Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2024.03.18

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Így hat az alkohol a májra

Az alkoholos májbetegség korán felismerve kezelhető.A máj az egyik legösszetettebb szervünk, amelynek számos funkciója van: kiszűri a vérből a káros anyagokat, segít a táplálék feldolgozásban, szerepet játszik a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában és fontos munkát végez a fertőzések és más betegségek elleni harcban. A máj egy nagyon reziliens szerv, sokáig képes önmagát regenerálni, azonban minden egyes alkalommal, amikor alkoholt kell kiszűrnie, elhal néhány sejtje. A szerv képes még új sejteket is előállítani, de a sok évig tartó, rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti ezt a regenerációs képességet. Végső soron tehát komolyan károsodik. Az alkoholos májbetegség pedig alattomos, sokáig nem okoz tünetet, vagy legalábbis nem olyasmit, amit feltétlenül a máj működéséhez lehet kapcsolni. Komolyabb károsodásnál már azonban egyre súlyosbodó tünetek jelentkeznek:

 • általános betegség-, gyengeség érzés,
 • fogyás,
 • étvágytalanság,
 • ödéma, vizesedés a bokánál, a hasnál,
 • a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság),
 • zavartság,
 • vér megjelenése a székletben, hányásban.   

Az alkoholos májbetegség stádiumai

Alkoholos zsírmáj kialakulása

Az alkohol okozta zsírmáj hepatológiai vizsgálaton kimutatható.Már néhány napnyi nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is zsírlerakódást okozhat a májban, hosszú távon pedig biztos az alkoholos zsírmáj kialakulása.  Sajnos, ennek a stádiumnak még nincs figyelmeztető tünete, a jó hír viszont, hogy ha valaki ebben a fázisban felhagy az alkoholfogyasztással, még visszafordítható a helyzet.

Alkoholos májgyulladás

Az alkohol okozta májgyulladás nem fertőző betegség, ezért eltér a többi májgyulladástól, hepatitisztől. Nyilvánvalóan a hosszú időn keresztüli alkohol túlfogyasztás miatt alakul ki az az állapot, amely már az érintettnek is feltűnik, bár enyhe formájában még ekkor is megállítható a folyamat. A súlyos alkoholos májgyulladás azonban életveszélyes is lehet.  Fontos megjegyezni, hogy ritkán bár, de az úgynevezett binge drinking is okozhat májgyulladást. (Ez az a fajta ivás, amikor rövid idő alatt nagyon nagy mennyiséget fogyaszt valaki.)

Cirrhosis

A cirrhosis, vagyis májzsugor állapotában a máj már súlyos károsodásokat szenvedett el, és a tünetek is félreérthetetlenek. Ez már nem visszafordítható stádium, de ha valakinek sikerül felhagyni a fogyasztással, megelőzheti a további károkat és javíthat azt életkilátásain. Ha ez az állapot tovább romlik, a máj működésének leállása, esetleg májrák lehet a végső állomás.

Megelőzni könnyebb, de a kezelésért is mindent meg kell tenni

- Az alkoholos májbetegségre nincs specifikus gyógymód, az egyetlen mindenkinek javasolható „kezelés” az alkoholról való lemondás. Ez csökkenti a további károsodás lehetőségét és sokkal jobb esélyt teremt a felépülésre – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Ugyanakkor egy bizonyos ponton túl már csak a májtranszplantáció jelenthet megoldást. Természetesen a legjobb nem eljutni idáig, és ragaszkodni a mértékletes és alkalmi alkoholfogyasztáshoz. Ha pedig valaki felismeri magán vagy a hozzátartozóján a jeleket, érdemes minél előbb részt venni egy hepatológiai kivizsgáláson, hiszen a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal már a zsírmáj kezdeti stádiuma is kimutatható, és ez lehetőséget adhat az életmódváltásra. Minél előbb diagnosztizáljuk a problémát, és szakítjuk meg a folyamatot, annál jobbak az esélyek. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • kizárólag magyar nyelvű ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok