Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Üdítőzik? A hozzáadott cukor jelentős hatással van a májra

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.01.15

Bizonyos fajtájú hozzáadott cukorból már kevés is elég ahhoz, hogy megduplázza a zsír mennyiségét a májban – ez pedig nem csak a zsírmáj, de a 2-es típusú diabétesz kockázatát is jelentősen növeli. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus ismertette a témáról szóló új eredményeket. 

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

Túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk

Máj problémákat okozhat a sok hozzáadott cukor.Már kisebb mennyiségű hozzáadott cukor is megváltoztathatja egy személy anyagcseréjét – áll a Journal of Hepatology című szaklapban, osztrák és svájci kutatások eredményeként.  A magas cukorbevitelről már eddig is ismert volt, hogy növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szív-érrendszeri- és daganatos betegségek, valamint a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül fogalmazott meg a WHO már 2015-ben is ajánlást erre vonatkozólag: a napi kalóriabevitel maximum 5%-ában javasolta limitálni a hozzáadott cukrok mennyiségét – ez napi 2000 kalóriás étrend mellett kb. 25 grammnyi cukrot jelent. Ehhez képes egy amerikai felnőtt ugyanebben az évben átlagosan 126 gramm cukrot fogyasztott naponta. (Fontos tudni, hogy hozzáadott cukrot szinte minden feldolgozott étel és üdítőital tartalmaz.)
Az új kutatásban azonban nem a nagy mennyiségű, hanem a közepes mennyiségű cukorbevitel hatásaira fókuszáltak, miközben átlagos súlyú 18-30 éves egészséges férfiakat vizsgáltak. Kizárták azokat, akik naponta fogyasztottak cukros üdítőket és azokat is, akik heti 3-nál többször edzettek. ( A nőket azért nem vizsgálták, mert bizonyítékok vannak arról, hogy a fruktóz másképp hat a két nem anyagcseréjére.)

Így hatnak a cukros üdítők a szervezetre

A cukros üdítők rendszeres fogyasztása májbetegségekhez vezethetnek.A szervezők először arra kérték a résztvevőket, hogy 4 hétig ne igyanak cukros üdítőket, majd négy csoportra osztották őket. Asztali cukor (répacukor), fruktóz és glükóz tartalmú italokat kellett fogyasztani 3 csoportnak, napi háromszor, összesen 80 grammnyi cukortartalommal, a negyedik csoport továbbra sem ihatott ilyesmit. Összességében megállapították, hogy az alanyoknak nem növekedett a napi kalória bevitele, feltételezhetően azért, mert a hozzáadott cukrok jóllakottság érzetet keltettek. Ugyanakkor ennek ellenére kiderült, hogy a cukros üdítők erősen hatottak az egészségükre.
A fruktózzal édesített üdítőket fogyasztóknak kétszer olyan magas volt a zsír előállítása, mint a glükózos üdítőt ivóké és az üdítőt nem fogyasztóké, és ez a hatás még 12 órával a fogyasztás után is fennállt. Meglepő módon az asztali cukorral édesített üdítők kis mértékben felülmúlták zsír-szintézis szempontjából még a fruktózt is, holott ezt eddig fordítva gondolták. Mindent összevetve tehát – bár a kutatók hangsúlyozták a kutatás hiányosságait – az biztonsággal kijelenthető, hogy hozzáadott cukrok jelentősen hozzájárulnak a májban felhalmozódó zsír mennyiségének növekedéséhez. A zsírmáj pedig csak egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.

Honnan tudhatjuk, hogy kialakult a zsírmáj?

- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt venni egy kivizsgáláson. Elsődleges rizikófaktornak e tekintetben a súlyfelesleg és alkoholos zsírmáj tekintetében a rendszeres alkoholfogyasztás tekintendő. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – A zsírmáj diagnosztizálása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal történik, és ha bebizonyosodik a gyanú, életmódváltásra, gyógyszeres kezelésre és esetleg a kapcsolódó állapotok - például magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség – kezelésére van szükség. Azt pedig mindig érdemes hangsúlyozni, hogy a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek és különösen a cukros üdítők fogyasztását ajánlatos erősen limitálni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK