Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.01.15

Bizonyos fajtájú hozzáadott cukorból már kevés is elég ahhoz, hogy megduplázza a zsír mennyiségét a májban – ez pedig nem csak a zsírmáj, de a 2-es típusú diabétesz kockázatát is jelentősen növeli. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus ismertette a témáról szóló új eredményeket. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk

Máj problémákat okozhat a sok hozzáadott cukor.Már kisebb mennyiségű hozzáadott cukor is megváltoztathatja egy személy anyagcseréjét – áll a Journal of Hepatology című szaklapban, osztrák és svájci kutatások eredményeként.  A magas cukorbevitelről már eddig is ismert volt, hogy növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szív-érrendszeri- és daganatos betegségek, valamint a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül fogalmazott meg a WHO már 2015-ben is ajánlást erre vonatkozólag: a napi kalóriabevitel maximum 5%-ában javasolta limitálni a hozzáadott cukrok mennyiségét – ez napi 2000 kalóriás étrend mellett kb. 25 grammnyi cukrot jelent. Ehhez képes egy amerikai felnőtt ugyanebben az évben átlagosan 126 gramm cukrot fogyasztott naponta. (Fontos tudni, hogy hozzáadott cukrot szinte minden feldolgozott étel és üdítőital tartalmaz.)
Az új kutatásban azonban nem a nagy mennyiségű, hanem a közepes mennyiségű cukorbevitel hatásaira fókuszáltak, miközben átlagos súlyú 18-30 éves egészséges férfiakat vizsgáltak. Kizárták azokat, akik naponta fogyasztottak cukros üdítőket és azokat is, akik heti 3-nál többször edzettek. ( A nőket azért nem vizsgálták, mert bizonyítékok vannak arról, hogy a fruktóz másképp hat a két nem anyagcseréjére.)

Így hatnak a cukros üdítők a szervezetre

A cukros üdítők rendszeres fogyasztása májbetegségekhez vezethetnek.A szervezők először arra kérték a résztvevőket, hogy 4 hétig ne igyanak cukros üdítőket, majd négy csoportra osztották őket. Asztali cukor (répacukor), fruktóz és glükóz tartalmú italokat kellett fogyasztani 3 csoportnak, napi háromszor, összesen 80 grammnyi cukortartalommal, a negyedik csoport továbbra sem ihatott ilyesmit. Összességében megállapították, hogy az alanyoknak nem növekedett a napi kalória bevitele, feltételezhetően azért, mert a hozzáadott cukrok jóllakottság érzetet keltettek. Ugyanakkor ennek ellenére kiderült, hogy a cukros üdítők erősen hatottak az egészségükre.
A fruktózzal édesített üdítőket fogyasztóknak kétszer olyan magas volt a zsír előállítása, mint a glükózos üdítőt ivóké és az üdítőt nem fogyasztóké, és ez a hatás még 12 órával a fogyasztás után is fennállt. Meglepő módon az asztali cukorral édesített üdítők kis mértékben felülmúlták zsír-szintézis szempontjából még a fruktózt is, holott ezt eddig fordítva gondolták. Mindent összevetve tehát – bár a kutatók hangsúlyozták a kutatás hiányosságait – az biztonsággal kijelenthető, hogy hozzáadott cukrok jelentősen hozzájárulnak a májban felhalmozódó zsír mennyiségének növekedéséhez. A zsírmáj pedig csak egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.

Honnan tudhatjuk, hogy kialakult a zsírmáj?

- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt venni egy kivizsgáláson. Elsődleges rizikófaktornak e tekintetben a súlyfelesleg és alkoholos zsírmáj tekintetében a rendszeres alkoholfogyasztás tekintendő. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – A zsírmáj diagnosztizálása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal történik, és ha bebizonyosodik a gyanú, életmódváltásra, gyógyszeres kezelésre és esetleg a kapcsolódó állapotok - például magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség – kezelésére van szükség. Azt pedig mindig érdemes hangsúlyozni, hogy a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek és különösen a cukros üdítők fogyasztását ajánlatos erősen limitálni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus éppen ezért azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén érdemes kivizsgáláson részt venni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!