Mikor van szükség gyomortükrözésre?

Mikor van szükség gyomortükrözésre?

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.09.09

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia segítségével a szakorvos áttekintheti a nyelőcső, a gyomor, a patkó- vagy nyombél állapotát, betegségek nyomai után kutatva. Dr. Németh Alíz,  a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén a szakorvos gyomortükrözést javasolhat.

Ilyen tünetek esetén lehet hasznos a gyomortükrözés

Hasfájás, gyomorégés esetén fontos felkeresni a gasztroenterológust.A gyomortükrözés olyan vizsgálat, amely során egy ruganyos csövet vezetnek le a gyomorba, amelynek végén egy kis fényforrás és egy kamera van, így a vizsgálatot végző orvos egy képernyőn „élőben” láthatja a vizsgált szerveket. Ez az eszköz alkalmas arra is, hogy kis „fogók” segítségével szövetmintát vegyen vele az orvos, amit később laborban elemeznek.
A gyomortükrözésre általában akkor kerül sor, ha a páciens panaszai olyan betegségekre utalhatnak, amelyekről más módon nem állítható fel biztos diagnózis. Tipikusan ilyen a gyomorfekély vagy a gyomorgyulladás (gastritis), illetve a daganatos betegségek gyanúja. Gyomortükrözést ajánlhat a gasztroenterológus az alábbi tünetek megléte esetén:

  • krónikus vagy ki-kiújuló gyomorégés, hányinger, hányás,
  • gyomorfájdalom,
  • nyelési nehézség,
  • fekete széklet vagy vér megjelenése a székletben,
  • nyilvánvaló ok nélküli fogyás.

- Ezen kívül minden olyan esetben hasznos lehet a gasztroszkópia, amikor valamilyen okból gyomor- vagy nyombélfekélyre, esetleg daganatos betegségre gyanakszunk, illetve gyomorműtétek után van szükség a kontrollra – ismerteti Németh doktornő.

Hogyan kell felkészülni és hogyan zajlik a gyomortükrözés?

A gasztroszkópia elvégzése előtt az orvossal egyeztetni kell a szedett gyógyszerekről, ugyanis egyes szerek – elsősorban a véralvadásgátlók – elhagyására lehet szükség. A vizsgálat előtti este már csak keveset szabad enni, aznap pedig semmit, vagyis éhgyomorra kell érkezni a vizsgálatra és inni sem szabad előtte.
A vizsgálat maga 4-5 percig tart, és elvégezhető bódításban, altatásban is, de jellemzően elég, ha csak érzéstelenítővel befújják a torkot. Magát a csövet az orvos vezeti le a gyomorba, miközben a páciens a bal oldalán fekszik, és egy csutorát tart a szájában (ez a műanyag, nem kényelmetlen eszköz tartja nyitva a szájat). A páciens nyeléssel lesegíti a csövet, az orvos pedig a kamera által közvetített képet vizsgálva eljuttatja azt a gyomorba, amely - egy kis levegő befújása után – jól áttekinthetővé válik. Szükség esetén mintát is vesz a gyomorból, de ez teljesen fájdalmatlan. A vizsgálat végeztével ugyanezen az úton kihúzza a gasztroszkópot.
A gyomortükrözés valójában nem fájdalmas vizsgálat, de kellemetlennek mondható. A cső lenyelése öklendezéssel járhat, a levegő gyomorba fújása pedig böfögéssel. Megfelelő légvétellel, a higgadtság megőrzésével azonban a néhány perc teljesen kibírható.

Gyomorégésből lesz a fekély?

Gasztroenterológus tudja diagnosztizálni a gyomorégés, hányinger, hasfájás okát. - A hasfájást, gyomorégést sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségeknek csupán tizede gyomorfekély, a döntő többség nyombél- vagy patkóbélfekély. A nyombélfekély és a gyomorfekély oka a fokozott sav termelés, a szteroid, nem szteroid gyulladásgátlók / fájdalomcsillapítók, a Helicobacter Pylori fertőzés, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, a savtermelő daganatok. Jó tudni, hogy a nyombélfekélyből nem alakul ki daganatos megbetegedés, és a gyomorfekélynél is csak 0,5 százalékban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett és az állapot pontos felmérése miatt fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - Mindenképpen orvoshoz kell tehát fordulni, ha valaki fekélyre utaló tüneteket tapasztal, vagy más, emésztőrendszeri tüneteinek okát szeretné kivizsgáltatni.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Légszomj, fáradékonyság? Krónikus májbetegségre utaló tünetegyüttes is okozhatja

Krónikus májbetegek tapasztalhatják meg azokat a tüneteket, amelyeket sokszor az általános rossz állapotnak tulajdonítanak, hiszen a fáradékonyság, a légszomj nem specifikus panaszok. Azonban, ha például az ajkak, körmök lilás elszíneződése és pókhálószerűen kirajzolódó éranyajegyek is megfigyelhetők, a szakorvos a hepatopulmonális szindróma irányában is elindítja a kivizsgálást. Ennek részleteiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok