Mikor van szükség gyomortükrözésre?

Mikor van szükség gyomortükrözésre?

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2022.09.09 Módosítva: 2022.09.09

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia segítségével a szakorvos áttekintheti a nyelőcső, a gyomor, a patkó- vagy nyombél állapotát, betegségek nyomai után kutatva. Dr. Németh Alíz,  a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén a szakorvos gyomortükrözést javasolhat.

Ilyen tünetek esetén lehet hasznos a gyomortükrözés

Hasfájás, gyomorégés esetén fontos felkeresni a gasztroenterológust.A gyomortükrözés olyan vizsgálat, amely során egy ruganyos csövet vezetnek le a gyomorba, amelynek végén egy kis fényforrás és egy kamera van, így a vizsgálatot végző orvos egy képernyőn „élőben” láthatja a vizsgált szerveket. Ez az eszköz alkalmas arra is, hogy kis „fogók” segítségével szövetmintát vegyen vele az orvos, amit később laborban elemeznek.
A gyomortükrözésre általában akkor kerül sor, ha a páciens panaszai olyan betegségekre utalhatnak, amelyekről más módon nem állítható fel biztos diagnózis. Tipikusan ilyen a gyomorfekély vagy a gyomorgyulladás (gastritis), illetve a daganatos betegségek gyanúja. Gyomortükrözést ajánlhat a gasztroenterológus az alábbi tünetek megléte esetén:

 • krónikus vagy ki-kiújuló gyomorégés, hányinger, hányás,
 • gyomorfájdalom,
 • nyelési nehézség,
 • fekete széklet vagy vér megjelenése a székletben,
 • nyilvánvaló ok nélküli fogyás.

- Ezen kívül minden olyan esetben hasznos lehet a gasztroszkópia, amikor valamilyen okból gyomor- vagy nyombélfekélyre, esetleg daganatos betegségre gyanakszunk, illetve gyomorműtétek után van szükség a kontrollra – ismerteti Németh doktornő.

Hogyan kell felkészülni és hogyan zajlik a gyomortükrözés?

A gasztroszkópia elvégzése előtt az orvossal egyeztetni kell a szedett gyógyszerekről, ugyanis egyes szerek – elsősorban a véralvadásgátlók – elhagyására lehet szükség. A vizsgálat előtti este már csak keveset szabad enni, aznap pedig semmit, vagyis éhgyomorra kell érkezni a vizsgálatra és inni sem szabad előtte.
A vizsgálat maga 4-5 percig tart, és elvégezhető bódításban, altatásban is, de jellemzően elég, ha csak érzéstelenítővel befújják a torkot. Magát a csövet az orvos vezeti le a gyomorba, miközben a páciens a bal oldalán fekszik, és egy csutorát tart a szájában (ez a műanyag, nem kényelmetlen eszköz tartja nyitva a szájat). A páciens nyeléssel lesegíti a csövet, az orvos pedig a kamera által közvetített képet vizsgálva eljuttatja azt a gyomorba, amely - egy kis levegő befújása után – jól áttekinthetővé válik. Szükség esetén mintát is vesz a gyomorból, de ez teljesen fájdalmatlan. A vizsgálat végeztével ugyanezen az úton kihúzza a gasztroszkópot.
A gyomortükrözés valójában nem fájdalmas vizsgálat, de kellemetlennek mondható. A cső lenyelése öklendezéssel járhat, a levegő gyomorba fújása pedig böfögéssel. Megfelelő légvétellel, a higgadtság megőrzésével azonban a néhány perc teljesen kibírható.

Gyomorégésből lesz a fekély?

Gasztroenterológus tudja diagnosztizálni a gyomorégés, hányinger, hasfájás okát. - A hasfájást, gyomorégést sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségeknek csupán tizede gyomorfekély, a döntő többség nyombél- vagy patkóbélfekély. A nyombélfekély és a gyomorfekély oka a fokozott sav termelés, a szteroid, nem szteroid gyulladásgátlók / fájdalomcsillapítók, a Helicobacter Pylori fertőzés, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, a savtermelő daganatok. Jó tudni, hogy a nyombélfekélyből nem alakul ki daganatos megbetegedés, és a gyomorfekélynél is csak 0,5 százalékban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett és az állapot pontos felmérése miatt fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - Mindenképpen orvoshoz kell tehát fordulni, ha valaki fekélyre utaló tüneteket tapasztal, vagy más, emésztőrendszeri tüneteinek okát szeretné kivizsgáltatni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Mire kell figyelnie annak, akinek zsírmáj diagnózisa van?

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Mi minden okozhat májmegnagyobbodást?

A májmegnagyobbodást sokan összekeverik a májzsugorral, egyrészt a betegség mibenlétét, másrészt a tüneteket illetően. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus elmagyarázza a különbséget és ismerteti a hepatomegalia felismerésének és kezelésének lehetőségeit is.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!