Már néhány plusz kiló is súlyosbítja a reflux tüneteit

Már néhány plusz kiló is súlyosbítja a reflux tüneteit

Dr. Németh Aliz Létrehozva: 2021.02.09 Módosítva: 2021.02.09

Már az is növeli a reflux kialakulásának esélyét, ha egy normál súlyú ember kis súlyfelesleget szed fel, illetve a már meglévő betegség tünetei súlyosbodhatnak a hízás hatására. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus az összefüggéseket és az orvosi kezelés jelentőségét világította meg.

A testtömeg-index-szel arányosan nő a reflux rizikója

Nem csak elhízott embereknél lehet veszélyes a néhány kilós hízás a reflux kialakulása szempontjából – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, egy korábban, a New England Journal of Medicine c. szaklapban megjelent cikk szerint. Refluxról akkor beszélhetünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül.
A reflux kockázatát a túlsúly, az életmód és a stressz is fokozza.A magyar felnőtt lakosság több, mint fele küzd változó gyakorisággal a refluxszal, különösen negyven éves kor után, ami azért veszélyes, mert ez a betegség akár a nyelőcsődaganat előszobája is lehet. Az már régóta közismert, hogy a reflux erősebben fenyegeti a túlsúlyos és elhízott embereket, de most már a BMI (testtömeg-index) és a reflux összefüggései is tisztázottak. Az amerikai tudósok több, mint 10.000 nőt kérdeztek arról, milyen gyakran és súlyosan tapasztalják a reflux tüneteit, majd az eredményeket összevetették a BMI-jükkel.
Kiderült, hogy a megkérdezettek 22 % hetente legalább egyszer átéli a tüneteket, közülük pedig 55 % közepes erősségének ítélte azokat. A 20-as BMI alatti nők (akik tehát soványnak számítanak) 33 %-kal kisebb eséllyel szenvedtek refluxtól, mint akik, akiknek a BMI-je 20 és 22,4 közé esett. Ugyanakkor ez utóbbi csoportnak 38 %-kal volt kisebb a rizikója, mint a 22,5 és 24,9 közti BMI-vel rendelkező nőknek.  Vagyis határozott összefüggés mutatkozott a növekvő BMI és a reflux kialakulása közt.

Normál testsúlyból nem feltétlenül kell leadni

Az eredmények meglehetősen egyértelműek, de semmiképpen sem jelenthetik azt, hogy a normál súlyú embereket fogyásra kellene ösztönözni. Az viszont fontos következtetés, hogy ha egy normál súlyú refluxos beteg felszed néhány kilót és a tünetei súlyosbodását tapasztalja, érdemes leadnia a kis felesleget is. Ha pedig túlsúlyos vagy elhízott betegről van szó – különösen hasi, úgynevezett alma típusú elhízás esetén-, a súlyfeleslegtől való megszabadulás nem csak a reflux, de a szívbetegségek, a daganatos betegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkenti – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus. – Az elhízás szinte egyenes út a refluxhoz, ugyanis a hasi nyomás növekedésével a gyomorszáj záróizma kinyílik.
A szakember ajánlása szerint a reflux kezelését is komolyan kell venni, mert így nem csak a kellemetlen tünetektől szabadulhatunk meg, de a súlyosbodás esélyét is csökkenthetjük.

Az orvosi segítség és az életmódváltás is fontos

 • Életmóddal és súlyos esetben gyógyszerrel is kezelni kell a refluxot.A reflux-betegnek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomornál nagyobb a valószínűsége a visszacsorgásnak. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani, napközben is sokszor, de egyszerre keveset.
 • Az éjszakai saváttörés megelőzésére az ágy fejvégi részét kell megemelni, hogy a vízszintes helyzetben ne folyhasson visszafelé a savas folyadék.
 • A reflux tartós stressz hatására is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, de a kímélő mozgás, különösen a hasizom erősítése javíthat a panaszokon.
 • Ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Kerülendők a csokoládé, a feketekávé, a szénsavas üdítők, a paradicsomos ételek, az erős fűszerek, a mentol és a zsír is. Enyhítheti a tüneteket a szoros ruha, az öv elhagyása.
 • Különösen súlyos esetben, ha az epés béltartalom visszacsorog a gyomorba, ez visszajuthat a szájba is. Ilyenkor a savcsökkentő gyógyszereket a bél mozgását serkentő szerekkel kell kombinálni – ismerteti Németh doktornő. - A vény nélkül kapható savlekötők a panaszokat gyakran mérséklik, vagy átmenetileg megszüntetik, de a nyálkahártya károsodását, és így a betegség előrehaladását nem akadályozzák meg. Ezért ha valaki tartósan szedi őket orvos tudta nélkül, az a helyes diagnózis felállítását késleltetheti.

Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Németh Aliz

  • hepatológus, gasztroenterológus
 • Specialitások:
  • Májat érintő problémák kezelése:
   • máj szerkezeti vizsgálat
   • alkoholos májbetegségek
   • alkoholos és nem alkoholos zsírmáj
   • májmegnagyobbodás, krónikus vírusos májbetegségek
   • akut májgyulladás, immun-, anyagcserezavar okozta májbetegségek
  • Gasztroenterológiai problémák kezelése:
   • epés refluxbetegség, epehólyag működési zavara
   • hasnyálmirigy betegségek
   • puffadás, hasi fájdalmak, felszívódási zavarok
   • széklet változások

  Ellátás:

  Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.

  Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan kérdésem lenne 2 hónappal ezelőtti vérkép leleten Vettük észre GAMMA GT:166 laboreredmény mutatott!Ez magas!Háziorvos elküldött hasi ultrahangra ami semmilyen kórós eltérést nem mutatott májnál és a több hasi szervnél sem!!Következő vérnyomáscsökkenető gyógyszereket szedtem:Amblodipin,Nebibeta,Irbesartan!Amlodipin helyett visszaálltam Tenox 5mg!Az lenne kérdésem csináltassak e kontroll vérképet illetve ha magas akkor is Gamma Gt szint mit tegyek?Amblodipintől lehet e megugrása Gamma gt szintnek?Köszönettel:Fegyveres Balázs

Dr. Németh Aliz
Dr. Németh Aliz hepatológus, gasztroenterológus
Kedves Balázs!

Mindenképpen javasolt a kontroll laborvizsgálat, koleszterin és triglicerid értékekkel bővítve. A GGT érték több okból is emelkedhet, például előzetes gyógyszerszedéstől és alkoholfogyasztástól is.
Amennyiben továbbra is májfunkciós eltéréseket észlelne, keresse fel a Hepatologiai központunkat konzultációra. Lehetőség van az úgynevezett tranziens elasztographiás vizsgálatra is, amely a máj szerkezetéről és zsírtartalmáról ad pontos információkat.

Tisztelettel:

dr. Németh Aliz

Páciensek mondták

Hozzáállás 5*

A doktornő végre komolyan vette a problémámat és kiderítette, hogy epés reflux okozta a panaszaimat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Végül örülök, hogy nem adtam fel a keresést. :)

További vélemények

Hírek

Bajt jelez-e az egy hétnél tovább tartó hasmenés?

A hasmenésnek az esetek többségében valami egyértelmű, banális oka van, ami néhány nap alatt rendeződik. De vajon betegséget jelez, hogy több, mint egy hétig jelen van? Dr. Németh Alízt, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusát, hepatológust kérdeztük a témáról.

Mi a különbség az egyes hepatitisz típusok közt?

A hepatitisznek, vagyis májgyulladásnak több formája ismert, így az A, a B, a C, a D, az E és a G. Leggyakoribbnak az első három számít, a hepatitisz G egy újonnan felfedezett típus. A vírusok okozta hepatitisz akut formájánál a laboratóriumi markerek fél év alatt általában rendeződnek, míg a krónikusnál nem. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az egyes típusok közti különbségekről, hasonlóságokról beszélt és azokra az esetekre, tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

Az orvos válaszol

Prima Medica Egészséghálózat