Reggel nem, de este feszül, fáj a hasa? SIBO lehet

Reggel nem, de este feszül, fáj a hasa? SIBO lehet

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.11.22

Reggelente még kellemetlen panaszok nélkül ébred, de délutántól már fáj és erősen feszül a hasa, gázok gyötrik, esetleg hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel küzd? Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus szerint ezek a panaszok utalhatnak akár SIBO-ra, vagyis kontaminált vékonybél szindrómára is, amelyet viszonylag könnyű kivizsgálni.

A panaszok a nap során erősödnek

Az esti puffadás, hasfájás, gázképződés utalhat kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO).A SIBO, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma megnevezés arra utal, hogy a vastagbélben élő baktériumok visszajutnak a vékonybélbe. Ezek a baktériumok pedig a vastagbélben hasznosak ugyan, de a vékonybélben már károsak. Ennek a kontaminálódásnak, vagyis szennyeződésnek tudható be számos olyan emésztőrendszeri tünet, mint a puffadás, az alhasi fájdalom, feszülés, fokozott gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Emellett jóval ritkábban, de előfordulhat sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás.
- Az egyik jellegzetessége ezeknek a panaszoknak, hogy étkezés után egy-másfél órával jelentkeznek, főként délután, este, éjszaka jelentkeznek, ugyanis reggelre a vékonybél „megtisztul” ezektől a baktériumoktól. Ez is lehet az oka, hogy néhányan halogatják a kivizsgálást, hiszen nincsenek állandóan jelenlévő tünetek – hangsúlyozza Németh doktornő. – Holott a kivizsgálás, a diagnosztizálás nagyon egyszerű és célratörő.

Laktulóz kilégzési teszttel igazolható a SIBO

- A kontaminált vékonybél szindróma diagnosztizálása azért is fontos, hogy elkülönítsük más betegségektől, elsősorban a hasonló tüneteket produkáló IBS-től, vagyis az irritábilis bél szindrómától. Ugyan mindkettő olyan funkcionális betegség, amely mögött nincs szervi eltérés, mégis fontos tudni, pontosan mi okozza a panaszokat - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus.

A SIBO-t egy nagyon konkrét teszttel lehet igazolni, az úgynevezett laktulóz kilégzési teszttel. Maga a vizsgálat közel 3 órát vesz igénybe, tehát rá kell szánni az időt, és az is nagyon fontos, hogy csak éhgyomorra végezhető, még a vízivást és a fogmosást is ki kell hagyni a vizsgálat reggelén.  A páciens tehát ilyen előkészítés után megiszik egy pohár laktulózzal elkevert vizet, amely előtt elvégez egy egyszerű kilégzéses tesztet, vagyis belefúj egy szondába. Ezt a tesztet a víz elfogyasztása után 20 percenként megismétli. A módszer alapját az képezi, hogy hidrogén gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése révén keletkezik, így ezzel tulajdonképpen a vékonybélbe jutott, vastagbél baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni. Tehát egyrészt a kapott számértékek, másrészt a páciens szubjektív panaszai, főként a puffadás, hasfájás, esetleg hasmenés igazolhatják a SIBO diagnózisát.

SIBO-nál az antibiotikum és az étrend is fontos

A kontaminált vékonybél szindróma kezelése általában antibiotikumos.- Ha diagnosztizálható a kontaminált vékonybél szindróma, az esetek döntő többségében antibiotikumos kezelésre van szükség. Ugyanis célunk, hogy a vékonybélbe került, ott ártalmas baktériumokat elpusztítsuk. Ez a kezelés általában már jelentősen visszaszorítja, esetleg teljesen meg is szünteti a tüneteket. A nagyon célzott antibiotikumkúra után javasolni szoktunk pre- és probiotikumokat is, illetve egy néhány hónapig tartó diétát, amelynek alapja leginkább a FODMAP étrendre épül, de nem feltétlenül szükséges minden esetben azokat az igen kemény megszorításokat alkalmazni, amelyet az előír – ismerteti Németh doktornő. - Ugyanakkor néhány esetben előfordulhat, hogy szervi elváltozás, leggyakrabban divertikulitisz vagy sipoly okozza a panaszokat, ezeket szükség szerint műtéttel lehet megszüntetni. Mindenképpen érdemes tehát a kontaminált vékonybél szindrómát kezelni, hiszen a tünetek jelentősen befolyásolhatják a mindennapokat, szinte állandó kellemetlenséget okozva.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Tettrekész

Dr. Németh Alíz figyelmességével, tettrekészségével és hozzáállásával nagyon meg voltam elégedve.

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK