Bizonyos fajtájú hozzáadott cukorból már kevés is elég ahhoz, hogy megduplázza a zsír mennyiségét a májban – ez pedig nem csak a zsírmáj, de a 2-es típusú diabétesz kockázatát is jelentősen növeli. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus ismertette a témáról szóló új eredményeket.
Már kisebb mennyiségű hozzáadott cukor is megváltoztathatja egy személy anyagcseréjét – áll a Journal of Hepatology című szaklapban, osztrák és svájci kutatások eredményeként. A magas cukorbevitelről már eddig is ismert volt, hogy növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szív-érrendszeri- és daganatos betegségek, valamint a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül fogalmazott meg a WHO már 2015-ben is ajánlást erre vonatkozólag: a napi kalóriabevitel maximum 5%-ában javasolta limitálni a hozzáadott cukrok mennyiségét – ez napi 2000 kalóriás étrend mellett kb. 25 grammnyi cukrot jelent. Ehhez képes egy amerikai felnőtt ugyanebben az évben átlagosan 126 gramm cukrot fogyasztott naponta. (Fontos tudni, hogy hozzáadott cukrot szinte minden feldolgozott étel és üdítőital tartalmaz.)
Az új kutatásban azonban nem a nagy mennyiségű, hanem a közepes mennyiségű cukorbevitel hatásaira fókuszáltak, miközben átlagos súlyú 18-30 éves egészséges férfiakat vizsgáltak. Kizárták azokat, akik naponta fogyasztottak cukros üdítőket és azokat is, akik heti 3-nál többször edzettek. ( A nőket azért nem vizsgálták, mert bizonyítékok vannak arról, hogy a fruktóz másképp hat a két nem anyagcseréjére.)
A szervezők először arra kérték a résztvevőket, hogy 4 hétig ne igyanak cukros üdítőket, majd négy csoportra osztották őket. Asztali cukor (répacukor), fruktóz és glükóz tartalmú italokat kellett fogyasztani 3 csoportnak, napi háromszor, összesen 80 grammnyi cukortartalommal, a negyedik csoport továbbra sem ihatott ilyesmit. Összességében megállapították, hogy az alanyoknak nem növekedett a napi kalória bevitele, feltételezhetően azért, mert a hozzáadott cukrok jóllakottság érzetet keltettek. Ugyanakkor ennek ellenére kiderült, hogy a cukros üdítők erősen hatottak az egészségükre.
A fruktózzal édesített üdítőket fogyasztóknak kétszer olyan magas volt a zsír előállítása, mint a glükózos üdítőt ivóké és az üdítőt nem fogyasztóké, és ez a hatás még 12 órával a fogyasztás után is fennállt. Meglepő módon az asztali cukorral édesített üdítők kis mértékben felülmúlták zsír-szintézis szempontjából még a fruktózt is, holott ezt eddig fordítva gondolták. Mindent összevetve tehát – bár a kutatók hangsúlyozták a kutatás hiányosságait – az biztonsággal kijelenthető, hogy hozzáadott cukrok jelentősen hozzájárulnak a májban felhalmozódó zsír mennyiségének növekedéséhez. A zsírmáj pedig csak egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.
- Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt venni egy kivizsgáláson. Elsődleges rizikófaktornak e tekintetben a súlyfelesleg és alkoholos zsírmáj tekintetében a rendszeres alkoholfogyasztás tekintendő. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – A zsírmáj diagnosztizálása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal történik, és ha bebizonyosodik a gyanú, életmódváltásra, gyógyszeres kezelésre és esetleg a kapcsolódó állapotok - például magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség – kezelésére van szükség. Azt pedig mindig érdemes hangsúlyozni, hogy a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek és különösen a cukros üdítők fogyasztását ajánlatos erősen limitálni.
Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)
Májat érintő problémák kezelése:
Gasztroenterológiai problémák kezelése:
Rendelés típusa:
Rendelés helye: Mammut II. 5.em.
Telefonszám: +36 30 141 4240
További véleményekDr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.
A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.
Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.