknál jelenik meg elsősorban, és bár kisebb arányban, de ennél is előfordulhat más autoimmun kísérőbetegség. 
A korai felismerést megnehezítheti, hogy az autoimmun májgyulladás tünetei személyeként változhatnak, sokaknál kezdetben nem is mutatkozik tünet, illetve, ami mégis, az gyakran teljesen általános. Amire fel kell figyelni:

  • indokolatlan fáradtság,
  • alhasi diszkomfort érzet,
  • bőrkiütések,
  • ízületi fájdalmak,
  • sárgás elszíneződés a bőrön, a szemfehérjén,
  • értágulatok megjelenése a bőrön, ún. seprű- vagy pókvénák,
  • a menstruációs ciklus elmaradása,
  • megnagyobbodott máj (ez utóbbi nyilvánvalóan képalkotó módszerrel monitorozható).

Mivel nem mindenkinél jelentkezik minden tünet, főként a kezdeti stádiumban nem, ezért akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha csak néhány panaszt azonosítunk magunkon.

Ismert rizikófaktorok

Az autoimmun májgyulladás rizikófaktorai sajnos döntő részben nem befolyásolhatók, de mindenképpen érdemes tisztában lenni velük, elsősorban az időben történő felismerés miatt.

  • A májgyulladás felismerése és kezelése megelőzheti a májátültetést.Női nem

Bár mindkét nemnél előfordulhat a betegség, a nőknél gyakoribb.

  • Bizonyos fertőzések

Könnyebben alakul ki autoimmun hepatitis herpesz simplex-, kanyaró- vagy Epstein-Barr vírussal történt fertőződés után, illetve hepatitis A-, B- és C-fertőzés után.

  • Genetikai hajlam

Ha a családban már előfordult ilyen betegség, nagyobb az esély rá, hogy a leszármazottaknál is megjelenik.

  • Meglévő autoimmun betegség

Azok a személyek, akiknek már van valamilyen autoimmun eredetű betegségük (például reumatoid arthritis, cöliákia, bizonyos pajzsmirigybetegségek), hajlamosabbak autoimmun májgyulladásra. 

Cél: a szövődmények elkerülése

- Az autoimmun májgyulladás kezelése elengedhetetlen, hiszen enélkül a májszövet károsodik, és kialakul az ún. májcirrhosis, májcirózis. A májzsugor vagy májcirrhosis egy krónikus betegség, ami gyakorlatilag a máj szerkezetében végbement heges változásra és gyulladásra utal. Azért nevezik májzsugornak, mert bár a heges szövet egyre nagyobb lesz, ezzel párhuzamosan a máj ép része folyamatosan zsugorodik. Komplikációként kialakulhat a hasvíz, a nyelőcsőben lévő vénák megvastagodása, és kialakulhat májelégtelenség, májdaganat is – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - Éppen ezért a gondos diagnózis felállítása után mindenképpen kezelést kell elrendelni, amely legtöbbször szteroid tartalmú gyógyszereket foglal magában, de súlyos esetben akár a májátültetés is szükséges lehet.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok