Ősszel egyre gyakoribb a gyomorégés? Fontos a kezelés

Ősszel egyre gyakoribb a gyomorégés? Fontos a kezelés

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.11.26

Megfigyelések szerint ősszel többen szenvednek a gyomorégéstől. A ki-kiújuló reflux és a gyomorfekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Miért romolhat ősszel az állapot?

Akár reflux, akár gyomorfekély okozza a gyomorégést, kezelni kell.A gasztroenterológusok régi megfigyelése, hogy ősszel – és némileg tavasszal - többen fordulnak hozzájuk hasfájással, gyomorégéssel, feltételezett fekélybetegségekkel. Az időzítés oka nem ismert pontosan, de valószínűleg hozzájárul az ilyenkor fokozódó munkahelyi, iskolai nyomás, hiszen a stressz önálló rizikófaktor. Az is ronthat az állapoton, hogy a hidegebb időben sokan nehezebb ételeket fogyasztanak, és a kevesebbet mozognak.
Emellett tudni kell, hogy a fekélyek kialakulásában a már ismert rizikófaktorokon túl szerepet játszik bizonyos gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése és egy Helicobacter pylori nevezetű baktérium is. Ez utóbbi elsősorban a nyombélfekély kockázatát növeli, míg a fájdalomcsillapító szerek kontrollálatlan szedése a gyomorfekély kialakulásának kockázatát emeli többszörösére.

A felnőttek fele szenved a gyomorégéstől

A gyomorégés vagy reflux egy olyan betegség, amely kapcsán a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. A magyar felnőttek több, mint fele különböző gyakorisággal, de küzd a reflux-szal, különösen negyven éves kor után. A rizikót növeli az elhízás, a légúti betegségek megléte, a túlzott alkoholfogyasztás, a terhesség és a dohányzás.
- A reflux kezelése a savas pH normalizálásán alapszik. Ha nem túl súlyosak a tünetek, elég lehet, ha kiiktatjuk az étrendből a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, és a dohányzást. A növényi zsiradékokkal és a vajjal is mértékletesen kell bánni. A szénhidrátok közül a keményítők - pékáru, rizs, tészta, burgonya – jelenthetik az étkezés alapját, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök egyéni érzékenység szerint ajánlottak, főként a rosttartalmuk miatt – hangsúlyozza Németh doktornő.

Gyomorégésből lesz a fekély?

A hasfájás, gyomorégés, puffadás okát vizsgálni kell.- A hasfájást, gyomorégést sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségeknek csupán 10 százaléka gyomorfekély, a döntő többség nyombél- vagy patkóbélfekély. A nyombélfekély eredője valóban gyakran a reflux. A tartósan erős savas-maró hatás ugyanis károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély, illetve a nyombélfekély. Jó tudni, hogy a nyombélfekély nem rákosodik el és a gyomorfekélynél is csak 0,5 százalékban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha valaki gyomorfekélyre utaló tüneteket tapasztal, mint például közvetlenül étkezés után jelentkező gyomortáji teltség- és nyomásérzés, ritkábban felböfögés, nyelési nehézség, gyomorégés, émelygés. Ugyancsak kivizsgálást igényel, ha a nyombélfekélyre utaló tünet mutatkozik, leginkább a reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával és éjszaka is.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok