Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.04.23 14:58

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

Nagyrészt a hepatitisz B áll a végzetes kimenetel hátterében

A hepatitisz B vezet a legtöbb halálozáshoz.Megdöbbentő adatot hozott nyilvánosságra nemrégiben a WHO: míg 2019-ben 1,1 millióan haltak bele a hepatitisz különböző változataiba, 2022-ben ez a szám 1,3 millióra nőtt. A halálozások 83 százalékát a hepatitisz B okozza, 17 százalékért pedig a hepatitisz C felelős. A világon naponta a szervezet becslése szerint 6000 újabb fertőzés történik. Ehhez képest 2022 végéig a krónikus májgyulladás (hepatitisz) B típusában szenvedőknek mindössze 12 százalékát sikerült diagnosztizálni, és csupán 3 százalék kapott megfelelő kezelést. A C-típusban érintettek 25 százaléka részesült kezelésben. Ez azt jelenti, hogy a betegek döntő része nem tudja, vagy legalábbis nincs arról orvosi diagnózisa, hogy fertőzött, és csak elenyésző részük jut el a kezelésig. A késői diagnózis és a kezelés pedig természetszerűleg súlyosbítja a kilátásokat.

Mit kell tudni a hepatitisz B-ről és C-ről?

Hepatitisz B

A hepatitisz B vírus okozza ezt a megbetegedést, ami ellen oltással lehet védekezni. Két formája ismert: az akut és a krónikus májgyulladás, ez utóbbi vezethet májzsugorhoz és májrákhoz is, sok esetben mégsem jár tünettel – ez pedig megnehezíti a korai felismerést. Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel, szennyezett tűvel, orvosi eszközökkel, esetleg méhen belül és szexuális úton terjed. Ha egyszer bekerült, a vírus nem tűnik el a szervezetből, de az immunrendszer megakadályozza, hogy aktív maradjon a betegség. A vírus tehát „megbújik” a májsejtekben, immunsejtekben, és ha a szervezet legyengül valami miatt (például egészségtelen életmód, alkohol, dohányzás, elhízás, bizonyos gyógyszerek vagy kemoterápia miatt), aktiválódik. A máj szerkezetének kötőszövetesen történő átalakulása nélkül is okozhat májrákot. Hazánkban 2 törzskönyvezett oltóanyag kapható. Az alapimmunizálás mindkét oltóanyagnál 3 oltásból áll gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, de 11-15 éves kor között 2 adag elegendő a felnőtt adagból.

Hepatitisz C

Ugyanúgy terjed, mint a B vírus, de ebben az esetben nem annyira jellemző a szexuális úton való fertőződés. Gyakori viszont a droghasználóknál, fertőzött tű közös használatával. Az új generációs antivirális szerekkel közel 100 százalékban gyógyítható. Védőoltás egyelőre nincs ellene.

Mit kell tenni, ha fertőzésre gyanakszunk?

A hepatitisz kimutatásához laborvizsgálat szükséges.- Ha valaki úgy véli, hogy valamilyen módon kapcsolatba kerülhetett a hepatitisz vírussal, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát. Ugyancsak kivizsgálásra van szükség, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, az alhasi fájdalom, az ízületi fájdalom, a sötét vizelet, a világos széklet, a hasmenés, a fáradtság, és a bőr vagy a szemfehérje sárgasága. Természetesen nem feltétlenül jelentkezik mindegyik tünet mindenkinél, de már néhány panasz esetén is orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A hepatitisz fertőzés vérvizsgálattal igazolható, és a laboreredmények alapját tudjuk beazonosítani annak típusát, valamint azt, hogy akut vagy krónikus betegségről van-e szó. Ennek megfelelően kezdhetjük el a kezelést, amivel megelőzhető az esetleges súlyos, akár halálos szövődmény.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK