Epekőnél a műtét mellett az étrend is döntő

Epekőnél a műtét mellett az étrend is döntő

Drégely Anikó Módosítva: 2022.11.08

Az epekőre való hajlam egyrészt örökletes, másrészt vannak olyan állapotok, amelyek növelik a kialakulás esélyét. A cukorbetegség és a májzsugorodás mellett az egyik legnagyobb rizikófaktor az elhízás. Drégely Anikó, a Hepatológiai Központ dietetikusa arról beszélt, hogy mind a tünetmentes epekő, mind a görcsroham esetén fontos a megfelelő diéta, valamint nagy hangsúlyt kell erre fektetni epehólyag eltávolítás után is.

Genetikai hajlam és étrend is okozhat epekövet

Epebetegeknek fontos a dietetikai iránymutatás.Az epekő kialakulása nagy részben a genetikai hajlamon múlik, de aki erre hajlamos, az is befolyásolhatja a betegséget az étrendjével. A túlzott zsírfogyasztás ugyanis jelentősen növeli a rizikót, és ugyancsak hozzájárulhat az epekőképződéshez az alacsony rostbevitel. Kevésbé ismert tényező, de egy drasztikusan lecsökkentett zsiradék tartalmú étrend esetén az epesavak nem tudnak optimálisan ürülni, és úgynevezett epepangás alakulhat ki, ami szintén növelheti az epekövek kialakulásának veszélyét. Az étrend mellett természetesen egyes betegségek és állapotok is növelik a kockázatot, mint például a májbetegségek, a visszatérő epehólyag-gyulladás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és az elhízás. Mivel azonban ezen betegségek is több-kevésbé befolyásolhatók étrenddel és életmóddal, e tekintetben is nagy szerepe van a megfelelően felépített étkezésnek.
- Akiről kiderül, hogy epeköve van, mindenképpen érdemes alaposan tájékozódnia az úgynevezett epediétát illetően, ezzel ugyanis megelőzhetők az epegörcsök, illetve fenntartható egy jó állapot – hangsúlyozza Drégely Anikó.

Tünetmentes és görccsel járó epekő is létezik

Az epekövek jelentős része nem okoz panaszt, jelenlétükre sokszor csak egy más okból elvégzett hasi ultrahangon derül fény. Természetesen az is előfordul, hogy általánosabb tünetek jelentkeznek, mint az emésztési panasz, a puffadás, amelyeket nem feltétlenül epekőnek tulajdonít a beteg. Az epegörcs viszont olyan helyzet, amit nem lehet félreérteni, hiszen nagyon erős, jobb oldali hasi fájdalommal jár, ami akár hányást, esetleg sárgaságot, lázat is okoz (utóbbiakat csak szövődmény esetén). Tipikusan zsíros, fűszeres vagy puffasztó  ételek elfogyasztása után fél-egy órával jelentkeznek a tünetek.  Maga az epegörcs görcsoldó gyógyszerekkel enyhíthető, azonban a későbbiekben feltétlenül szükséges az epediéta betartása. 

Dietoterápia epekő esetén

Az epediéta kialakítása dietetikus feladata.Ha fény derül a korábban tünetet nem okozó epekőre, az alapszabály szerint a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, ami napi maximum 40-60 g zsír fogyasztását jelenti, emellett a rostfogyasztással is óvatosan kell bánni. Körültekintőnek kell lenni az úgynevezett “durva rostokkal”, mint szárazhüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök héj része, illetve a teljes kiőrlésű, rostdús gabonafélék- ezek mennyiségét jelentősen csökkenteni érdemes. Nehezen emészthetők továbbá az éretlen gyümölcsök, de az aprómagvas gyümölcsöket is kerülni kell. Ugyancsak nehéz megbirkózni az epebetegeknek az erős, csípős fűszerekkel, ezeket is ajánlatos kerülni, ahogyan az egyszeri, nagy étkezéseket is. A napi négy-ötszöri kisebb étkezések a megfelelőek – ismerteti a dietetikus.

Amennyiben már jelentkezett epegörcs, és az esetleg hányással is járt, mindenképpen törekedni kell a fokozott folyadékfogyasztásra, amely csapvizet, szénsavmentes ásványvizet jelent. A tea, a kávé fokozhatja a görcsöt. Ha elmúlt a görcs, csak kis adagokat szabad enni, lehetőleg rágást kevésbé igénylő, pépesebb ételt, mint párolt zöldség, főtt krumpli. Azt is fontos megfigyelni, mi okozta a rohamot, és azt az ételt a továbbiakban kerülni kell.  

Mire kell figyelni az epehólyag eltávolítás után?

- Ha valakinek eltávolítják az epehólyagját, feltétlenül szükséges a dietetikai iránymutatás számára, hiszen egy új táplálkozási rendet kell kialakítani számára – hangsúlyozza Drégely Anikó, a Hepatológiai Központ dietetikusa. – Meg kell határozni, hogyan nézzen ki a műtét utáni néhány hét és a hosszú távú étrend. Az alapvető szabály ebben az esetben is a zsírban szegény, rostban gazdagabb élelmiszerek fogyasztása, de teljesen egyénileg érdemes dönteni a részletekről. A dietetikai tanácsadás azért is hasznos, mert nem csak az általános szabályokkal ismerkedhet meg a páciens, de az egyéni érzékenységet és ízlést is figyelembe véve személyre szabott recepteket is tanulhat, ami sokkal könnyebbé, élvezhetőbbé teheti az epediétát. 

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Drégely Anikó

  • dietetikus
 • Specialitások:
  • epe-, májkímélő étrend 
  • elhízás diétás kezelése
  • inzulinrezisztencia diétás kezelése
  • 2-es típusú diabétesz diétás kezelése
  • kardioprotektív étrend

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)

   

  Online bejelentkezés

Hírek

A kezelés mellett fontos ismerni a reflux rizikófaktorait

A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is. Éppen ezért fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!