Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2021.09.02 Módosítva: 2021.09.02

Bizonyos fajtájú hozzáadott cukorból már kevés is elég ahhoz, hogy megduplázza a zsír mennyiségét a májban – ez pedig nem csak a zsírmáj, de a 2-es típusú diabétesz kockázatát is jelentősen növeli. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus ismertette a témáról szóló új eredményeket. 

Túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk

A hozzáadott cukrok növelik a zsírmáj kockázatát.Már kisebb mennyiségű hozzáadott cukor is megváltoztathatja egy személy anyagcseréjét – áll a Journal of Hepatology című szaklapban, osztrák és svájci kutatások eredményeként.  A magas cukorbevitelről már eddig is ismert volt, hogy növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szív-érrendszeri- és daganatos betegségek, valamint a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül fogalmazott meg a WHO már 2015-ben is ajánlást erre vonatkozólag: a napi kalóriabevitel maximum 5%-ában javasolta limitálni a hozzáadott cukrok mennyiségét – ez napi 2000 kalóriás étrend mellett kb. 25 grammnyi cukrot jelent. Ehhez képes egy amerikai felnőtt ugyanebben az évben átlagosan 126 gramm cukrot fogyasztott naponta. (Fontos tudni, hogy hozzáadott cukrot szinte minden feldolgozott étel és üdítőital tartalmaz.)
Az új kutatásban azonban nem a nagy mennyiségű, hanem a közepes mennyiségű cukorbevitel hatásaira fókuszáltak, miközben átlagos súlyú 18-30 éves egészséges férfiakat vizsgáltak. Kizárták azokat, akik naponta fogyasztottak cukros üdítőket és azokat is, akik heti 3-nál többször edzettek. ( A nőket azért nem vizsgálták, mert bizonyítékok vannak arról, hogy a fruktóz másképp hat a két nem anyagcseréjére.)

Így hatnak a cukros üdítők a szervezetre

A szervezők először arra kérték a résztvevőket, hogy 4 hétig ne igyanak cukros üdítőket, majd négy csoportra osztották őket. Asztali cukor (répacukor), fruktóz és glükóz tartalmú italokat kellett fogyasztani 3 csoportnak, napi háromszor, összesen 80 grammnyi cukortartalommal, a negyedik csoport továbbra sem ihatott ilyesmit. Összességében megállapították, hogy az alanyoknak nem növekedett a napi kalória bevitele, feltételezhetően azért, mert a hozzáadott cukrok jóllakottság érzetet keltettek. Ugyanakkor ennek ellenére kiderült, hogy a cukros üdítők erősen hatottak az egészségükre.
A zsírmáj diagnózisa máj szerkezeti diagnózissal állítható fel. A fruktózzal édesített üdítőket fogyasztóknak kétszer olyan magas volt a zsír előállítása, mint a glükózos üdítőt ivóké és az üdítőt nem fogyasztóké, és ez a hatás még 12 órával a fogyasztás után is fennállt. Meglepő módon az asztali cukorral édesített üdítők kis mértékben felülmúlták zsír-szintézis szempontjából még a fruktózt is, holott ezt eddig fordítva gondolták. Mindent összevetve tehát – bár a kutatók hangsúlyozták a kutatás hiányosságait – az biztonsággal kijelenthető, hogy hozzáadott cukrok jelentősen hozzájárulnak a májban felhalmozódó zsír mennyiségének növekedéséhez. A zsírmáj pedig csak egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.

Honnan tudhatjuk, hogy kialakult a zsírmáj?

- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt venni egy kivizsgáláson. Elsődleges rizikófaktornak e tekintetben a súlyfelesleg és alkoholos zsírmáj tekintetében a rendszeres alkoholfogyasztás tekintendő. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – A zsírmáj diagnosztizálása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal történik, és ha bebizonyosodik a gyanú, életmódváltásra, gyógyszeres kezelésre és esetleg a kapcsolódó állapotok - például magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség – kezelésére van szükség. Azt pedig mindig érdemes hangsúlyozni, hogy a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek és különösen a cukros üdítők fogyasztását ajánlatos erősen limitálni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:
  • Májat érintő problémák kezelése:
   • máj szerkezeti vizsgálat
   • alkoholos májbetegségek
   • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
   • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
   • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek
  • Gasztroenterológiai problémák kezelése:
   • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
   • hasnyálmirigy betegségek
   • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
   • széklet változások

  Ellátás:

  Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.

  Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Bajt jelez-e az egy hétnél tovább tartó hasmenés?

A hasmenésnek az esetek többségében valami egyértelmű, banális oka van, ami néhány nap alatt rendeződik. De vajon betegséget jelez, hogy több, mint egy hétig jelen van? Dr. Németh Alízt, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusát, hepatológust kérdeztük a témáról.

Mi a különbség az egyes hepatitisz típusok közt?

A hepatitisznek, vagyis májgyulladásnak több formája ismert, így az A, a B, a C, a D, az E és a G. Leggyakoribbnak az első három számít, a hepatitisz G egy újonnan felfedezett típus. A vírusok okozta hepatitisz akut formájánál a laboratóriumi markerek fél év alatt általában rendeződnek, míg a krónikusnál nem. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az egyes típusok közti különbségekről, hasonlóságokról beszélt és azokra az esetekre, tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészséghálózat