Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.11.16

Sárgának találja a szemfehérjét, a bőrét? Rövid vagy hosszú ideig tapasztalható a sárgaság? Mi a különbség a valódi sárgaság és az álsárgaság közt, milyen okai lehetnek az előbbinek? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa arról beszélt, milyen okok húzódhatnak meg a tünet mögött.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem minden sárgaság valódi – ez okozza az álsárgaságot

A sárgaság olyan tünet, amely meglehetősen egyértelműen jelentkezik a bőrön, a szemfehérjén és a nyálkahártyán. A bőr azonban nem csak kóros ok miatt sárgulhat be, hanem teljesen ártatlan ok is sárgásra, narancssárgásra színezheti azt – átmenetileg. Amikor ugyanis nagyobb mennyiségben fogyasztunk sárga színanyagot tartalmazó élelmiszert – elsősorban ilyen a sütőtök és a sárgarépa – kialakulhat úgynevezett álsárgaság is, ami teljesen veszélytelen jelenség. Azonban, ha nem múlik el a sárgaság, esetleg nem tudjuk ilyen élelmiszerhez kötni, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a diagnosztizálás miatt.

Mi okozza a valódi sárgaságot?

A sárgaság mögött álló betegségeket kezelni kell.- Valódi sárgaság esetén epefesték, vagyis bilirubin szaporodik fel és rakódik le a szövetekben. Ennek normál esetben nem lenne szabad így történnie, ugyanis az epefesték alapvetően a lépben szabadul fel a széteső vörsövértestekből, majd a májba juttatja azt a vérkeringés, ahonnan az epevezetékre kerül és a széklettel távozik a szervezetből. Ha azonban ez a folyamat valahol megreked, akadály jelentkezik valamelyik szakaszban, felszaporodik a bilirubin és kialakul a látható icterus, vagyis valódi sárgaság – mondja Németh doktornő.

A sárgaság 3 fő típusát lehet megkülönböztetni a keletkezés helye szerint.

 • Máj előtti keletkezési hely

Ebben az esetben valami miatt nagyobb léptékű a vörösvérsejtek pusztulása, ami miatt megemelkedik a bilirubinszint. Az okot mindenképpen ki kell deríteni, de ilyen lehet többek közt a vérképzőszervi- és immunbetegség, a malária, a vírusfertőzések, a nagy szöveti vérzések, a műtétek, a transzfúzió. Ez a jelenség állhat egyes újszülöttek sárgasága mögött is.

 • Máj eredetű okok

A májbetegségekről sokaknak először a sárgaság jut eszébe, és valóban igaz, hogy ez az egyik vezető tünet. A gyakori májgyulladás (a hepatitiszek különböző formái), a bakteriális fertőzések is okozhatnak sárgaságot. Ugyancsak okozhat sárgaságot az alkohol okozta májgyulladás és ennek talaján a májcirrózis. Az elzáródott epevezetéknek is tipikus tünete a sárgaság. Ilyenkor azt kell vizsgálni, mi zárja el az epevezetéket, hiszen lehet például epekő, daganat és egyes májbetegségek is. Bizonyos fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, szteroidok, penicillin okozhatnak mellékhatásként májproblémákat, amelyek szintén sárgasággal járhatnak. Ugyancsak lehet ez a tünete az epepangásnak, a B12-vitamin hiányának is és ritkább állapotoknak is.

 • Máj utáni keletkezési hely

Sárgaság esetén fontos a máj szerkezeti vizsgálat is.A máj utáni típus az úgynevezett elzáródásos icterus, ami az epefeldolgozás zavarára utal. Epeúti rosszindulatú daganat, jóindulatú gyulladás, szűkület, hasnyálmirigy probléma éppúgy okozhat sárgaságot, mint a gyakori epekövesség és egyes ritka kórképek. Ez utóbbiak közt érdemes megemlíteni a Gilbert-kórt, ami nem ritka állapot, Európában a lakosság kb. 5%-át érinti. A kór elnevezés ellenére ez egy ártalmatlan állapot, ami a sárgaságon kívül esetleg ritkábban hasfájást okozhat, és nem igényel kezelést. Az érintetteknek azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sárgaság mértékét számos tényező befolyásolja, így elsősorban a fizikai fáradtság, a stressz és az éhség.

Ki kell deríteni, mi okozza a tünetet

- A sárgaság jól látható tünet, de mégis szükség van laborvizsgálatokra, hogy igazolni tudjuk az emelkedett bilirubin szintet. Ezután azt kell megtudni, mi okozza a sárgaságot. Olyan vizsgálatok jöhetnek szóba, mint a hasi ultrahang, a máj szerkezeti vizsgálat, ritkán a biopszia – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A diagnózis után megkezdődhet a szükséges kezelés, ami azonban nem a tünetet, vagyis a sárgaságot célozza, hanem a kiváltó okot.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Figyelmes és partner a gyógyulásban

Teljes mértékben elégedett vagyok a doktornő figyelmével, segítőkészségével, szakmai tudásával, de leginkább azzal a figyelemmel, empátiával, mellyel ritkán találkozom az egészségügyben. Azt éreztem, hogy az orvos nem egy hierarchiában felettem álló személy, hanem partner a gyógyulásomban, ezt nem szoktam érezni. Nem kioktat, hanem megért. Nem földbe döngöl, hanem bátorít. Bárcsak több hasonló személyiséggel találkoznék.

További vélemények

Hírek

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Válaszolja meg a májbetegség kockázatának tesztkérdéseit!

A máj a legnagyobb belső szervünk, számtalan funkciót betölt és rengeteg folyamatban szerepet játszik. Éppen ezért a betegsége, a károsodása az egész szervezet működését befolyásolhatja. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus éppen ezért azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén érdemes kivizsgáláson részt venni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!