Már néhány plusz kiló is súlyosbítja a reflux tüneteit

Már néhány plusz kiló is súlyosbítja a reflux tüneteit

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2021.02.09

Már az is növeli a reflux kialakulásának esélyét, ha egy normál súlyú ember kis súlyfelesleget szed fel, illetve a már meglévő betegség tünetei súlyosbodhatnak a hízás hatására. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus az összefüggéseket és az orvosi kezelés jelentőségét világította meg.

A testtömeg-index-szel arányosan nő a reflux rizikója

Nem csak elhízott embereknél lehet veszélyes a néhány kilós hízás a reflux kialakulása szempontjából – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, egy korábban, a New England Journal of Medicine c. szaklapban megjelent cikk szerint. Refluxról akkor beszélhetünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül.
A reflux kockázatát a túlsúly, az életmód és a stressz is fokozza.A magyar felnőtt lakosság több, mint fele küzd változó gyakorisággal a refluxszal, különösen negyven éves kor után, ami azért veszélyes, mert ez a betegség akár a nyelőcsődaganat előszobája is lehet. Az már régóta közismert, hogy a reflux erősebben fenyegeti a túlsúlyos és elhízott embereket, de most már a BMI (testtömeg-index) és a reflux összefüggései is tisztázottak. Az amerikai tudósok több, mint 10.000 nőt kérdeztek arról, milyen gyakran és súlyosan tapasztalják a reflux tüneteit, majd az eredményeket összevetették a BMI-jükkel.
Kiderült, hogy a megkérdezettek 22 % hetente legalább egyszer átéli a tüneteket, közülük pedig 55 % közepes erősségének ítélte azokat. A 20-as BMI alatti nők (akik tehát soványnak számítanak) 33 %-kal kisebb eséllyel szenvedtek refluxtól, mint akik, akiknek a BMI-je 20 és 22,4 közé esett. Ugyanakkor ez utóbbi csoportnak 38 %-kal volt kisebb a rizikója, mint a 22,5 és 24,9 közti BMI-vel rendelkező nőknek.  Vagyis határozott összefüggés mutatkozott a növekvő BMI és a reflux kialakulása közt.

Normál testsúlyból nem feltétlenül kell leadni

Az eredmények meglehetősen egyértelműek, de semmiképpen sem jelenthetik azt, hogy a normál súlyú embereket fogyásra kellene ösztönözni. Az viszont fontos következtetés, hogy ha egy normál súlyú refluxos beteg felszed néhány kilót és a tünetei súlyosbodását tapasztalja, érdemes leadnia a kis felesleget is. Ha pedig túlsúlyos vagy elhízott betegről van szó – különösen hasi, úgynevezett alma típusú elhízás esetén-, a súlyfeleslegtől való megszabadulás nem csak a reflux, de a szívbetegségek, a daganatos betegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkenti – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus. – Az elhízás szinte egyenes út a refluxhoz, ugyanis a hasi nyomás növekedésével a gyomorszáj záróizma kinyílik.
A szakember ajánlása szerint a reflux kezelését is komolyan kell venni, mert így nem csak a kellemetlen tünetektől szabadulhatunk meg, de a súlyosbodás esélyét is csökkenthetjük.

Az orvosi segítség és az életmódváltás is fontos

  • Életmóddal és súlyos esetben gyógyszerrel is kezelni kell a refluxot.A reflux-betegnek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomornál nagyobb a valószínűsége a visszacsorgásnak. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani, napközben is sokszor, de egyszerre keveset.
  • Az éjszakai saváttörés megelőzésére az ágy fejvégi részét kell megemelni, hogy a vízszintes helyzetben ne folyhasson visszafelé a savas folyadék.
  • A reflux tartós stressz hatására is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, de a kímélő mozgás, különösen a hasizom erősítése javíthat a panaszokon.
  • Ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Kerülendők a csokoládé, a feketekávé, a szénsavas üdítők, a paradicsomos ételek, az erős fűszerek, a mentol és a zsír is. Enyhítheti a tüneteket a szoros ruha, az öv elhagyása.
  • Különösen súlyos esetben, ha az epés béltartalom visszacsorog a gyomorba, ez visszajuthat a szájba is. Ilyenkor a savcsökkentő gyógyszereket a bél mozgását serkentő szerekkel kell kombinálni – ismerteti Németh doktornő. - A vény nélkül kapható savlekötők a panaszokat gyakran mérséklik, vagy átmenetileg megszüntetik, de a nyálkahártya károsodását, és így a betegség előrehaladását nem akadályozzák meg. Ezért ha valaki tartósan szedi őket orvos tudta nélkül, az a helyes diagnózis felállítását késleltetheti.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

    • hepatológus, gasztroenterológus
  • Specialitások:

    Májat érintő problémák kezelése:

    • máj szerkezeti vizsgálat
    • alkoholos májbetegségek
    • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
    • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
    • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

     

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
    • széklet változások

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm Doktornő!

Érdeklődnék, hogy gyermeken is végez ilyen vizsgálatot?

Üdvözlettel: Tamás

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Tamás!

Májszerkezeti vizsgálat gyermekek esetében is elvégezhető, viszont 15 kg testsúly fölött.

Üdvözlettel:
Dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Empatikus

Sok szakorvosnál voltam már, de eddig nem jöttek rá arra, hogy mi okozza a hasi panaszaimat (puffadás, görcs). Németh Aliz doktornő nagyfokú empátiával segítette a gyógyulásomat. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Emelkedik a fertőző májgyulladás áldozatainak száma - segít a korai felismerés

A WHO jelentéséből derült ki nemrégiben, hogy bár a diagnosztizált hepatitiszes betegek száma csökkent, a halálozások száma megugrott. A diagnosztizálás jobbára a megelőzést és oltást népszerűsítő kampányoknak tudható be az egészségügyi világszervezet szerint, a halálozások döntő része pedig a hepatitisz B típusának következménye. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológu arra hívta fel a figyelmet, mit lehet tenni saját biztonságunk érdekében.

Fogyás is utalhat arra, hogy az alkohol károsította a májat

Az alkoholfogyasztással összefüggő májbetegség sokáig tünetmentes maradhat, de a későbbiek során sem mindenki gondol a fogyás, az étvágytalanság vagy a gyengeség kapcsán a már károsodott májfunkcióra. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az alkoholos májbetegség további tüneteire és a folyamat stádiumainak ismeretében a minél előbbi kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az orvos válaszol

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK