Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Valódi sárgaság vagy álsárgaság érinti?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2023.11.16 09:38

Sárgának találja a szemfehérjét, a bőrét? Rövid vagy hosszú ideig tapasztalható a sárgaság? Mi a különbség a valódi sárgaság és az álsárgaság közt, milyen okai lehetnek az előbbinek? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa arról beszélt, milyen okok húzódhatnak meg a tünet mögött.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (5. emelet)

Nem minden sárgaság valódi – ez okozza az álsárgaságot

A sárgaság olyan tünet, amely meglehetősen egyértelműen jelentkezik a bőrön, a szemfehérjén és a nyálkahártyán. A bőr azonban nem csak kóros ok miatt sárgulhat be, hanem teljesen ártatlan ok is sárgásra, narancssárgásra színezheti azt – átmenetileg. Amikor ugyanis nagyobb mennyiségben fogyasztunk sárga színanyagot tartalmazó élelmiszert – elsősorban ilyen a sütőtök és a sárgarépa – kialakulhat úgynevezett álsárgaság is, ami teljesen veszélytelen jelenség. Azonban, ha nem múlik el a sárgaság, esetleg nem tudjuk ilyen élelmiszerhez kötni, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a diagnosztizálás miatt.

Mi okozza a valódi sárgaságot?

A sárgaság mögött álló betegségeket kezelni kell.- Valódi sárgaság esetén epefesték, vagyis bilirubin szaporodik fel és rakódik le a szövetekben. Ennek normál esetben nem lenne szabad így történnie, ugyanis az epefesték alapvetően a lépben szabadul fel a széteső vörsövértestekből, majd a májba juttatja azt a vérkeringés, ahonnan az epevezetékre kerül és a széklettel távozik a szervezetből. Ha azonban ez a folyamat valahol megreked, akadály jelentkezik valamelyik szakaszban, felszaporodik a bilirubin és kialakul a látható icterus, vagyis valódi sárgaság – mondja Németh doktornő.

A sárgaság 3 fő típusát lehet megkülönböztetni a keletkezés helye szerint.

  • Máj előtti keletkezési hely

Ebben az esetben valami miatt nagyobb léptékű a vörösvérsejtek pusztulása, ami miatt megemelkedik a bilirubinszint. Az okot mindenképpen ki kell deríteni, de ilyen lehet többek közt a vérképzőszervi- és immunbetegség, a malária, a vírusfertőzések, a nagy szöveti vérzések, a műtétek, a transzfúzió. Ez a jelenség állhat egyes újszülöttek sárgasága mögött is.

  • Máj eredetű okok

A májbetegségekről sokaknak először a sárgaság jut eszébe, és valóban igaz, hogy ez az egyik vezető tünet. A gyakori májgyulladás (a hepatitiszek különböző formái), a bakteriális fertőzések is okozhatnak sárgaságot. Ugyancsak okozhat sárgaságot az alkohol okozta májgyulladás és ennek talaján a májcirrózis. Az elzáródott epevezetéknek is tipikus tünete a sárgaság. Ilyenkor azt kell vizsgálni, mi zárja el az epevezetéket, hiszen lehet például epekő, daganat és egyes májbetegségek is. Bizonyos fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, szteroidok, penicillin okozhatnak mellékhatásként májproblémákat, amelyek szintén sárgasággal járhatnak. Ugyancsak lehet ez a tünete az epepangásnak, a B12-vitamin hiányának is és ritkább állapotoknak is.

  • Máj utáni keletkezési hely

Sárgaság esetén fontos a máj szerkezeti vizsgálat is.A máj utáni típus az úgynevezett elzáródásos icterus, ami az epefeldolgozás zavarára utal. Epeúti rosszindulatú daganat, jóindulatú gyulladás, szűkület, hasnyálmirigy probléma éppúgy okozhat sárgaságot, mint a gyakori epekövesség és egyes ritka kórképek. Ez utóbbiak közt érdemes megemlíteni a Gilbert-kórt, ami nem ritka állapot, Európában a lakosság kb. 5%-át érinti. A kór elnevezés ellenére ez egy ártalmatlan állapot, ami a sárgaságon kívül esetleg ritkábban hasfájást okozhat, és nem igényel kezelést. Az érintetteknek azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a sárgaság mértékét számos tényező befolyásolja, így elsősorban a fizikai fáradtság, a stressz és az éhség.

Ki kell deríteni, mi okozza a tünetet

- A sárgaság jól látható tünet, de mégis szükség van laborvizsgálatokra, hogy igazolni tudjuk az emelkedett bilirubin szintet. Ezután azt kell megtudni, mi okozza a sárgaságot. Olyan vizsgálatok jöhetnek szóba, mint a hasi ultrahang, a máj szerkezeti vizsgálat, ritkán a biopszia – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – A diagnózis után megkezdődhet a szükséges kezelés, ami azonban nem a tünetet, vagyis a sárgaságot célozza, hanem a kiváltó okot.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK