Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.03.18 08:18

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Így hat az alkohol a májra

Az alkoholos májbetegség korán felismerve kezelhető.A máj az egyik legösszetettebb szervünk, amelynek számos funkciója van: kiszűri a vérből a káros anyagokat, segít a táplálék feldolgozásban, szerepet játszik a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában és fontos munkát végez a fertőzések és más betegségek elleni harcban. A máj egy nagyon reziliens szerv, sokáig képes önmagát regenerálni, azonban minden egyes alkalommal, amikor alkoholt kell kiszűrnie, elhal néhány sejtje. A szerv képes még új sejteket is előállítani, de a sok évig tartó, rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti ezt a regenerációs képességet. Végső soron tehát komolyan károsodik. Az alkoholos májbetegség pedig alattomos, sokáig nem okoz tünetet, vagy legalábbis nem olyasmit, amit feltétlenül a máj működéséhez lehet kapcsolni. Komolyabb károsodásnál már azonban egyre súlyosbodó tünetek jelentkeznek:

  • általános betegség-, gyengeség érzés,
  • fogyás,
  • étvágytalanság,
  • ödéma, vizesedés a bokánál, a hasnál,
  • a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság),
  • zavartság,
  • vér megjelenése a székletben, hányásban.   

Az alkoholos májbetegség stádiumai

Alkoholos zsírmáj kialakulása

Az alkohol okozta zsírmáj hepatológiai vizsgálaton kimutatható.Már néhány napnyi nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is zsírlerakódást okozhat a májban, hosszú távon pedig biztos az alkoholos zsírmáj kialakulása.  Sajnos, ennek a stádiumnak még nincs figyelmeztető tünete, a jó hír viszont, hogy ha valaki ebben a fázisban felhagy az alkoholfogyasztással, még visszafordítható a helyzet.

Alkoholos májgyulladás

Az alkohol okozta májgyulladás nem fertőző betegség, ezért eltér a többi májgyulladástól, hepatitisztől. Nyilvánvalóan a hosszú időn keresztüli alkohol túlfogyasztás miatt alakul ki az az állapot, amely már az érintettnek is feltűnik, bár enyhe formájában még ekkor is megállítható a folyamat. A súlyos alkoholos májgyulladás azonban életveszélyes is lehet.  Fontos megjegyezni, hogy ritkán bár, de az úgynevezett binge drinking is okozhat májgyulladást. (Ez az a fajta ivás, amikor rövid idő alatt nagyon nagy mennyiséget fogyaszt valaki.)

Cirrhosis

A cirrhosis, vagyis májzsugor állapotában a máj már súlyos károsodásokat szenvedett el, és a tünetek is félreérthetetlenek. Ez már nem visszafordítható stádium, de ha valakinek sikerül felhagyni a fogyasztással, megelőzheti a további károkat és javíthat azt életkilátásain. Ha ez az állapot tovább romlik, a máj működésének leállása, esetleg májrák lehet a végső állomás.

Megelőzni könnyebb, de a kezelésért is mindent meg kell tenni

- Az alkoholos májbetegségre nincs specifikus gyógymód, az egyetlen mindenkinek javasolható „kezelés” az alkoholról való lemondás. Ez csökkenti a további károsodás lehetőségét és sokkal jobb esélyt teremt a felépülésre – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Ugyanakkor egy bizonyos ponton túl már csak a májtranszplantáció jelenthet megoldást. Természetesen a legjobb nem eljutni idáig, és ragaszkodni a mértékletes és alkalmi alkoholfogyasztáshoz. Ha pedig valaki felismeri magán vagy a hozzátartozóján a jeleket, érdemes minél előbb részt venni egy hepatológiai kivizsgáláson, hiszen a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal már a zsírmáj kezdeti stádiuma is kimutatható, és ez lehetőséget adhat az életmódváltásra. Minél előbb diagnosztizáljuk a problémát, és szakítjuk meg a folyamatot, annál jobbak az esélyek. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Miről árulkodnak a májfunkció eredmények a laborleletben?

A vérből elemzett májfunkciós tesztek a máj egészségéről, működéséről szolgálnak fontos információkkal. Mikor lehet szükséges vagy ajánlott ellenőriztetni ezeket? Mit jelentenek a megnevezések a laborleletekben? Mi a teendő, ha „csillagos” eredményt látunk a leletben? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus összegezte a fontos tudnivalókat.

NAFLD-ból MAFLD - mindenképp a zsírmáj betegségről van szó

A hepatológusok közt közismert, hogy a nem alkohol zsírmájbetegség (angol betűszóval NAFLD) a leggyakoribb krónikus májbetegség a világon. Néhány éve azonban vita folyik a szakmában az elnevezésről, hivatalosan ugyanis az alkohol szó szerepeltetését stigmatizálónak tartják, ezért korrekt megnevezésként a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség (MAFLD) kifejezést javasolták. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, milyen feltételek meglétekor lehet zsírmájbetegségről beszélni, és milyen szerepe van a diagnosztizálásban a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatnak.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK