Már néhány plusz kiló is súlyosbítja a reflux tüneteit

Már néhány plusz kiló is súlyosbítja a reflux tüneteit

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2021.02.09 Módosítva: 2021.02.09

Már az is növeli a reflux kialakulásának esélyét, ha egy normál súlyú ember kis súlyfelesleget szed fel, illetve a már meglévő betegség tünetei súlyosbodhatnak a hízás hatására. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus az összefüggéseket és az orvosi kezelés jelentőségét világította meg.

A testtömeg-index-szel arányosan nő a reflux rizikója

Nem csak elhízott embereknél lehet veszélyes a néhány kilós hízás a reflux kialakulása szempontjából – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, egy korábban, a New England Journal of Medicine c. szaklapban megjelent cikk szerint. Refluxról akkor beszélhetünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül.
A reflux kockázatát a túlsúly, az életmód és a stressz is fokozza.A magyar felnőtt lakosság több, mint fele küzd változó gyakorisággal a refluxszal, különösen negyven éves kor után, ami azért veszélyes, mert ez a betegség akár a nyelőcsődaganat előszobája is lehet. Az már régóta közismert, hogy a reflux erősebben fenyegeti a túlsúlyos és elhízott embereket, de most már a BMI (testtömeg-index) és a reflux összefüggései is tisztázottak. Az amerikai tudósok több, mint 10.000 nőt kérdeztek arról, milyen gyakran és súlyosan tapasztalják a reflux tüneteit, majd az eredményeket összevetették a BMI-jükkel.
Kiderült, hogy a megkérdezettek 22 % hetente legalább egyszer átéli a tüneteket, közülük pedig 55 % közepes erősségének ítélte azokat. A 20-as BMI alatti nők (akik tehát soványnak számítanak) 33 %-kal kisebb eséllyel szenvedtek refluxtól, mint akik, akiknek a BMI-je 20 és 22,4 közé esett. Ugyanakkor ez utóbbi csoportnak 38 %-kal volt kisebb a rizikója, mint a 22,5 és 24,9 közti BMI-vel rendelkező nőknek.  Vagyis határozott összefüggés mutatkozott a növekvő BMI és a reflux kialakulása közt.

Normál testsúlyból nem feltétlenül kell leadni

Az eredmények meglehetősen egyértelműek, de semmiképpen sem jelenthetik azt, hogy a normál súlyú embereket fogyásra kellene ösztönözni. Az viszont fontos következtetés, hogy ha egy normál súlyú refluxos beteg felszed néhány kilót és a tünetei súlyosbodását tapasztalja, érdemes leadnia a kis felesleget is. Ha pedig túlsúlyos vagy elhízott betegről van szó – különösen hasi, úgynevezett alma típusú elhízás esetén-, a súlyfeleslegtől való megszabadulás nem csak a reflux, de a szívbetegségek, a daganatos betegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkenti – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus. – Az elhízás szinte egyenes út a refluxhoz, ugyanis a hasi nyomás növekedésével a gyomorszáj záróizma kinyílik.
A szakember ajánlása szerint a reflux kezelését is komolyan kell venni, mert így nem csak a kellemetlen tünetektől szabadulhatunk meg, de a súlyosbodás esélyét is csökkenthetjük.

Az orvosi segítség és az életmódváltás is fontos

 • Életmóddal és súlyos esetben gyógyszerrel is kezelni kell a refluxot.A reflux-betegnek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomornál nagyobb a valószínűsége a visszacsorgásnak. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani, napközben is sokszor, de egyszerre keveset.
 • Az éjszakai saváttörés megelőzésére az ágy fejvégi részét kell megemelni, hogy a vízszintes helyzetben ne folyhasson visszafelé a savas folyadék.
 • A reflux tartós stressz hatására is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, de a kímélő mozgás, különösen a hasizom erősítése javíthat a panaszokon.
 • Ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Kerülendők a csokoládé, a feketekávé, a szénsavas üdítők, a paradicsomos ételek, az erős fűszerek, a mentol és a zsír is. Enyhítheti a tüneteket a szoros ruha, az öv elhagyása.
 • Különösen súlyos esetben, ha az epés béltartalom visszacsorog a gyomorba, ez visszajuthat a szájba is. Ilyenkor a savcsökkentő gyógyszereket a bél mozgását serkentő szerekkel kell kombinálni – ismerteti Németh doktornő. - A vény nélkül kapható savlekötők a panaszokat gyakran mérséklik, vagy átmenetileg megszüntetik, de a nyálkahártya károsodását, és így a betegség előrehaladását nem akadályozzák meg. Ezért ha valaki tartósan szedi őket orvos tudta nélkül, az a helyes diagnózis felállítását késleltetheti.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:

   

  Májat érintő problémák kezelése:

  • máj szerkezeti vizsgálat
  • alkoholos májbetegségek
  • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
  • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
  • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek

   

  Gasztroenterológiai problémák kezelése:

  • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
  • hasnyálmirigy betegségek
  • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
  • széklet változások

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
  • májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is

   

  Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

  Telefonszám:  +36 30 141 4240

   

  Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Mostanában gyakran van puffadás érzetem. Voltam már ultrahangon de nem mutatott ki semmit. Tud nekem segíteni?

Köszönöm!

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Erzsi!

Mivel különböző felszívódási zavarok valamint további betegségek is okozhatják ezt a problémát, ezért mindenképpen javasolt a lehetséges okok kivizsgálása.

Üdvözlettel:
dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Nagyon meg vagyok elégedve Dr. Németh Aliz Doktornővel. A problémámat nagyon alaposan körbejárta és fel is állította a kezelési tervet. Mindenkinek szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Mikor van szükség gyomortükrözésre?

A gyomortükrözés vagy gasztroszkópia segítségével a szakorvos áttekintheti a nyelőcső, a gyomor, a patkó- vagy nyombél állapotát, betegségek nyomai után kutatva. Dr. Németh Alíz,  a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén a szakorvos gyomortükrözést javasolhat.

Öröklődhet-e a májbetegség?

A fejlett országokban, így hazánkban is az egyik leggyakoribb májbetegség a zsírmáj, és az annak talaján kialakuló további betegségek. Ennél jóval ritkábban, de előfordulhatnak örökölhető zavarok is, amelyekről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus beszélt.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!