12 étel, ami hasznos a zsírmáj kezelésében

12 étel, ami hasznos a zsírmáj kezelésében

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.10.13

A zsírmáj betegségnek két típusa közül a nem-alkoholos zsírmáj az, amelynek elsődleges rizikófaktora az elhízás, ebből következően pedig kezelésének alapja a megfelelő étrend. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus segít az alapok 

Kerüljük a mozgásszegénységet és a súlygyarapodást

Akár alkoholos, akár nem-alkoholos zsírmáj betegségre derül fény, a kezelés alapköve mindenképpen a megfelelő étrend és életmód. A nem-alkohol zsírmáj ugyanis elsősorban elhízott személyeknél alakul ki, akik a magas kalóriatartalmú, feldolgozott élelmiszerekre épülő étrend mellett többnyire még ülő életmódot is folytatnak. Az érintettek többnyire más ok miatt vagy egy kivizsgálás részeként kerülnek orvoshoz, ahol esetleg felmerül a zsírmáj gyanúja.
Fájdalmatlan máj  szerkezeti vizsgálattal jól diagnosztizálható a zsírmáj. - Ilyen esetben laborvizsgálatokkal és speciális máj szerkezeti vizsgálattal tudjuk kimutatni a zsírmáj jelenlétét, a zsírosodás mértékét és a máj esetleges károsodásának stádiumát. Több rizikófaktor jelenléte esetén, mint például elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, ajánlatos lehet tünetmentesen is elvégeztetni a hepatológiai ellenőrzést. Akkor pedig mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy ok nélküli fogyás mutatkozik – hangsúlyozza Németh doktornő. - A diagnózis felállítása után pedig be kell vezetni egy zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrendet, amelyben vissza kell szorítani a cukor, a telített zsírsavak, a feldolgozott szénhidrátok és az alkohol fogyasztását. 

Hasznos élelmiszerek zsírmáj esetén

A zsírmáj kezelésében szerepet kap az étrend és a gyógyszerek is.1. Zöldleveles zöldségek: a brokkoli, a spenót, a kelbimbó, a kelkáposzta és más zöld leveles zöldségek nem csak a testsúlycsökkentő diéta részeit képezhetik, de egérkísérletekben akadályozták a zsír lerakódását a májban.

2. Tofu: patkányokkal folytatott kísérletekben bebizonyosodott, hogy a szójafehérje tartalmú élelmiszerek, például az alacsony zsírtartalmú tofu csökkenthetik a májban lerakódott zsír mennyiségét.

3. Halak: bizonyos halak, például a tonhal, a pisztráng, a lazac, a makréla, a szardínia nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat (akár még olajos halkonzerv formájában is). Ez az anyag nem csak az egészséges zsírszint kialakítását segíti, de gyulladáscsökkentő hatása is van.

4. Magvak: a dió, a mandula és más magvak szintén magas omega-3 tartalmuk miatt segítik az egészséges májfunkciók fenntartását.

5. Zabpehely: a teljes kiőrlésű gabonák, például a zab egyrészt energiával látnak el, másrészt magas rosttartalmuk is segíti az emésztést.

6. Kávé: kutatások szerint a napi 2-3 kávé csökkenti az abnormális májenzimek termelődését, kiváló szabadgyök-fogó hatású és csökkenti a máj szerkezeti átépülését.

7. Avokádó: az egészséges zsírokban gazdag avokádó képes lassítani a májkárosodás folyamatát, magas rosttartalma miatt pedig támogatja a diétás célokat.

8. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: ugyancsak májvédő szerepűek a magas protein és alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.

9. Napraforgómag: a benne található E-vitamin és az antioxidánsok segítik a más működését.

10. Olívaolaj: a magas omega-3 tartalmú olívaolaj hasznosabb alternatíva a főzéshez, mint a margarin és a vaj, ugyanis a májenzimek szintjét is képes csökkenteni.

11. Fokhagyma: nem csak remek ízt adhat az ételeknek, de a fokhagymapor a fogyásban és a vérzsírszint csökkentésben is segítség lehet.

12. Zöldtea: a zöldteának számos előnyös hatása ismert, a koleszterinszint csökkentéstől, a máj zsírtartalmának redukálásáig.

- Bár a nem-alkoholos zsírmáj kezdeti stádiumaiban nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, már ebben a fázisban fontos az életmódváltás. A kezelésben a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint az ezek miatt kialakult következményeket is szükséges kezelni. Alapvető, hogy a zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A megfelelő étrend kialakításában pedig az orvosi irányítás mellett érdemes dietetikus segítségét is kérni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Szakmai

A doktornő nagyon kedves, lelkiismeretes és magas szakmaisággal bír!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK